петак, 19. мај 2017.

Molekule emocija

Mi smo ono sto mislimo!



Vezano uz naše emocionalne reakcije postoji i nešto više od neuronske povezanosti. Prema neuroznanstvenici Candace Pert, svaka emocija koju osjećamo su neuropeptidi, kemijske supstance, koje kruže našim tijelom i utječu na svaku stanicu našeg tijela. Te molekule emocija igraju značajnu ulogu i utječu na našu percepciju i svjestan izbor. Naše emocije će odlučivati na što se isplati usmjeriti pozornost i što ćemo misliti na svjesnom nivou, a što će ostati potisnuto na dubljoj raznini u našem tijelu.

Često čujemo kako ljudi stalno ulaze u iste tipove odnosa, imaju iste argumente, nailaze na iste šefove.. Zašto? Zato što su naša tijela ovisna o emocionalnim stanjima. Kada ponovimo isto ili slično iskustvo stvara se isti emocionalni odgovor i naša tijela će razviti želju i ovisnost za iskušavanjem takve vrste iskustva. Neurološki smo uvjetovani kroz naša iskustva na način da smo unaprijed isprogramirani za viđenje svijeta i odnose s drugima. No, možemo li transcendirati te programe? Možemo li promijeniti naše unutarnje radne modele odnosno neuronske mreže i učinkovito se reprogramirati?

Emocionalni obrasci su učvršćeni u našem mozgu, no nevjerojatno je da ih možemo mijenjati onoliko koliko mi odlučimo. Pitanje je samo što možemo prihvatiti. Razna iskustva poput rođenje djeteta i bliske smrti mogu katalizirati duboke promjene percepcije i identiteta kod osobe, naravno promjene mogu biti konstruktivne, ali i destruktivne. Također, osobe mogu radikalno transformirati svoj život kroz molitvu ili meditaciju, prehranu, vježbanje, osobni razvoj, coaching itd.

Iako se ranije mislilo da se razvoj mozga zaustavlja u ranom djetinjstvu, istraživanja su dokazala da se mijenjanje neuronskih veza odvija tijekom cijelog života, te da smo uvijek u stanju proizvoditi nove moždane stanice (neurone). Također, moguće je mijenjati i receptore za molekule emocija. No, kako je sve to pohranjeno u našem podsvjesnom umu, ponekad se promjena događa bez da na svjesnom nivou možemo logički objasniti što se dogodilo. Naime, da bi se neka promjena dogodila na dubinskom nivou nije dovoljno mijenjati mentalni i emotivni segment, već i vibraciju određenog obrasca odnosno programa.

Kroz rad na sebi može reči da se vrlo često događa da osoba promjeni realnost, a da na svjesnom nivou ne može to objasniti. Tu se obično događa jedan pomak koji često osobe osjete kroz tzv. aha trenutak, kad dobiju iznenadni uvid i svoju realnost gledaju potpuno drugačijim očima. Zvuči jednostavno, zar ne? I jest jednostavno, samo što smo često robovi trenutačne realnosti koju nismo spremni napustiti.

Tekst u celosti preuzet sa sajta MARIN

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.