понедељак, 14. август 2017.

Praznik Preobraženja je i dan promene čitave prirode

Jedan od 12 velikih Hristovih praznika, Preobraženje, obeležavaju Srpska pravoslavna crkva i vernici posnom trpezom i osvećivanjem grožđa i drugog voća koje se deli.

Foto: Wikipedia


 Foto: Wikipedia


 
Na dan 19. avgusta, pravoslavni vernici  obeležavaju praznik Preobraženja gospodnjeg,  koji je posvećen sećanju na događaj Hristovog  preobraženja na gori Tavor kada on najavljuje svoje potonje stradanje i slavu.
Prema Jevanđeljima, on je tada poveo svoje učenike Petra, Jakova i Jovana na Tavor i pred njima se pojavio preobražen "sa licem sjajnim kao sunce i haljinama svetlim kao sneg", a nebesa su se otvorila i začuo se glas Boga Oca - "Ovo je Sin moj ljubezni... njega poslušajte".
Preobraženje pada uvek u vreme Gospojinskog posta. Zato je praznična trpeza uvek posna, obogaćena ribom i vinom, a na kraju svete liturgije služi se obred sveštanja grožđa. U crkvenim bogosluženjima praznuje se sedam dana, tokom kojih se pevaju pesme posvećene ovom jevanđelskom događaju.
U narodu postoji verovanje da se o ovom prazniku celokupna priroda preobražava pa se kaže - preobražava se i voda i gora. Na ikoni Preobraženja predstavljen je Gospod Isus Hristos na gori, okružen svetlošću, sa sagovornicima Ilijom i Mojsijem, dok trojica apostola, Petar, Jakov i Jovan, uplašeni leže na zemlji.

lepaisrecna.rs 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.