петак, 16. октобар 2015.

5 Божијих благослова за сломљено срце



Свако од нас ће пре или касније искусити неки већи губитак у животу.
Како Бог лечи сломљено срце? Не можеш ићи преко губитка, нити можеш ићи испод свог губитка, већ мораш проћи директно кроз губитак који те је задесио.
Ако се уплашиш да искажеш своје смрвљене емоције, ако одбијеш да идеш директно кроз то што те снашло, онда се заглављујеш у тој ситуацији на дуг временски период, све док не постанеш спреман за директно супротстављање губитку.
Али како да се одглавиш из свега? Тако што препустиш Богу да ти помогне и излечи те.
Постоји 5 начина на које Господ благосиља сломљено срце.

1. Бог тугује са тобом. У књизи пророка Исаије Господ Исус се описује овим речима; ”Презрен беше и одбачен између људи, болник и вичан болестима…” (књ. пророка Исаије 53, 3). Када дођеш Христу са својом тугом, Он схвата о чему говориш и кроза шта пролазиш, Он разуме твоју бол. Наш Господ је страдални Господ, прошао је кроз људске муке и страдања, тако да има састрадавање са тобом. Он није Бог који стоји са стране и не схвата суштину твојих емотивних болова.

2. Бог користи твоју тугу да ти помогне у духовном расту. Бог користи твоју тугу и бол да би ти помогао да се духовно развијеш и почнеш личити на Христа. Он то постиже на 3 начина; 1. Бог користи твој бол да узме твоју пажњу, 2. Он ствара добро из твојих тешкоћа и 3. кроз страдање те припрема за вечност.

3. Бог ти даје наду у вечни живот у Небеском Царству. Постоје многи људи који тугују због губитка најближих без наде да ће их икада више видети. Твој живот на овој планети је кратак и пролазан, али ако верујеш у Исуса Христа и верујеш да је Он твој Спаситељ од смрти, да ће те васкрснути у вечни живот са Њим, онда имаш велики дар наде којим можеш издржати периоде животних губитака. У посланици Солуњанима 4, 13 пише; ”Нећемо, пак, браћо да вам буде непознато шта је са онима који су уснули, да не бисте туговали као они који немају наде.”

4. Бог користи твој губитак да би те научио да помажеш другима. Ово се зове спасоносни бол; ово је најузвишенији и најбоље употребљен начин коришћења твог губитка и бола кроз који пролазиш или си прошао. Бог не жели да у празно протраћиш муку коју си дебело платио. ”(Бог) који нас теши у свакој невољи нашој да бисмо ми могли тешити оне који су у свакој невољи, утехом којом нас саме утеши Бог.” (1. посланица Коринћанима 1, 4)

5. Бог ти даје црквену породицу као подршку и утеху. Ми смо намењени да тугујемо у заједници. Излечење најлакше долази када смо у групи. Излечење нам долази у цркви, на Литургији, деловањем Духа Светога, дакле излечење нам такође долази у заједници, мада се одиграва индивидуално и без директног утицаја других. Када смо у заједници, то је боље за нас, јер смо и ми тада бољи као људи. ”Тако смо многи једно тело у Христу, а појединачно уди смо једни другима.” (посланица Римљанима 12, 5)

Извор 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.