петак, 25. децембар 2015.

Sitnice za praznike

pomander015_16
Pomander

Pomander

Najjednostavniji pomander (mirisavi sastojci) je pomorandža, čija se cela površina pokrije karanfilićima. Pomorandža se suši i odaje miris celu godinu. Za omanju pomorandžu potrebna je jedna i po kesica karanfilića, pokrivanje traje sat-dva. Posao je lakši ako se iglom prvo napravi ubod, pa se u njega utakne karanfilić, ali može se desiti da se pri tome izgubi nešto soka. Dobro je upotrebiti naprstak! Nije važno da svi karanfilići imaju očuvanu glavicu. Kuća miriši božanski, a pomander je izvrstan i kao poklon.

vin d orange
Vin d’ orange

Vin d’orange – pomorandžino vino/pomarančno vino
Francuski recept za praznično vino, koje odlično služi kao aperitiv ili uz slatkiše i kafu preko cele godine, leti sa ledom.
Sastojci:
4 bio pomorandže
3 štapića cimeta, najbolje cejlonskog
1-15 karanfilića
4 l. suvog belog vina, u ovom slučaju malvazije
100 grama belog kandi šećera, može i obični kristalni šećer
Iseći pomorandže na četvrtine, dodati cimet i karanfilić, naliti malvazijom, zatvoriti i pustiti na sobnoj tempertaturi tri nedelje. Pomorandže će za to vreme pasti na dno. Filtrirati – pomorandže su u tome stanju odlične za dodatak slatkišu, recimo sladoledu, i same. Staviti u čisto vino kandi šećer, pustiti da se istopi – obično nedelju-desetak dana. Ponovo filtrirati i napuniti flaše.

mincemeat1
Mincemeat

Mincemeat – „Seckano meso“/ „sesekljano meso“
Reč je o starom engleskom receptu za pite, koje su se spremale za praznike i posebno za Božić. U starim receptima je zaista bilo mesa, goveđeg ili ovčijeg loja, džigerica, divljači. U novije vreme termin pokriva smesu od seckanog suvog voća, raznih zrna, jabuka i alkohola. Buter zamenjuje loj i druge masnoće. Smesa se održava dugo, do godine dana, i može da posluži za razne kolače – korpice, pužiće, kiflice, rolate – i naravno, za pite sa „seckanim mesom“, obavezne za praznike u Engleskoj. Sastojci se mogu izabrati po svom ukusu, ovo je samo jedan primer.

mincemeat2
Mincemeat

Sastojci:
150 gr. očišćenih badema
150 gr. svetlog suvog grožđa
150 gr. tamnog suvog grožđa
80 gr. seckanog kandiranog voća (limun, pomorandža)
dve jabuke
250 gr. butera
100 gr. suvih šljiva
pola ili malo više vodene čaše viskija ili konjaka
kesica vanilin-šećera
100 gr. srednje tamnog šećera
sok jedne pomorandže
kafena kašičica cimeta
mleveni karanfilić, po volji
Oguliti jabuke i iseći ih na četvrtine, oprati suvo voće, dodati šećer, alkohol i sve začine, izmiksati sve zajedno na grubo. Istopiti buter i pomešati ga sa masom, napuniti tegle. Držati na hladnom mestu ili u frižideru.

kimchi2
Kimchi

Kimchi (korejski kiseli kupus/korejsko kislo zelje)
Može se pripremiti bilo kada tokom godine, a traje nekoliko nedelja, čak mesec-dva, ali obično se potroši ranije. Služi se kao salata uz druga kineska i uopšte azijska jela, a može se dodati u druga jela – karije, indonežanski nasi goreng, ili prosto sa pirinčem. Pravi se ljut, po volji.

kimchi1
Kimchi

Sastojci:
dva manja ili jedan veliki kineski kupus, iseckan u široke rezance, koji se zatim prepolove
dve manje crne repe, ili jedna velika
jedna glavica crvenog luka srednje veličine
tri do pet česana belog luka, zavisi od veličine
ljute papričice, jedna ili dve – ili tri
laki soja sos, tri-četiri supene kašike
malo sosa od ostriga, jedna supena kašika
2 supene kašike paradajznog koncentrata
supena kašika aleve paprike, slatke ili ljute, po volji
krupna morska so
strugani ren, supena kašika, po volji
slačica u prahu, kafena kašičica, po volji
kafena kašičica šećera (kristal)
Kupus posoliti morskom krupnom solju, dve pregršti na dve glavice, pokriti hladnom vodom, pristisnti tanjirom tako da je sav kupus pokriven, ostaviti sat-dva.
Sve ostale sastojke izmiksati u umak, repu iseći na četvrt ili manje, papričicama samo odrezati dršku, crveni luk oljuštiti i preseći na dva dela, beli luk u celom česnu. Ocediti kupus, pomešati ga stiskanjem sa umakom. Za ovo su neophodne plastične rukavice, a ako ne, mnogo rada sa drvenim varjačama – smesa može da ošteti kožu. Staviti smesu u tegle i zatvoriti, pod svaku teglu staviti tanjirić, ostaviti na sobnoj temperaturi jedan dan. Kupus će početi da vre, pojaviće se mehurići, malo tečnosti može da iscuri. Zatvoriti naredni dan tegle i staviti ih na hladno mesto ili u frižider. Uzimati koliko vam treba.

Svetlana Slapšak

Tekst u celosti preuzet sa  http://dkis.si/recepti-za-praznicnezimske-sitnice/
Hvala Svetlana!

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.