петак, 25. септембар 2015.

ŠTA SVE MOŽEMO KADA JE SATURN U STRELCU?

Sanja Perić
A pravo da vam kažem, tu će biti još dugo, sve do početka 2018. godine.
Dok je Saturn u Strelcu možemo da se vratimo na obustavljene studije. Da skinemo prašinu sa indeksa, da na rasprodaji pronađemo polovne knjige iz kojih bi valjalo učiti, da se podsetimo pisanja rukom na papiru. Voli Saturn u Strelcu papir, baš kao drvo svako koje je umesto u peći ili parketu završilo u biblioteci. Kao drvo nekakve otmene sudbine da misiju posebnu ima, a ne samo efikasnost. Zato sada možemo i hoćemo još da učimo, pa bilo kroz školu ili sami, ali okružiti se ozbiljnom literaturom, akademskom, enciklopedijskim znanjima, zaroniti u dubine, i ono što već znamo podići nan eke nove visine.
Dok je Saturn u Strelcu možemo da se selimo. Poput svake čerge koja preko noći razapne jedan mali grad pun života pa se bez najave pokupi i ode, isto tako možemo ako želimo da se sad selimo, bilo u nove stanove, bilo iz sela u grad, bilo iz zemlje u neku drugu zemlju ili sa kontinenta na kontinent. On će nam dati svu potrebnu volju i entuzijazam onda kada je teško ili malo umorno da izdržimo i da se ne vraćamo tako lako, da idemo napred i dalje.
Dok je Saturn u Strelcu možemo dosta novca da imamo, više nego što smo imali do sada, ali samo pod jednim uslovom. A taj uslov je da nam taj novac dolazi da bi ga drugima dali. Jer koliko je para potrebno Saturnu u Strelcu? Pa, nikoliko. Baš ništa mu ne treba. Pa zato ima uvek dovoljno koliko je potrebno Njima. A ko su ti oni? Deca na primer sa svojim klavirima, sportovima, ekskurzijama. Pa onda svi oni kod kojih odemo, platimo i savet dobijemo ili seansu ili masažu ili neki smućkan eliksir. To su lekari, stomatolozi, advokati, majstori. I za njih ćemo morati da imamo. U “Njih” spada i naš auto, njegovo održavanje, i naravno kuća i njeno održavanje zvalo se kirija ili računi ili nova izolacija. Ali da bi imali za sve to kad dodje, morate da dajete i pre nego dodje drugima koji imaju manje, kojima je potrebno, partner, sestri, prijatelju. Jer, neki će sada imati i za njih, a neki neće imati dovoljno ni za sebe no imaće ove prve. Tako je kosmos zamislio, ali čovek se stalno mesijanski petlja i kvari harmoniju jednog reda. Pa onda dobije, cicija bude, sebično zadrži samo za sebe i čak pomisli – to je sve moje, ne znajući da nije dobio zbog sebe, već ga kosmos pripravlja da ima jer će mnogima baš oko njega biti potrebno. Pomaganje je suština Saturna u Strelcu. Kada nemaš novac, ti pomozi da se neko preseli, da završi studije, daj knjigu, uputi na kontakt koji pomaže, spremi večeru, plati kartu, doniraj sestričini časove baleta ili jezika, otvori flašu koju čuvaš za specijalne goste i budi specijalno zahvalan.
Dok je Saturn u Strelcu možemo da se pajtamo sa prirodom. Da je unesemo sad u kuću da nam gotovo drveće izraste ispred kuće ili u kući ono niže drvenasto bilje. Od paprika preko bonsai do bendžamina. Da se svi zainteresujemo za prirodu, botaniku, bilje i njene medicinske koristi i opet, budemo joj zahvalni. Da šetamo po brdima i palimo logorske vatre, da kampujemo i učimo da sami sebe isceljujemo, jer ovo je osnovna medicina i paket prve pomoći. Kako se dezinfikuje rana, kako se previja rame, kako se namešta zglob. I kako se pali logorska vatra, i kako se razapinje šator, kako se gradi kuća, diže krov, okopava zemlja, postavlja ograda, lemi i kalemi. Pa oko nas odjednom, iako to nije baš bio slučaj, sve neke kutije sa mastima i biljem, alati i uradi sam – uputstva i recepti “Kako se pravi… “
Dok je Saturn u Strelcu možemo da se vratimo nečemu što smo kao mladi radili. Može to biti neki hobi, a može biti i neki posao koji smo radili davno davno, pa mu se zainteresovani i uzbuđeni vraćamo. Negde nas ionako čeka susret sa tom prošlošću bilo u vidu osoba koje nas na to vreme sećaju, ili dok sredjujemo stan naletimo na neke svoje sveske, dnevnike, crteže, radove, planove, pohvale, diplome. Život nas je odveo od nekog raskršća na treću ili petu stranu, ali sada možemo da se vratimo i nešto od starog nastavimo.
I možda najvažnije od svega, dok je Saturn u Strelcu možemo da grešimo. Da tu i tamo ispadnemo glupi, nepismeni, uobraženi, nepravedni, nevaspitani, nezahvalni, gordi. Najviše gordi. A zašto? Baš zato da bi malo bar prestali da sudimo tako ostrašćeno i strogo onima koje vidimo kao glupe, nepismene, uobražene, nepravedne, nevaspitane, nezahvalne i gorde. Kad se nadjemo i mi u njihovom taboru, sve biva drugačije. Nekada će nam Saturn dati da u sred uloge sudije dok mašemo rukama i pričamo šta bismo mi kad bi bili neka vlast ili na njegovom mestu, da da vidimo ono što do tada nismo znali. Saturn u Strelcu je pozadinska priča. To je sudija koji ne može da osudi ni lopova kad sazna da je ukrao da bi prehranio troje dece. Ali dok to nije znao taman je bio spreman da zavede red, otpusti sa posla, i zato mnogi koji imaju Saturna u Strelcu a pravdom se bave, gledaju da šmugnu iz privatnih sporova u one više, gde se firme i države sude, tamo gde su kriminal i korupcija – jer bar tu je lako, tu su mahom krivi, pa iako postaje slavan sudija niko ne zna da zapravo ne bi više nikada mogao da kazni nekoga jer je zaboravio da ukuca parking, a kamoli nešto veće.
Dok je Saturn u Strelcu čita nam se Hese. Gledaju nam se stari filmovi, slušaju nam se ploče. Interesuje nas teologija, istorija, antropologija, etnologija, veterina i medicina. I psihijatrija. I geografija i klimatologija.
A šta ne možemo dok je Saturn u Strelcu – sledeće nedelje.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.