четвртак, 3. август 2017.

Срећан празник Света мироносица Марија Магдалина - Блага Марија! Срећна слава, на многаја љета!

Мироносица равноапостолна. Родом из места Магдале, украј језера Генисаретског, из племена Исахарова. Била је мучена од седам злих духова, од којих ју ослободи Господ Исус и учини здравом. Верна следбеница и служитељица Господа за време Његовог земног живота. Под крстом на Голготи стајала је и Магдалина, и горко туговала заједно са Пресветом Богородицом. По смрти Господа она је три пут посетила гроб Његов. А када Господ васкрсе, она Га је два пута видела: једном сама она, а други пут са осталим женама Мироносицама. Путовала у Рим, изашла пред ћесара Тиберија, и предајући му јајце црвено обојено, поздравила га речима: Христос воскресе! У исто време оптужила ћесару Пилата за његову неправедну осуду Господа Исуса. Њену тужбу ћесар је примио, и Пилата преместио из Јерусалима у Галију, где је овај неправедни судија у немилости царској и у тешкој болести скончао. По том вратила се из Рима у Ефес ка светом Јовану Богослову, коме је помагала у делу проповедања Јеванђеља. Са великом љубављу према васкрсломе Господу и са великом ревношћу јављала је она Јеванђеље свету као прави Христов апостол. Скончала мирно у Ефесу, и сахрањена, по предању, у оној истој пећини, у којој и седам младића, чудотворно успаваних на стотине година, по том оживелих, па онда умрлих. Мошти св. Магдалине пренете су доцније у Цариград. Близу Гетсиманског врта налази се диван руски храм посвећен св. Марији Магдалини.  


                                

Молитва друга светој равноапостолној МАРИЈИ МАГДАЛИНИ 

О, свесвета мироносице, равноапостолна Магдалино Маријо, ти си топлом љубављу својом према Богу сатрла зле вражје замке и обрела си непроцењиви бисер - Христа, и задобила Небеско Царство. Тога ради ка теби припадам и са умиљењем у души и са скрушеним срцем ти вапијем ја недостојни. Погледај са висине небеске на мене , који сам притиснут греховним искушењима. Види колико многих грехова и невоља свакога дана непријатељ поставља испред мене тражећи моју погибао. Славна и свехвална ученице Христова Маријо, умоли возљубљеног од тебе, и Који је тебе заволео, Христа Бога, да ми дарује опроштај многих мојих сагрешења да ме благодаћу својом укрепи, да трезвен и бодар могу ићи путем Његових заповести, и да од мене сотвори благоухани храм Духа Светога. Да тако у миру, непостидно, скончам житије моје на земљи и да се уселим у светле и блажене обитељи небеског Раја, да са свима светима непрестано радосно славословим, Тројицу, а једне суштине, Оца, Сина и Светога Духа. Амин.


Image may contain: 1 person   

Део моштију свете Марије Магдалине

Тропар, глас 1.

Господу Христу који се од Дјеве родио, следила си часна Марија Магдалена, Његове наредбе и законе сачувавши: Зато данас твоју свесвету успомену празнујемо, и опроштај грехова добијамо твојим молитвама.  


Image may contain: 2 people  

Света Марија Магдалина прва је видела Васкрслог Господа - када јој је рекао: “не дотичи Ме, јер још нисам отишао горе Оцу” (Јн. 20,17).

Христос је рекао Марији Магдалини да Га се не дотиче јер још није био отишао Оцу. Но, ту је реч о Христовом васкрслом телу . Марија је хтела да дотакне Његово тело , а то тело још није било узнесено.

Кондак, глас 3. Стајала си, преславна Маријо, под Крстом Христовим, са другим женама мироносицама, тешећи у болу матер Божију, и лијући сузе, које си у похвалу приносила, говорила си: Како је то необично чудо, Онај који у рукама држи сву творевину, добровољно страда: Слава власти Твојој, Христе.


Image may contain: one or more people  

Део моштију свете Марије Магдалине

У црну се тугу зави Магдалина 
Због крваве смрти Божијега Сина. 
Туга је љубави најгорчија туга, 
Она у свет нема утехе ни друга,
Сузе јој утеха, а бол друг једини,
Свет се у мрак зави светој Магдалини.
Слаби створ човечји, светлости искаше,
Марија по мраку без наде пипаше.
Његов гроб јој светлост - но, гле, и гроб празан!
- Украђен, мишљаше, наг и непомазан!
Заплака се горко, никад краја плачу,
У том глас човека покрај себе зачу:
- Жено, зашто плачеш, реци: кога тражиш?
- Кога тражим, питаш? Желиш да ме блажиш!
Ако си га уз'о, реци, где га метну! -
Погледа је Исус, плачевну и сетну,
Па је зовну гласом сладосним: Марија!
У срцу Маријном светлост се засија
О познати гласе, слашћу ненадмашни,
Животом и силом, гласе, преиздашни!
Тим гласом је Господ болне исцељив'о,
Тим гласом је истим мртве васкрсав'о.
Животворни гласе, о чудесни гласе!
Марија се трже и обазре за се.
- Равуни! повика... У том сунце грану 
Марији - и свету Нови Дан освану. 



Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.