петак, 18. август 2017.

Vino, riba i grožđe: Ručak na Preobraženje

Tokom Gospojinskog posta samo je na Preobraženje dozvoljeno jesti na ulju, zato je praznična trpeza obogaćena vinom i ribom, a posle osvećenja u crkvi i grožđem. Takođe, grožđe se deli na groblju za pokoj duša mrtvih.

4


Za svečan praznični ručak predlažemo vam nekoliko zanimljivih tradicionalnih recepata.

 

Pijani šaran

 

potato-1041820_640

 

Riba je veoma zdrava i trebala bi da bude veoma zastupljena u našoj ishrani, kako rečna tako i morska. Ovaj put smo šarana pekli u rerni sa belim vinom i premazom.


Sastojci:
- šaran ( 1,5-2 kg )
- 200 gr posnog margarina
- 4 čena belog luka
- 1 manja glavica crnog luka
- 250 ml belog vina
- 2 kašike prezle
- 2 lovorova list
- peršun, kora jednog limuna, ruzmarin, so i biber


Priprema:
Ulupajte margarin penasto, pa dodati peršun, koru limuna, ruzmarin, so i biber pa sve izmešati da bude glatka smesa. Dodati izgnječen beli luk i iseckan crni luk pa sve sjediniti. Ovom smesom namazati šarana iznutra i spolja. U pleh sipati malo ulja i belog vina, staviti šarana da se peče na 180 stepeni 20 minuta. Izvaditi, pa posuti prezlom i staviti lovorov list, pa vratiti da se peče. Šaran je pečen kad fino porumeni, a možete proveriti tako sto ćete deo do glave malo podignuti i videti da li nije crveno oko kostiju.
Pečenog šarana poslužite sa mladim krompirićima i toplog.
Ukoliko niste raspoloženi za masnu ribu poput šarana, predlažemo vam grilovanog oslića sa povrćem.

Oslić sa povrćem

 

salmon-518032_640

 
Oslić pečen sa limunom i začinima sa dinstanim povrćem je lako spremiti, pri tome je veoma ukusno jelo.


Potrebno vam je 500gr fileta oslića, glavica crnog luka, limun, začini, ulje, so, biber


Priprema:
Filete oslića posuti začinima, po ukusu, na svaki staviti kolutove limuna, malo ih nauljiti, stavite u pleh, prekriti folijom i peći na 200 stepeni oko 30 minuta.
Iseckati glavicu luka sitno pa je prodinstati sa malo ulja i vode. Dodajte različito povrće, začinite dinstajte uz dodavanje po malo vode, ako je potrebno. Izvaditi pečenog oslića iz rerne pa servirati uz povrće, sve toplo.
 
Od “mešpajza” za praznik predlažemo posnu štrudlu sa kruškama, izuzetno mirisnu i osvežavajuću.

cake-1587097_640

 
Ništa lepše nego kad dom zamiriše na domaću štrudlu. Ovo je mnogim domaćicama neizostavna poslastica, za svaku priliku, simbol domaće kuhinje.


Potrebno je:
- 9 tankih kora
- 3 veće kruške
- 3 kašičice smeđeg šećera
- 1 vanilin šećer
- sušene brusnice
- blanširani bademi narezani na listiće
- 2 kašičice Maraschino likera
- 1 kašičica cimeta
- pola šoljice mešavine posnog otopljenog maslaca i kisele vode


Kruške ogulite i narežite na tanke listiće. Dodajte im šećer, vanilin šećer, brusnice, bademe, cimet i Maraschino. Sve promešajte. Dve kore stavite jednu na drugu i namažite mešavinom maslaca i vode. Stavite trećinu smese i opet prekrijte korom. I tu koru namažite mešavinom maslaca i vode. Napravite rolat, i preostale kore filujte na isti način. Pleh namažite maslacem i stavite na njega štrudle. Na svaku štrudlu stavite nekoliko listića maslaca i pecite na 180 stepeni oko 30 minuta. Po želji pospite šećerom u prahu.


I ne zaboravite – čaša vina i belo grožđe su danas obavezni na trpezi.


Prijatno i srećan praznik!
 
Izvor: domacirecepti/srbijuvolimo
Preuzeto sa  .bktvnews.com

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.