понедељак, 21. децембар 2015.

Iskoristite magiju zimskog solsticija!

Zima ove godine dolazi 22. decembra, u 6.48 sati. Prema verovanju, zimski solsticij je dan kada se Sunce ponovo rađa. Idealan je za razne obrede i rituale, jer  obeležava rođenje novog života. Prema drevnoj legendi, intenzivne i koncentrisane želje i misli u noći zimskog solsticija mogu da budu ispunjene. Isto tako, dobri rezultati mogu se ostvariti u isceliteljskim ritualima, obredima za sticanje mudrosti, snage i privlačenje prosperiteta. Takođe, svako proricanje tokom zimskog solsticija daće najtačnije rezultate. 

LoganArt / Pixabay.com

Mnoge drevne kulture slavile su zimski solsticij kao poseban dan u kome su izvodile rituale koji bi im omogućili dobro zdravlje i berićetnu godinu. Smatra se da je ovo vreme je da se zaboravi na mnoge stvari, da se rešimo senki prošlosti, odrkenemo nepotrebnih stvari ili želja.

Dani u decembru tamni su i turobni, pa ipak, svi koji stvari gledaju s vedrije strane znaju da će nakon zimskog solsticija  postajati sve svetliji, odnosno "duži". Pritom je zimski solsticij  poseban dan u godini - najkraći i najtamniji. Ali,  pošto prođe, Sunce će biti prisutno na nebu sve duže, dan za danom – donoseći nam više energije i vitalnosti.

Mnogi od nas već nedeljama osećaju dolazak zimskog solsticija. Budući da svakog dana dobivamo sve manje i manje sunčeve svetlosti, postajemo umorniji, te nismo toliko voljni preduzimati bilo kakve akcije. Potreba za odmorom je sve veća – kao i potreba za okretanjem prema našem unutrašnjem svetu. Zbog toga su nadolazeći dani vrlo dobri za meditaciju.

Naši preci već godinama obeležavaju ovaj dan, podsećajući se na cikluse i godišnja doba koja simbolizuju konstantnu izmenu životne energije, čije smo svi mi deo. To možemo videti u mnogim duhovnim tradicijama.

Važnost ovog dana leži u samome Suncu. Sunce predstavlja našu dušu, ali i naš ego. Sunce nam takođe omogućava život na Zemlji. Kako se količina sunčeve energije smanjuje, dobivamo manje energije iz spoljnog sveta. To je vreme kada se trebamo okrenuti prema unutra, prema meditaciji, i povezati se sa unutrašnjim Izvorom energije, koji je u stvarnosti puno snažniji od samog Sunca. To je tajna zimskog solsticija.

Ali, mnogi danas ne pridaju važnost ovom danu. Umesto korišćenja ove energije za duhovnu praksu, ljudi često osećaju umor i potrebu za dužim snom. Mnogi postaju nervozni jer ne primaju dovoljno energija od svemira, a nemaju na koji drugi način popuniti taj nedostatak.

Prema verovanju, zimski solsticij je dan kada se Sunce ponovo rađa. Idealan je za razne obrede i rituale, jer  obeležava rođenje novog života. Prema drevnoj legendi, intenzivne i koncentrisane želje i misli u noći zimskog solsticija mogu da budu ispunjene. Isto tako, dobri rezultati mogu se ostvariti u isceliteljskim ritualima, obredima za sticanje mudrosti, snage i privlačenje prosperiteta. Takođe, svako proricanje tokom zimskog solsticija daće najtačnije rezultate. Meditacija, samorazvoj, sticanje duhovnog procvata i mnogih drugih postupaka koji se sprovode u ovom danu, imaju blagotvoran učinak na ljudski život.

Zimski solsticij je vreme za promenu, koja je u stanju da donese poboljšanje svakoj osobi.

Kelti su na ovaj dan proslavljali smrt starog Sunca i rođenje novoga, a za njih je to bilo magično doba tokom kojeg božanstvo Sunca putuje kroz podzemni svet i spoznaje tajne života i smrti i iz podzemlja dovodi duše koje će se reinkarnirati.

Ritual zimskog solsticijuma

Za ovaj ritual nisu vam potrebni bilo kakvi predmeti, bilje, sveće li aromatična ulja. Dovoljni su čisto srce i rešenost da uradite nešto lepo za sebe. Idealno bi bilo da se izvodi napolju, ali ako to nije moguće, može se praktikovati u kući, ili još bolje na terasi - zugeriše Magična zona.

Kada padne noć, izađite napolje, uspostavite ritam disanja koji vama odgovara, sa uživanjem udišite i izdišite vazduh. Pogledajte u nebo, pokušajte da „osetite“ zvezde, njihovo pulsiranje… Ispružite ruke prema nebu i izgovorite: „Noći, pozdravljam te“.

Sada zažmurite, „zaronite“ u sebe i pokušajte da „izvučete“ sve strahove i brige, i da im date neki oblik. Ne izbegavajte ih, već se suočite sa njima – neka slobodno naviru, neka izlaze iz vas… Nemojte ih zadržavati, nego zamislite kako odlaze, kako se kreću prema zvezdama i nestaju. U tom trenutku obuzeće vas osećaj opuštenosti, sreće, a vaše telo će biti preplavljeno divnom, toplom energijom. Zamolite nebo i zvede da prihvate vaše strahove, da vas oslobode od njih, a potom im se zahvalite. Na kraju rituala treba da uradite smao još jednu stvar – da pročitate ovu molitvu:

"Ima onih koji se boje noći,
ima i onih koji ne vide svetlost,
od hiljadu miliona sunaca,
jer im strah pomračuje vid.
Neka padne kiša najčistije svetlosti,
neka donese blagoslov,
neka donese lepe početke,
neka me uputi na pravi izbor.
Neka u tami zauvek ostane
sve što je loše za mene.
Neka muzika nebeskih sfera opije moju dušu,
neka čujem samo ono što je dobro za mene.
Neka mi zvezde uvek saxlju poruke,
obasjaju put i donesu harmoniju.
Neka svojom svetlošću
tkaju moju sudbinu kao najlepšu tapiseriju".

Ezoterično značenje zimskog solsticija


Početkom zimskog solsticija, vaša duša se oslobađa svoje fizičke prisutnosti i uspinje se natrag u svoj duhovni dom do Izvora. Na kotaču života, zima je vrijeme odmora i predstavlja pripremu za ponovni život, slično hibernaciji nekih životinja.

Također je poznata kao vrijeme klijanja – proljeće donosi procvat biljnog života nakon čega slijedi ljetni proces sazrijevanja; jesen nam daje usjeve (zajedno s novim sjemenom) i vraćamo se u zimu kako bi dovršili puni krug i pripremili se za ponovni život.

Od četiri sveta smjera i glavnih boja, zima predstavlja sjever i plavu boju, što na Cherokee jeziku, doslovno znači “hladno”. Godišnja doba nas podučavaju o procesu rađanja, života, smrti i ponovnog rađanja. Postoji alkemijski izraz: „Kako je gore, tako je dolje “. Razmislite, između redaka, kako smo došli ovdje i kako moramo napustiti ovaj brod.

Zimski solsticij je pod znakom Jarca, što predstavlja materijalizam i ego. U astroteologiji, ovo je vrijeme kada Isus (Sunce) prelazi u materijalni svijet (Jarac) nakon izlaska iz očeve kuće. To je ujedno i vrijeme kada Isus (Sunce) umire 3 dana na križu, samo da bi se opet ponovno rodio (kao što dani postaju duži nakon tog perioda od 3 dana).

Atma
Izvor

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.