четвртак, 17. децембар 2015.

O UTICAJU PLANETA NA NAS, MILUTIN MILANKOVIĆ

."Kažu: svako je svoje sreće kovač. Svako ima svoju vlastitu glavu i svoju slobodnu volju. Ali da skujemo svoju sreću, korisno je da znamo kakva nam iskušenja prete pa da ih izbegnemo. Ko osporava dejstvo zvezda na sudbinu, odbacuje Božju mudrost i promisao. Zar je moguće zamisliti da je Bog svoja nebeska dela, svetle zvezde, stvorio bez ikakve koristi po svet. Kažu: nebo je časovnik dana, meseca i godine. No za taj časovnik potrebni su samo Sunce i Mesec. Zbog čega bi se onda kretale njih pet planeta u svojim zasebnim sferama i čemu bi služila cela osma sfera sa nebom nekretnica? I sve te zvezde da je Bog bez ikakve namere i namene stvorio? A taj isti Bog nije ovde, dole kod nas, u svetu četiriju elemenata, nijednu stvarčicu stvorio koja ne bi imala svoju vlastitu snagu i skup svojih osobina. Za sve je to trebala beskonačna mudrost koju čovečji um ne može da dokuči.
...I nebeska tela imaju svoje sile kojima dejstvuju na Zemlju. Sunce nam stvara, svojim obilaskom oko Zemlje, godišnja doba, Mesec plimu, oseku i rosu. Neke od planeta donose vlagu, neke sušu. Kada se planete koje stvaraju vlagu sretnu u vlažnim znakovima zodijaka, nastaju dugotrajne kiše, a kad se suve planete susretnu u suvim znakovima, jaka suša je neizbežna. Poznata je stvar da je zbog toga godina 1524, bila neobično kišna, a leto godine 1540, izvanredno žarko.
Pa kad nebeska tela toliko utiču na celu prirodu, ne možemo im ni mi izbeći. Jer naše je telo sastavljeno od četiri elemenata. Od mešavine u kojoj su ti elementi u času rođenja zastupljeni, zavise naše telesne osobine, naša narav, naše ćudi, naše darovitosti. Konstelacija zvezda u trenutku našeg rođenja udara nam svakom svoj žig za ceo naš život..."


(Milutin Milanković, deo iz knjige "Kroz vasionu i vekove")

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.