недеља, 13. август 2017.

После Васкршњег, Госпојински пост је најстрожи, а мајке и деца треба обавезно да га испосте из једног предивног разлога

Госпојински пост, спада у четири велика поста и почиње увек 14. августа. Претходи великом хришћанском празнику Успењу пресвете Богородице.

Празник Успење пресвете Богородице, у народу је познат као Велика Госпојина, верници прослављају 28. августа. Овај празник везан је за мајке и децу, те би они најпре требало да посте овај пост и причесте се на велики празник.
uspenije-presvete-bogorodice1-620x350

Током 14 дана, колико пост траје, пости се на води и уљу, са изузетком празника Преображење Господње, који се обележава 19. августа, када је дозвољено јести и рибу.

После Васкршњег поста, Госпојински пост је најстрожи.

Током поста треба имати на уму да пост није само телесни и не подразумева пуко одрицање од хране, већ је и духовни чин, који подразумева одрицање од грешних мисли, жеља и дела.

Смисао поста најбоље је описао Свети Јован Златоусти рекавши:

“Кажеш да постиш. Увери ме то у својим делима. А која су то дела? Ако видиш сиромаха, удели му милостињу. Ако се нађеш с непријатељима својим, измири се са њима. Руке нека посте уздржавајући се од сваке грамзивости и крађе. Каква нам је корист ако не једемо месо и рибу, а уједамо и прождиремо своје ближње.” (Свети Јован Златоусти) 

Опанак.рс

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.