понедељак, 22. мај 2017.

Грузијски патријарх Илија: Како очувати љубав и поштовање у породици

    
Католикос-Патријарх целе Грузије Илија II написао је чланак за часопис „Срећна породица“. Одломке из те посланице прочитао је током службе у саборном храму Пресвете Троијце у Тбилисију митрополит Чијатурски и Сачхерски Данило (Дауташвили).

У Грузији, 17. маја, православци обележавају „Дан светости и јединства породице“, који је утврђен 2014. године по иницијативи поглавара Грузијске Православне Цркве, преноси информативни портал Newsgeorgia.ge.

Патријарх Грузијски је у својој посланици изнео мишљење о томе како очувати љубав и поштовање у породици.

«Молитва је, наравно, обавезна за оба супружника, иако се често жене моле срдачније. Ипак, у сагласности са каноном, муж треба да благосиља жену, а њих обоје – децу. Велики значај такође има и заједничка молитва чланова породице и њихов црквени живот. Пожељно је да оба супружника напамет знају почетне молитве јутарњег и вечерњег молитвеног правила, 50. и 90. Псалам, Исусову молитву, молитву „Милосрђа двери отвори нам“ и друге.»

«Како љубав не би нестала и како би била очувана породична срећа, сви укућани треба добро да познају једни друге и да претворе своје окружење у малену цркву. Шта то значи? У породици мора да се поштује хијерархија (старији-млађи) и глава породице треба да буде муж, како нам и Господ заповеда. То не значи да он у свему наређује, већ да он има највећу одговорност и мора понајвише да се брине о породици и стара о њој. Брига не означава само материјалу обезбеђеност, него и одговорност пред Господом.»

«Знајте, без обзира на велику љубав, не би требало да се превише зближите једно са другим. То треба да буде приметно и по вашем начину изражавања, облачења, понашања... У вама увек треба да постоји нешто недоступно, заједно са тим што сваки сусрет супружника, за обоје, треба да буде празник. Не смете да губите осећања, јер вам недостаје ваш супружник (у стара времена муж и жена су спавали у одвојеним собама и њихов сусрет је представљао велику радост), мада су и дуги растанци такође недопустиви и у свему треба тражити златну средину.»

С руског Александар Ђокић
 
Извор pravoslavie.ru

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.