недеља, 6. август 2017.

Sutra TAČNO u 19:46 OBAVEZNO pogledajte u NEBO, ali pre toga uradite OVO i ostvariće vam se ŽELJA

U ponedeljak 7. avgusta u večernjim časovima iz Srbije će biti vidljivo delimično pomračenje Meseca, saopštilo je Astronomsko društvo "Ruđer Bošković".
Naime Mesec će izaći pomračen, u Beogradu u 19:46. Najviše će biti prekriven Zemljinom senkom (maksimum pomračenja) u 20:20, a iz nje će izaći (kraj pomračenja) u 21:18.  

  

Za vreme najvećeg pomračenja senka će prekriti četvrtinu Mesečevog prečnika.
Ceo tok pomračenja će moći da se posmatra iz Indije, najvećeg dela Australije, Kine, Mongolije, centralnog Sibira, Kazahstana, Irana, Madagaskara.
Ukoliko bude vedro Beograđani će ovu interesantnu pojavu moći da prate i sa terase Narodne opservatorije na Kalemegdanu.

Narodna verovanja o pomračenju meseca

Naš narod veruje da pun Mesec, tokom kog se dešavaju pomračenja, nije povoljan za započinjanje poslova, jer pomaže razmnožavanje štetočina.

Ako se poseku drva na pun Mesec, razmnožiće se žižak i uništiti drva, ako se zakolje stoka, meso će se brzo ucrvljati, a ako se opere ili izbeli tkanina, ubrzo će se pokidati. Pomračenje Meseca, kao ni Sunca, nikako ne bi trebalo direktno posmatrati jer to izaziva nesreću. Takođe, veruje se da pre nego što pogledate u mesec, treba da zamislite želju i ona će vam se ostvariti. 

Pomračenje Meseca donosi mnoge predrasude i mnoga verovanja među kulturama sveta. Drevni Kaldejci su verovali da pomračenje Meseca ispoljava gnev, glad, bolest, prirodne katastrofe koje će tek uslediti. Drevni Evropljani su verovali da treba izbegavati bračne odnose tokom pomračenja Meseca, jer bi to sigurno rezultiralo rođenjem loših potomaka.

Biblija kaže da kada Mesec pocrveni dolazi Apokalipsa. Puno kultura identifikuje pomračenje sa nekom vrstom svetske nesreće ili neminovne propasti. U drevnom kineskom jeziku izraz za pomračenje je “Chih”, što znači “jesti“. To dalje dodatno konkretizuje njihovu percepciju da je “Mesec bio pojeden, a da mu se krv širi preko lica”.

Narod u Indiji još se skriva unutar kuće tokom pomračenja, jer veruju da pomračenje Meseca šalje loše zrake na Zemlju. Iz tradicionalnog ubeđenja, ljudi u Japanu i Indiji još lupaju u lončiće i pucaju iz oružja.

Još je zastupljeno verovanje da trudnica ne sme da dira stomak tokom pomračenja Meseca, jer ako to uradi – beba će imati primetan mladež. U Indiji se veruje da trudnice ne smeju da izlaze napolje tokom pomračenja, jer će beba biti rođena slepa ili sa rascepljenom usnom. 

/www.srbijadanas.com/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.