понедељак, 21. септембар 2015.

Рођење Пресвете Богородице – Мала Госпојина


Драги пријатељи,
 да нам од Бога буде свима благословен празник Рођења Пресвете Богородице.

Бог Господ је посебно изабрао јеврејски народ, да би преко њега благословио цели свет. Из јеврејског народа се после много генерација, могла родити таква изузетна особа, као што је Пресвета Богородица Марија, која је била Богом оспособљена да роди Сина Божијег Исуса Христа.
Рођење Божијег Сина је важно за цео људски род, јер је Он дошао у овај живот само са једним јединим циљем, а то је да донесе спасење од смрти и боравка у паклу људима који у Њега поверују као у Бога и Спаситеља.
Ипак, за телесно рађање Божијег Сина било је потребно да прође 3 пута по 14 генерација од праоца Авраама, да би се родила одговарајућа мајка – једна таква изузетна девојка Марија.
Прочитајте целу причу о данашњем празнику   О В Д Е. 


Gosp  

Рођење Пресвете Богородице – Мала Госпојина

Света Дjева Марија родила се од старих родитеља својих, Јоакима и Ане.
Отац јој је био из племена Давидова, а мати од рода Аронова. И тако она беше по оцу од рода царска, а по мајци од рода архијерејска и тиме већ предображаваше Онога, који ће се из ње родити, као Цара и Првосвештеника.
Њени родитељи беху већ остарели, а немаху деце. И зато беху постидни пред људима и скрушени пред Богом.
Дали су завет да, ако добију дете, посветиће га Богу тиме што ће га, чим стане на ноге, одвести у јерусалимски храм да буде слуга или слушкиња Божија. Тако и би.
И Бог свемогући и свевидећи обрадова их радошћу, која је превазилазила далеко сва њихова очекивања и све најлепше снове. Јер им дарова не само ћерку но и Богомајку; озари их не само радошћу временом него и вечном.
Даде им Бог само једну ћерку, која им доцније роди само једног унука – али какву ћерку и каквог унука!

 рођење пресвете богородице

Благодатна Марија, благословена међу женама, храм Духа Светога, олтар Бога Живога, трапеза хлеба небеснога, кивот светиње Божје, дрво најслађегаплода, слава рода људског, похвала рода женског, источник девства и чистоте – то беше Богом дарована ћерка Јоакима и Ане.
Рођена у Назарету, а после 3 године одведена у храм Јерусалимски, одакле се вратила опет у Назарет, да ускоро чује благовест Светог архангела Гаврила о рођењу Сина Божјег, Спаситеља света, из њенога пречистога и девичанскога тела.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.