уторак, 11. децембар 2018.

UKRAS TVOG DOMA: Saveti za što lepše Božićno drvo!

Božićno drvo   

Svaki dom treba je imati!

Božićno drvo je prelepa biljka koja se u ovom periodu najviše kupuje, pa ako ste planirali da i vi postanete vlasnik ove prelepe biljke, saznajte na koje načine joj možete obezbediti što duži život...
Ova biljka sa raskošnim crvenim i zelenim listovima je prelepa dekoracija koju bi svaki dom trebalo imati, a sigurno smo da joj ni vi nećete moći odoleti kada budete videli slike. Dobila je naziv zbog perioda cvetanja koji pada na Božić. Spada u zahtevnije biljke, ali kada vam njeno sređivanje i zalivanje uđe u rutinu – nećete imati problema. Kako bi vam trajala do sledeće godine, pa i duže, treba da obratite pažnju na:

Zalivanje

Od sredine novembra Božićno drvo zahteva redovno zalivanje – ali ne preterano! Takođe je ne treba zalivati odzgo, već sipati vodu u tacnu saksije, sačekati da biljka upije koliko joj je potrebno, a zatim izbaciti višak. Uz to joj se moraju orošavati listovi mlakom stajaćom vodom i jednom nedeljno dodavati tečno đubrivo.

Toplotu i svetlost

Božićno drvo voli svetlost i toplotu, ali u umerenim količinama što znači da je ne treba držati ni blizu radijatora, niti na terasi. Ovo je posebno važno: od oktobra do sredine novembra se mora držati na tamnom mestu kako bi se od novembra pospešilo njeno cvetanje i rast crvenih listova.

Presađivanje i skraćivanje

U martu biljci počinju da opadaju listovi, što je znak da je vreme za skraćivanje. Izdanke isecite na 10 - 15cm visine i premestite biljku na hladnije mesto gde ne mogu dopreti direktni sunčevi zraci. Držite je tu oko osam nedelja. Zatim je vratite na mesto i vaša biljka je spremna za novi rast. U slučaju da prebrzo raste, do avgusta joj secite izdanke. 

Izvor Srbijadanas.com

 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.