уторак, 8. август 2017.

Срећан празник Света преподобномученица Параскева - Римљанка! Срећна слава, на многаја љета!

ТРИ СВЕТЕ ПАРАСКЕВЕ

Image may contain: 1 person


Православна Црква слави три свете Параскеве - Параскеву Преподобномученицу, звану Римљанка (08. 08/ 26.07), Параскеву Великомученицу, звану Иконијска (10. Новемдар/28. Октобар) и Параскеву Српску, која носи своје српско - словенско име Петка ( 27. Октобар7 14 10.)

 Image may contain: 1 person

Житије св. преподобномученице Параскеве РИМЉАНКЕ

Рођена је у Риму, у хришћанској породици, за време владавине цара Антонина. Пошто се родила у петак, на крштењу су јој дали име Параскева (Петка). Од малена је васпитавана у православној вери, одлазила у цркву ради молитве, читала Свето Писмо. Када су јој родитељи умрли, сво имање је разделила сиромасима, а потом се замонашила. Као монахиња још ревносније је проповедала веру у Господа Исуса Христа. Како су тада римске власти гониле хришћане, неки злобни јевреји су је оптужили цару да јавно проповеда забрањену веру. И цар Антонин нареди да је доведу пред њега. Видевши њену мудрост и лепоту, би одушевљен, па јој предложи да принесе жртву римским боговима, рекавши јој да ће тако избећи многа мучења и да ће је даровати многим добрима. Но св. Петка, као права хришћанка, није хтела да се одрекне своје вере. То наљути цара, па нареди да јој на главу ставе усијани шлем. Али светитељка, Богом чувана, остаде неповређена. Тада цар наложи да је ставе у казан пун врелог уља и смоле. И ту је, чудом Божијим, св. Параскева остала здрава и читава. Да би проверио да ли је уље врело, цар јој рече да га попрска њиме. Светитељка му баци врело уље у лице, и он од тога одмах ослепе. И поче запомагати и молити светитељку да умилостиви Бога да му поврати вид. На њену молитву Господ то учини. Тада је цар са својим слугама поверовао у Господа, и пустили су светитељку да оде.


Image may contain: 1 person, hat


Отишавши из Рима, св. Петка је ходила по селима и градовима проповедајући хришћанску веру. Чинила је то са много успеха, и пуно људи је поверовало у Христа. Још два пута је извођена пред незнабожачке кнежеве и судије, оптуживана и мучена, али се силом Божијом брзо опорављала од рана, остајући чврста и непоколебана у својој вери. Напослетку су је, по наређењу неког кнеза Тарасија, посекли мачем, и душа ове свете мученице преселила се у Царство Небеско. Све се ово збило у II веку нове ере. Светитељку прослављамо 26. јула (8. августа по новом календару).




Житије преподобне мати Параскеве - ПЕТКЕ - СРБСКЕ
Родом из Епивата, града који се налази између Симврије и Цариграда. Родитељи су јој били имућни и побожни хришћани. Имала је брата Јевтимија, који се замонашио и касније постао знаменити епископ Мадитски. После смрти родитеља, вођена жељом за подвижничким животом, напустила је родитељски дом, обишла цариградске светиње, затим и света места у Палестини, и отишла у јорданску пустињу. Тамо се, у врло строгом посту и непрестаним молитвама, подвизавала све до своје старости. Тада јој се јавио анђео Божији и рекао јој да остави пустињу и да се врати у постојбину, где ће своје тело да преда земљи, а душом да се пресели Господу. Светитељка је послушала, и умрла је после две године. Пошто се претходно никоме није представљала, сахранили су је изван гробља, као странца.
По промислу Божијем, тело светитељке је на чудесан начин пронађено и пренешено у цркву у Епивату. Молитвама над њеним светим моштима болесници су се исцељивали од разних болести. Касније је њено чудотворно тело пренето у Цариград, затим у Трново, па у Београд (на заузимање кнегиње Милице). У Београду је подигнута црква св. Петке, која постоји и данас у Калемегданској тврђави, где се налази и извор са чудотворном водом. После пада Београда Турци су пренели мошти св. Петке у Цариград, где су се десила многа чуда, тако да су је поштовали и хришћани и муслимани. У XVII веку пренешена је у румунски град Јаши, у цркву св. Три Јерарха. То је било 14. октобра 1641. године (27. октобра по новом календару), и овог датума славимо успомену на ову велику светитељку.

Света мученица Параскева - Петка - ИКОНИЈСКА
Поред ових светитељки, наша света Црква молитвено прославља и свету мученицу Параскеву, која је живела у граду Иконији у време цара Диоклецијана, великог прогонитеља хришћана. Предана вери и врлинском животу, претрпевши мучења због којих је много очевидаца поверовало у Христа Господа, потрадала је (посечена мачем) не одрекавши се Господа и преселила се у Царство Његово. Прослављамо је 28. октобра (10. новембра по новом календару).
(Важно је рећи да и данас постоје многи случајеви да су се људи, након усрдних молитви принешених Господу и овим светитељкама, и ревносним доласком на богослужења, избавили од разних животних невоља). 


Image may contain: 1 person  

МОЛИТВА Преподобномученици ПАРАСКЕВИ Римској

Господе Боже наш, Ти, који си рекао реч, и створи се цела творевина, не одврати Своје лице од нас грешника, да не би на нас дошао ужасни и страшни гнев болова, плод наших грехова које свакодневно, безбројне, нерасудно творимо. Ми смо грешни, подли и пуни зла; а Ти си источник живота и самилости. Не остављај нас, Господе! Немој пренебрећи молитву нас грешника, нити нам плати по нашим безакоњима, него, пошто нисмо достојни да свакодневним трудом задобијемо милост, даруј нам је Ти, као Дуготрпељив и Многомилостив.
Господе, ради молитава преподобне мајке наше Параскеве, подари нам здравље и живот заклоњен од сваког зла и укрепи нас Духом твојим Владалачким, да бисмо с радошћу славили Твоје Пресвето име у векове. Амин.  


Преподобна Мати Петко, моли Бога за нас!  

  

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.