понедељак, 1. мај 2017.

STIGAO JE MAJ

http://dobro-biblio.ucoz.ru/_pu/3/56656775.jpg  

Narodna imena za maj: travanj, veliki travanj, cvetanj, cvetnik, ceresnjar.
Kod Hrvata: svibanj
Latinski: maius
Engleski: may


Maj je peti mesec u godini, i jos od doba starog Rima ima 31 dan. Ime je po svoj prilici dobio po Maji, staroitalskoj boginji prirode, plodne zemlje i biljaka.
Ako bi se birao najlepsi mesec, maj bi po vecini bio na prvom mestu. To je mesec kada se priroda vec probudila iz zimskog sna i sada sve buja, raste i razmnozava se. Dani su primetno duzi, a sunce prijatno greje. Mlade majke izvode svoju decu u setnju i stize prvo voce i prvo povrce.
Od svih dana maja, prvi je najvazniji. Tada se u mnogim zemljama sveta slavi praznik Dan rada. Ovaj praznik je danas dosta izgubio u svom sjaju, a i na znacaju. Medjutim, krajem XX veka bio je to najvci drzavni praznik u svim komunistickim zemljama. Obelezavan je grandioznim radnickim i vojnim paradama, narocito u nekadasnjem Sovjetskom Savezu. Kao dan radnika, Prvi maj, je poceo da se slavi 1889. u znak secanja na velike radnicke demonstracije od 1. maja 1886. u Cikagu, kada je doslo do sukoba radnika i policije.
Medjutim, proslava Prvog maja vodi poreklo iz mnogo davnijih vremena. U starom Rimu su tog dana odrzavane svecanosti u cast Flore, boginje cveca. A u srednjem veku u Evropi su se organizovale procesije koje su nosile zelene grancice i vence, birani su kralj i kraljica maja itd.
Ovakve proslave su predstavljale zaostatak nekadasnih rituala, koji su imali za cilj da obezbede plodnu zetvu i uvecaju stada stoke.


Izvor


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.