субота, 3. децембар 2016.

Манастир Симонопетра

 

Манастир се налази на југозападном обронку Свете Атонске Горе, на једној од високих стена откривеној са три стране.

Манастир је основао у XIII веку Св. преподобни Симон. Како сведочи предање, преподобном Симону Царица Небеска у откровењу наложила је да подигне манастир на том месту. Зидари, који су дошли да граде, нису могли да се осмеле да приступе градњи огромног здања на тако истуреној стени, над провалијом, страхујући и од могућности земљотреса, честих на Атону, па су најзад и сасвим одустали. Тада је преподобни Симон позвао зидаре за трпезу и за време јела, један од послушника служећи им вино, оклизнуо се и пао са стене у понор држећи у једној руци врч, а у другој пуну чашу вина. Згрожени овим несрећним случајем, зидари су строго пребацили преподобном Симону, говорећи да би, кад би одлучио да овде зида манастир могло бити још много сличних случајева погибије. Не говорећи ништа, Св. Симон се потајно молио Богородици. И шта се десило?

Одједном са супротне стране појавио се послушник који је пао у провалију, потпуно неповређен, носећи чашу из које се није ни пролило вино. Ово чудо означило је почетак изградње манастира Св. Симона, а отуда и назив ''Симон-петра'', што значи Симонов камен.

У изградњи манастира значајни допринос дао је и српски владар Јован Угљеша у знак захвалности Св. Симону за исцељење његове кћери. Он је и сам каснје постао монах братства. Скучени простор стене условио је изградњу у висину, а отуда и вишеспратна одељења с'терасама и балконима који се надвијају над понором. Манастир је горео неколико пута (пожари 1581. и 1621. год.) и бивао опустошен налетима варвара, али се поново обнављао.

Главна Саборна црква посвећена је Рождеству Христовом (7. јануар по Григоријанском календару).

Међу светињама се чува делић животворног Крста Господњег и делови моштију следећих светитеља: део руке Св. Марије Магдалене, Св. преподобне мученице Евдокије, Св. великомученице Варваре, стопало Св. мученика Кирјака, глава Св. Павла Исповедника стопало Св. мученика Сергеја, глава Св. Модеста патријарха Јерусалимског, великомученика Пантелејмона, Јована Претече, Св. мученика Трифуна, светог пророка Наума, Св. мученице Параскеве, Св. Симеона Столпника и многих других.

Осим Саборне цркве у манастиру постоји још једанаест параклиса.

Игуман овог манастира је архимандрит отац Јелисеј.


Света Петка Ђунис 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.