Sigurno sve ćešće čujete za kardamon, on
je neizostavan začin u mnogim receptima. Ovaj začin ima diuretska,
afrodizijačka svojstva i blizak je rođak đumbira. Većina ovog začina
koji se može naći na tržištu potiče iz Indije i Malezije.
Zahvaljujući kardamonu mogu biti ublaženi loš zadah, gorušica, bolovi u grlu i stomaku, prehlada.
Čaj od kardamona veoma
je efikasan protiv zadržavanja vode. S obzirom da može imati jak miris,
on se može ublažiti mešanjem sa nanom, ruzmarinom ili đumbirom, vanilom
ili cimetom. Naročito se preporučuje u toku letnjih meseci.
Problem sa kardamonom je uglavnom cena, to je treći najskuplji začin na svetu posle šafrana i vanile, zato možete koristiti crni kardamon koji je jeftiniji.
Kardamon reguliše i poboljšava varenje, i
smanjuje sluz u plućima i disajnim putevima. Pomaže kod astme i
iskašljavanja. Cenjen je kao jedan od najboljih probavnih stimulansa.
Kardamon zagreva organizam, pa pojačava sladak i ljut ukus. U ovom
članku navodimo lekovita svojstva ovih izuzetno lekovitih aromatičnih
semenki punih opuštajućih eteričnih ulja.
Lekovita dejstva kardamona
- Podstiče probavu
- Ublažava grčeve i bolove u crevima
- Zaustavlja kašalj
- Deluje preventivno i ublažava astmu, olakšava teško disanje
- Ublažava upalu grla
- Ublažava mučninu i povraćanje
- Zaustavlja štucanje, podrigivanje i naduvavanje
- Ublažava bolove i peckanje pri mokrenju, i nekontrolisano mokrenje
- Smanjuje gasove u crevima
- Čisti jetru i telo od toksina
- Čisti kanale/prolaze u glavi – ublažava glavobolju (prouzrokovanu lošom probavom)
- Osvežava dah
- Pojačava seksualnu potentnost
- Pogodan za decu
- Kardamon može biti od velike pomoći ukoliko dete ima probavnih tegoba ili poteškoća u disanju (začepljenje disajnih kanala).
Napomena: Ukoliko kardamon dodajete u kuvana jela kao začin, nemojte ga kuvati nego dodajte pri kraju!
Saveti:
Kod probavnih tegoba i grčeva u crevima pomešajte: Kardamon + kormorač + Kumin + Đumbir (čaj ili prah)
Kod kašlja (iskašljavanje sluzi): Pomešajte kardamon sa prirodnim medom i pojedite
Kod kašlja (iskašljavanje sluzi): Pomešajte kardamon sa prirodnim medom i pojedite
Pravilna upotreba kardamona
Lekovita svojstva postižemo samo
pravilnom upotrebom kardamona. Za medicinski efekat odnosno delovanje na
zdravlje nije dovoljno koristiti kardamon povremeno samo kao začin.
Lekovita svojstva postižemo ciljanom upotrebom kardamona (tinktura ili
biljni prah) u kombinaciji sa prirodnim metodama lečenja i zdravim
životnim stilom.
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.