субота, 3. октобар 2015.

Zavoljeti sebe najteži je zadatak

Nije Freud bez razloga rekao da je zavoljeti sebe najteži zadatak u životu čovjeka. Ne čekajte da se dobro osjećate, da smršavite, nađete novi posao ili partnera, na ljubavni put sa samim sobom krenite u pozitivnoj namjeri poduprtoj praktičnim savjetima stručnjaka jer najbolje vrijeme za to uvijek je - sada!




Želimo li da nam drugi govore što je lijepo?

Ako malo zavirimo u prošlost, vidjet ćemo kako se definicija ljepote tijekom godina neprestano mijenjala. Dok su Rembrandt i Botticelli slavili žensko tijelo ističući ženske obline, današnji modni časopisi i televizija nameću nam mit o tome kako moramo biti mršavi i zategnuti da bismo bili lijepi. Trebamo sami sebi postaviti pitanje, ističe psihoterapeutkinja Mirta Fraisman Čobanov, želimo li da nam netko drugi nameće mišljenje o tome što je lijepo ili ćemo sami pronaći vlastitu definiciju ljepote uživajući u onome što jesmo.
Pri tom, trebamo nastojati zaboraviti ono što smo još u djetinjstvu iskusili i naučili – uspoređivati se s drugima. Možda se još sjećate rečenica poput: Kako je Ivana dobila peticu, a ti nisi? ili Vidiš kako Petar uredno jede, a ti si već isprljao svoju košulju? „Već u ovakvim situacijama“, objašnjava psihoterapeutkinja Fraisman Čobanov, „djeca uče kako njihov uspjeh ovisi o uspjehu drugih. Poslije, kad odrastemo, procjenjuju nas u školi, na razgovorima za posao, stoga nam nije teško zaključiti da smo dovoljno dobri jedino ako smo bolji od drugih. Ali, iako ne možemo izbjeći uspoređivanje, to ne smije postati način na koji procjenjujemo svoju vrijednost“, ističe psihoterapeutkinja Mirta.
Zato, umjesto da se uspoređujete s drugima, a pogotovo s nerealnim slikama ljepote u časopisima (koje su najčešće retuširane), psihoterapeutkinja Mirta predlaže da sami sebi postavite realne i dostižne kriterije i potom se uspoređujete sa sobom.

Vaši kriteriji

Da biste u toj utakmici sa samim sobom znali napredujete li i jeste li na dobrom putu, s vremena na vrijeme postavite si sljedeće pitanje: Jesam li danas, u odnosu na prethodni dan, bliže onome što želim biti? „Jednako je važno“, napominje psihoterapeutkinja, „da postavljeni kriteriji budu vaši, a ne nametnuti. To onda postaje cilj kojem vi težite, a ne ono što vam nameće okolina.“ Usto, imajte na umu da ste vi puno više od svog tijela.
Ženska ljepota je uvijek kombinacija vanjskog izgleda i unutarnje ljepote. Uspravno držanje, osmijeh, karizma, inteligencija i samouvjerenost zamjećuju se izdaleka. Ljepotom se zrači. „Sjetite se svih svojih vrlina i pokušajte sebe gledati kao cjelovitu osobu umjesto da se fokusirate samo na nedostatke“, predlaže psihoterapeutkinja Mirta Fraisman Čobanov.


žena jesen    Gledajte se očima ljubavi

Dok još učite nove, pozitivne načine razmišljanja o sebi i svom tijelu, kako tvrdi Ornela Šare, učiteljica autogenog treninga i trenerica po metodi Heal your life, važno je biti nježan i strpljiv prema sebi. „Naučite biti ljubazni prema svom umu sve dok ga ne podesite da na vaše nesavršenosti gleda očima ljubavi“, savjetuje Ornela. Primjerice, ako odlučite početi vježbati, hraniti se zdravije ili zavoljeti svoje „mane“, promijenite svoje mišljenje o dijetama i vježbanju. Gledajte na njih kao na nešto lijepo što radite za sebe, a ne kao na kažnjavanje svojih dosadašnjih nezdravih izbora.
„U promjene krenite sitnim koracima jer i male, a dobre navike mogu donijeti velike rezultate. Ne trebate si tri puta tjedno zacrtati jednosatno vježbanje, za početak i pet minuta dnevno može biti dovoljno. Jednako je i s vašim tijelom. Možete učiti voljeti ga dio po dio, sve dok se jednog dana ne probudite sretni zbog vlastita izgleda. Ne dajte se obeshrabriti ako vam se odmah ne ostvari ono što ste zamislili, radije postavite ciljeve koji nisu preteški i nedostižni. A ako jedan dan i posustanete, uvijek možete krenuti ispočetka“, savjetuje Mirta Fraisman Čobanov.

Ljubav prema sebi osnovna je pretpostavka sreće

Katkad smo sami sebi najveći neprijatelj, ali i saveznik, pa što prije shvatimo kolika je snaga naših misli i izgovorenih riječi, lakše i brže ćemo prihvatiti i zavoljeti sebe. Ornela Šare savjetuje da prvo osvijestite kritički glas koji vam govori kako niste dovoljno lijepi, dobri ili sposobni, a potom ćete ga se najlakše riješiti ako ga prihvatite i zagrlite. „S ljubavlju otpustite stare, negativne obrasce. Osvijestite da je to samo dio vaše podsvijesti koji se ima pravo buniti, ali to niste vi, vi ste jedinstvena i neponovljiva jedinka koja sama odlučuje o sebi i stvara svoj svijet“, savjetuje Ornela.
Jednako je krucijalno da si priznate zašto ne prihvaćate neke dijelove sebe. „Problem neprihvaćanja svog tijela često je simptom dubljeg neprihvaćanja samoga sebe jer često je lakše fokusirati se na popravljanje 'nedostataka' svog fizičkog tijela nego se suočiti s vlastitim nesigurnostima, manama i demonima“, kaže psihoterapeutkinja Mirta Fraisman Čobanov, dodajući kako je ljubav prema sebi osnovna pretpostavka ostvarenja osobne sreće i uspjeha te uspostave zdravih odnosa s drugima.
„Ako želimo voljeti druge, prvo moramo naučiti voljeti sebe, a ako želimo ostvariti svoje potencijale, snove i ciljeve, moramo se dovoljno voljeti da bismo se odvažili krenuti za njima. Zato trebamo upoznati svoje dobre i loše strane te prihvatiti sebe onakvima kakvi jesmo.“

Neprihvaćanje izgleda odražava se na sve

Neprihvaćanje fizičkog izgleda ne održava se samo u vama, nego se reflektira na sva područja vašeg života. „U karijeri će se to odraziti manjkom autentičnosti i samopouzdanja, u ljubavnim odnosima možda će se očitovati nemogućnošću postavljanja granica ili odabirom neadekvatnih partnera. Kada je riječ o odgoju djece, ako roditelji svojim primjerom ne pokazuju da vole svoje tijelo, i djeca će imati s time problema, što se onda može odraziti na njihovo samopouzdanje i uspjeh u životu“, objašnjava Mirta Fraisman Čobanov.
Nije Freud bez razloga rekao da je zavoljeti sebe najteži zadatak u životu čovjeka. Ali jednog dana kada to uspijete, shvatit ćete da se ljepota nalazi u očima promatrača i da će vas tada i drugi doživljavati privlačnijima. „Zato“, ističe Ornela Šare,„ne čekajte da se dobro osjećate, da smršavite, nađete novi posao ili partnera, počnite sada voljeti sebe i svoje tijelo jer sada je najbolje vrijeme za to!“

Vesna Ercegović

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.