среда, 16. децембар 2015.

СЕЈАЊЕ ЖИТА И КУВАЊЕ ВАРИЦЕ

У четвртак (17. децембра), званично почињемо са припремама за прославу Божића (не рачунајући пост који смо отпочели пре неколико недеља).
На дан свете великомученице Варваре сеје се жито у коме се на Божић пали кандило. Домаћица у један плитки тањир (посуду) сеје жито (без земље или са њом). У средини тањира ставља се једна чаша тако да средина остане не попуњена житом да би се на дан Божића могло поставити кандило. Жито треба држати на топлом месту и често га заливати. Када почне са растом повремено треба и да се шиша да би расло равномерно.
На Бадње вече израсло жито се лепо обреже, увеже се тробојком траком и у средину се стави чаша до пола напуњена водом а од пола уљем и стави се фитиљ па се тако запали и гори цео дан Божића.
Овде ваља напоменути и шта је то што је у народу познато као ВАРИЦА и САВИЦА.
Када се сеје жито за Божић тада се спрема и посебна врста хране, која се спрема само овога дана. Наиме домаћица у један већи лонац приставља храну од разних житарица и разног поврћа; кукуруз, пшеница, пасуљ, грашак, углавном зрнасти плодови и то се на лаганој ватри крчка док се добро не скува. Назив ове врсте хране је варица јер се спрема на празник свете великомученице Варваре, док је назив савица јер се ова спремљена храна једе сутрадан на празник преподобног Саве освећеног.
Ово је леп обичај који нам не може нашкодити, а нашим најмлађим укућанима доноси пуно радости, нарочито док заливају жито и прате његов раст.


 

Света Петка Ђунис

Нема коментара:

Постави коментар