среда, 9. август 2017.

Срећан празник Светог великомученика и исцелитеља ПАНТЕЛЕЈМОНА! Срећна слава, на многаја љета!

Image may contain: 1 person  


Молитва светом великомученику и исцелитељу ПАНТЕЛЕЈМОНУ
О преславни мучениче и сјајни војниче Небескога Цара, свеблажени Пантелејмоне, изврсни подражаватељу милостивога Бога, ти си Христа неустрашиво исповедао на земљи, и разноврсне муке претрпео за Њега, због тога си добио неувенљив венац на Небу, где се вечним блаженством наслађујеш и слободно Престолу Тросунчаног Божанства предстојиш. Твоме Христоподражаватељном састрадавању по Богу прибегавамо сви ми грешни и свесрдно молимо тебе, топлог заступника и заштитника нашег: Не престај бринути се за нас невољне и тужне и угрожене, и својом молитвеном помоћи и исцелитељском силом, избављај нас увек од љутих зала, погибије и сваке друге опасности и немоћи. Јер ти си, свече Божји, примио неисцрпну благодат исцелења од Спаса нашега Исуса Христа за твоју тврду веру у Њега, спојену са чистим и беспрекорним животом, и запечаћену мучеништвом и победничком смрћу твојом. При таквој вери и даној ти благодати, ти имењаче милости, свемилостивче - Пантелејмоне, милошћу обасипаш све који прибегавају к теби у својим невољама и болестима. Знајући све то, ми са вером вапимо к теби: Услиши нас, и благопријатним посредовањем својим дај нам све што нам је у овом животу потребно и нужно за вечно спасење. А мученичком смелошћу својом умоли милостивога Бога, да по великој милости Својој помилује нас грешне и недостојне; да нас избави од земљотреса, поплаве, пожара, покоља, и свакојаког праведног гнева и претње, благовремено нас побуђујући на очиститељно и умилостивитељено, у гресима нашим, покајање; да по неизмерном милосрђу Свом, подари свима нама безопасан, тих и богоугодан живот, и победу над свим непријатељима; да све нас сачува од видљивих и невидљивих непријатеља благодаћу Својом и непобедивом војском Анђела Својих, како би смо окружени и поучавани њима поживели у овом веку у покајању, чистоти и чињену богоугодних дела; да се усрдним твојим посредовањем удостојимо добити хришћанску смрт, безболну, мирну, непостидну, избавити се од замке ваздушних кнезова таме и вечне муке, и тако постати наследници бескрајног, свеблаженог Царства. О, угодниче Божји, не престај молити се за нас грешне, да би смо ми, твојим посредовањем, избављени времених и вечних мука, величали тебе, нашег заступника и молитвеника, и вечито прослављали заједничког Владатеља и Господа нашег Исуса Христа, Коме приличи свака слава, част и поклоњење, са Његовим беспочетним Оцем, и Пресветим Духом, сада и увек, и кроза све векове. Амин.  

Молитва друга светом великомученику и исцелитељу ПАНТЕЛЕЈМОНУ

О велики Христов угодниче и преславни исцелитељу и великомучениче Пантелејмоне, душом предстојећи на Небу Престолу Божју, и наслађујући се Триипостасном славом Његовом, а телом и ликом светим почивајући у божанственим храмовима, и даном ти одозго благодаћу изливајући разна чудеса, погледај милостивим оком својим на присутне људе који се часној икони твојој с умилењем моле, и ишту од тебе исцелење и помоћ, принеси Господу Богу нашем усрдне молитве своје, и измоли душама нашим опроштај грехова. Ево, ми због безакоња наших не усуђујемо се подигнути очи своје к Небу, нити узнети молбе ни гласа неприступној слави Његова Божанства, срца скрушена и духа смерна призивамо тебе милостивог посредника пред Господом и молитвеника за нас грешне, јер си ти добио од Њега благодат да болести одгониш и страсти исцељујеш. Тебе молимо: Не презри нас недостојне који се молимо теби и иштемо помоћ твоју; буди нам у невољама утешитељ, у тешким болестима лекар, у искушењима брзи покровитељ, у очним болестима давалац прогледања, одојчади и деци у патњама најранији заштитник и исцелитељ; измоли свима све што је корисно по спасење, да бисмо твојим молитвама ка Господу Богу, добивши благодат и милост, прославили свих блага Извор и Даваоца - Бога Једнога у Тројици Светој, слављеног Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и кроза све векове. Амин.  

No automatic alt text available.  

Молитва трећа светом великомученику и исцелитељу ПАНТЕЛЕЈМОНУ

О велики угодниче Христов, страдалче и лекару, многомилостиви Пантелејмоне. Смилуј се надамном грешним слугом, чуј стењање и вапај мој: умилостиви Небеског Врховног Лекара душа и тела наших, Христа Бога нашега, да ми дарује исцелење од болести греха који ме притиска. Прими недостојно мољење грешнијег од свих људи. Посети ме благодатном посетом. Не узгнушај се греховних рана мојих: Помажи их уљем милости твоје и исцели ме, да као здрав душом и телом, остатак дана мојих, благодаћу Божјом, узмогнем провести у покајању и угађању Богу, и удостојим се примити благи крај живота мога. О, угодниче Божји, умоли Христа Бога да твојим заступништвом дарује здравље телу моме и спасење души мојој. Амин. 

Image may contain: 1 person  

Свети великомученик Пантелејмон – Свети Пантелија

Тропар, глас 3. Мучениче свети и исцелитељу Пантелејмоне, моли Милостивог Бога, да опроштај грехова подари душама нашим.  

No automatic alt text available.  

Свети великомученик Пантелејмон – Свети Пантелија

Кондак, глас 5. Био си подражаватељ Милостивог Бога и благодат исцељења си примио од Њега, страдалче и мучениче Христа Бога. Молитвама твојим излечи наше душевне болести и одгони демонска искушења од оних који верно кличу: Спаси нас Господе!  




Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.