субота, 20. мај 2017.

Летње (Духовске) задушнице 3. јуна 2017. године

 
Летње (Духовске) задушнице субота уочи Духова - Пред велики празник Духова, узноси се молитва за све умрле у свим временима, „од века“, јер се слављење силаска Духа Светога односи и на живе и на упокојене, како се и помиње у вечерњим молитвама, које се читају на крају литургије и слушају клечећи.

 Код нашег народа су ове задушнице, назване летњима, увек биле важне и држале су се широм српства. Црква и верници се присећају умрлих, призивају се у спомен њихова добра дела и чврста вера, а узноси се молитва да им Господ буде милостив због греха, које су свесно и несвесно учинили, за време овоземаљског живота.

 У манастирима се монаси, без туге, данас присећају свих својих знаних и незнаних претходника. Осим за покојне, молитве које узносимо за њих чине добро и нама – осећамо везу света живих и мртвих, њихово јединство у Господу. Зато се задушницама у нашем народу увек придавао нарочит значај. Руси данашње задушнице зову "Троицкаја родитељскаја субота."

Веома је важно да се помолимо Богу, да освештамо жито (кољиво) у спомен на оне који су преминули у благочестивој вјери православној. Важно је за оне који су се упокојили, јер су њима потребне наше молитве, а такође, и њихове молитве су потребне нама. Треба да знамо да се пред лицем Божијим и они моле за нас. Најважнији помен за преминуле је Проскомидија која се служи на свакој Светој Литургији.  



Света Петка Ђунис

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.