четвртак, 11. мај 2017.

Mrkonjići – rodno mjesto svetog Vasilija Ostroškog








Selo Mrkonjići nalazi se na istočnoj strani Popovog polja na putu Trebinje – Ljubinje – Mostar, na tridesetom kilometru od Trebinja. U ovom selu se 28. decembra 1610. godine rodio sveti otac Vasilije Ostroški, krštenim imenom Stojan, od majke Anastasije i oca Petra Jovanovića.

Na praznik Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog Čudotvorca, 12. maja 1998. godine u selu Mrkonjićima u Popovu polju osvećen je hram posvećen Svetom Vasiliju. Hram je podignut na temeljima rodne kuće i nalazi se na desnoj strani puta kada se dolazi iz pravca Trebinja. Na lijevoj strani puta nalazi se hram Sv. Nikolaja u kome je svetitelj kršten. Pored hrama je groblje u kome počiva i Sveta Ana, majka Svetog Vasilija.

Pored crkve na mjestu svečeve rodne kuće i groba njegove majke, uz sami put u centru sela nalazi se kamen sa krstom i likom Svetog Vasilija, a predstavlja mjesto ukazanja iz 1939. godine, kada se svetac ukazao jednom seljaninu, te ga po predanju odveo u groblje i pokazao mu do tada nepoznati grob njegove majke Ane. Tek poslije tog događaja u groblju je označen grob svetiteljove majke.

U Mrkonjićima se stalno povećava broj posjetilaca, tako da je urađeno mnogo i na saobraćajnoj infrastrukturi, posebno mjestima za parkiranje. Veliki broj hodočasnika pohodi ovo selo 12. maja, na dan kada je u Srpskom Pravoslavnom kalendaru Svetiteljev dan. 2012. godine je Mrkonjiće posjetio i Patrijarh Srpski Irinej.











































Tekst sa slikama u celosti preuzet sa sajta Hercegovinapromo. com

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.