четвртак, 22. октобар 2015.

O Škorpijama, ovo je njihovo vreme

SUNCE U ZNAKU ŠKORPIONA – VOLJA I ENERGIJA

Sanja Perić



Kao i svake godine, od kraja oktobra pa do kraja novembra, Sunce se nalazi u znaku Škorpiona.
Pogledaće nas generalski malko spuštene glave sa pogledom odozdo, procenjivačko odmeravajući, a zapravo tražeći titraj koji bi nas odao. No nekome će od tog pogleda možda zastati krv u žilama. Nema baš ni osmeha, sem ciničnog, jednim krajem usana kao da je neka blaža mišićna atrofija u pitanju. Kao da se u sebi silno smeje ali ga umor savlada pri pomisli da ono što ga je na tren tako uzbudilo i zabavilo podeli i sa nama. Ako već sami nismo videli – čemu onda… Ko popusti u nestrpljenju ispada iz igre. Ko ne istraje u ćutanju, il’ ne daj bože izda poveden egom ili kopleksima, markiraće ga kao škart prirodne selekcije i zaboraviti. Volja traži volju ravnu sebi, izazov dostojanstven tek toliko što je nezamenjiv u toj svojoj ulozi. Baš kao i on. Od malena je znao da ne želi da pripada proseku. Ili na vrhu da pobednički leti orlovskim visinama ili na dnu do guše u blatu. Ali prosek – nikada.

Ono što je za svet mentalni napor ovde nije napor nego strast, jedna sasvim posebna mentalna ostrašćenost izražena jasnim snajperskim fokusom i koncentracijom. Svako drugi bi malaksao i sa pažnjom popustio, ali ne Škorpion. Podjednako deluje zainteresovan kao da se radi o pitanju života ili smrti i kada pričate o egzistencijalnim dramama i kada prepričavate tračeve ili smarate o trivijalnostima tipa popusti, rijaliti… Ne zna ni on kako da se isključi, a poželeo je toliko puta. No nešto mu ne dozvoljava da izgubi poentu ili propusti da zaključi nešto o vama, o današnjem svetu, o šablonima koji vladaju, o namerama i skrivenim motivima koji u ljudskoj prirodi žive. Zato ga zanima baš sve a energija koja prati njegovu misao večito sveža ne umara se ni posle osam sati radnog vremena. Uvek može da priča, uvek može da pita, uvek može da sumnja, ismeva, provocira. Periodi njegovog povlačenja su kratki ali vrlo intenzivni, i tada se uvlači u gustiše mračnih šuma svoje duše u kojima zavijaju vukovi i krešte divlje ptice.
Karakternost na delu koja ni pod pretnjama ili mučenjem ne bi progovorila. Ne poznaje strah, sem što večiti strah od sebe samog ima. Od sopstvene samodovoljnosti, od spremnosti da u trenu sve sruši i nastavi dalje. Čuva druge od sebe, od svoje rušilačke strasti i neumoljive volje koju ako se desi da pusti da ga vodi i da je sledi, obavezno vodi ka razaranju, gubicima i novim počecima. Jer, posebna je ovo priroda što je izgubila sve pre nego što je išta dobila. Zato iz minusa uvek ide u plus, iz dugova u materijalno blagostanje, iz odbačenosti u porodicu, sa dna bilo koje lestvice samo ka gore, ka više. Potpuno suprotno recimo Jarcu koji se pada boji i sve te niske grane izbegava plašeći se da onda nikada neće dospeti do vrha. Ovde neko ko je sebe video u jednom momentu kao “Ja sam Niko” dokazuje da može voljom i samo voljom da postane “I te kako Neko”. Zato je Škorpion čaroban znak, vredan ama baš svakog poštovanja od svih ostalih znakova zodijaka. Na kraju, zar onaj ko nosi mudrost gubitaka, a samim tim i Smrti same ne zaslužuje najveće počasti?

Pored VOLJE, druga ključna reč za ovaj znak je ENERGIJA.

I ovde moram odmah da napomenem da mi je beskrajno žao što je ova reč protraćena i izlizana u poslednjim decenijama u višenamenskim kontekstima. Potpuno dronjavo i ofucano počinje da zvuči jer je svak bezmalo koristi a da nije ni svestan o čemu se radi.
Ali ko je video snagu Nijagarinih vodopada gde je Tesla (ne slučajno) odabrao mesto za svoju laboratoriju, i ko je video monaha u molitvi dok prelazi prstima po brojanici ili šamane u transu i video veliki kolajder, accelerator čestica najmoćniji na svetu u CERNU (Centar za nuklearna istraživanja), i taj mir sveprisutni koji fokusira, sažima, privlači, nabija, lepi energiju i ona postaje sve gušća pa evo vas u nekom Vlaškom kraju u Negotinskoj krajini, šetate u sumrak a nigde žive duše, tek po neki lavež i zvuci kojima ne možete da naslutite izvor, a slutnje se množe razne i koža vam se ježi jer vazduh bi nožem mogli da presečete, a zapravo energiju koja se zgusnula od naboja koju ovi domaći šamani nose i čija sela odišu tom energijom (iako je nekada zovu vlaška magija) i ne slučajno opet – baš tu simbolično i jeste postavljena naša najveća hidrocentrala na Djerdapu sa sve turbinama koje ne staju, i onaj ko je video kako izgleda oslobadjanje nuklearne energije, i lansiranje raketa, i svo to sagorevanje svakodnevno koje udišemo a koje opet priča o energiji, tek taj razume da je energija dobrovoljna smrt jednog zarad života drugog. Reke zbog struje, gasa zbog motora, a takav proces se beskrajno i neprekidno dešava u Škorpionima. To nije energija ljubavi ili energija koju neko ima pa kažemo “ima neku negativnu energiju” – to zapravo ni ne postoji, treba naći drugačije termine, a energiju poštovati i ostaviti na miru. Energija je pražnjenje, baš kao i seks. Pa zato Škorpion jeste seks, ali samo ako smo se ispraznili, lansirali rakete u visine i došli do zvezda, raspršiliu na milijarde atoma i izgubili svaki osećaj za telo postajući energija. Sve ostalo što zovemo seksom uglavnom je erotika Bika, sentimentalnost Vage, pripadanje i maženje Raka ili animalno njuškanje i upoznavanje Ovna.

I ta Škorpionska energija je najstariji oblik isceljivanja, zapravo – samoisceljivanja. Nekada i seks ozdravi hormone i otvori čakre, baš kao i povlačenje u manastire ili prirodu gde se uporno meditira i moli. Da ne pričam o narodnim legendama koje svak zna, kako je negde neka žena spasila dete mucavosti, otklonila bradavice nekome i tome slično. Jednom baš davno, ima tome preko deset godina ali pamtim kada mi je klijentkinja pričala da je imala problem sa štitnom žlezdom, i u vozu dok je putovala ka Nišu desi se da baš pored nje bude ženica koja joj ponudi da joj to reši. I reši joj. Narodski rečeno, izbaje da ona više nije imala nikakvih tegoba. Ili da vam pričam o mojoj babi, poreklom Vlajna koja me je kao malu bajala i rešila astme. Pluton na mom Asc, očeva majka (prva kuća je četvrta od desete, dakle majka od oca) u sekstilu sa mojim Merkurom i Neptunom u 3. Kući
Jer to je energija preživljavanja, pan-energija u svakom Škorpionu, koja je tu od pamtiveka, od početka svega. A sasvim logično, i u svakome od nas, oslikana je verno kroz kuću koja se u Škorpionu nalazi, kroz planete u Škorpionu ili samog Plutona – a svi ih negde imamo u horoskopu. I tamo gde su govore o tome gde je ta naša energija i koji atributi ne prave kompromis sa svetom, jer imaju volju neprikosnovenu, nepokolebljivu. Tu smo provereno tvrdoglavi, neustrašivi i po malo – ludi. Ali ne ćaknuto ludi, već ludo hrabri i nepopustljivi. To su geni takvih naših predaka koji su donosili odluke o životu gledajući smrt u oči, zato hirurgija, neonatologija, zato generali, i generalno vojska, zato trepet i visina organizacija u kojima nema sale ni mesta za puno grešaka. To je volja da se sa odvažnim i velikim samo hvatamo u koštac – i sve u slavu života, jer jedini njihov neprijatelj je smrt. Ako je Ovnovski Mars prirodan pobednik u krčenju novog sveta, Škorpionski Mars je prirodni pobednik u borbi za život.
A do tada, svaki Škorpion mirno spava, u nekakvoj rutini koju sebi stvori, pa deluje kao da ni E od ove energije i volje nema. Ali ne zavaravajte se, samo čeka na tren kada će u životnu egzibiciju koju retko ko drugi može da preživi bez posledica. Ujedno savet i Škorpionima da prestanu druge da huškaju na promene i ono što su oni sami uspeli, jer nema svako taj impuls tako jak i volju tako suverenu. Ponovno radjanje minimum jednom, a kod plutonovskijih priroda i više puta u životu. I to baš onda kad se niko ne nada. Ili onda kada je suludo. Kada je van svake logike i smisla. Poput gena koji su nekada davno imali dva puta. Ili kroz šumu gde je neprijatelj mnogo jači i gde je samim tim verovatniji ishod njihove smrti, ili kroz reku nabujalu i široku koja poput zahuktale smrti mami i zove. I oni krenuše baš tuda. Mnogi izginuše, al od ono malo njih što je ostalo živo rodiše se Škorpioni. Plaše se reke, no ne znaju da je se plaše samo zato što im se energija zahukta kad je vide, kad most prelaze, kad reka nadodje, jer seća se energija te borbe, te muke i izdržljivosti, no ujedno i pobede pa je bespogovorno poštuju. Pa kad šetate Savskim kejom, a ono sve Škorpion do Škorpiona namestio sebi splav. I zaista kad nekretninu egzistencijalnu sebi stvori, o reci neka razmišlja, jer samo reka zna sve tajne koje u sebi nosi. I niko, niko više…


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.