Manastirska pita
Sastojci za manastirsku pitu:
Za testo:
- 100 g šećera,
- 6 kašika džema od kajsija,
- po šolja seckanih oraha, urmi i suvog grožđa,
- 1/2 l mlake vode,
- sok i rendana kora pomorandže,
- 500 g brašna,
- pola kašičice praška za pecivo,
- limunova kora,
- kašičica sode bikarbone,
- pola kašičice cimeta.
Za ukrašavanje:
- 3 kašike džema od kajsija,
- 3 kašike mlevenih oraha.
Manastirska pita se priprema na sledeći način:
- U dublju posudu sipajte brašno, prašak za pecivo, šećer, orahe,
urme, suvo grožđe, rendanu koru od limuna i pomorandže, sodu bikarbonu,
cimet i džem od kajsija koji ste prethodno razredili s nekoliko kašika
mlake vode.
- Sve dobro izmešajte, sipajte sok od pomorandže i ostatak vode,
preručite testo u pek-papirom okrugli kalup, poravnajte kašikom i pecite
u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 30 minuta.
- Kolač izvadite iz rerne, premažite džemom i pecite još 5-10 minuta.
- Ohlađen kolač isecite na kriške, pospite mlevenim orasima i servirajte sa kafom ili toplim kakaom.
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.