уторак, 11. децембар 2018.

Božićna zvezda: Praznična "lepotica"

Biljka koja se najčešće poklanja ovih dana, jer divno simboliše ovaj značajan praznik. Prekrasni baršunasti crveni, roze ili narandžasti cvetovi u stvari su listići.

Rezultat slika za Božićna zvezda: Praznična "lepotica"     

BOŽIĆNA zvezda je biljka koja se najčešće poklanja ovih dana, jer divno simboliše ovaj značajan praznik. Prekrasni baršunasti crveni, roze ili narandžasti cvetovi u stvari su listići – brakteje, koji okružuju gotovo neprimetne cvetiće, a uloga im je da privuku insekte koji oprašuju biljku.

Odgovara joj mekana, dobro nađubrena, humusna zemlja, uz dodatak malo peska. Traži polusenovito mesto i visoku vlažnost, zato je držite u podmetaču sa vlažnim kamenčićima. Optimalna temperatura za gajenje je 18 stepeni.
Dok raste, kao i u periodu obrazovanja brakteja, ne dozvolite da se zemlja isuši. Zalivajte je dva puta nedeljno, ali ne preobilno. Izuzetno je osetljiva, pa može da dođe do promene boje i opadanja brakteja, što je posledica suvog vazduha, hladne promaje, dima cigareta ili preteranog zalivanja.
Opadanje listova bez promene boje nastaje i zbog slabog osvetljenja ili niske temperature. Božićnu zvezdu ne bi trebalo da držite iznad radijatora, niti ispod klime.
Posle opadanja listića, potrebno joj je mirovanje od tri do šest nedelja. Orežite je 15 cm iznad korenovog čvora (mesto grananja) da bi cvetala naredne godine. U maju je presadite u mešavinu zemlje za cveće, treseta i peska (u odnosu 3:1:1) i počnite redovno da je zalivate. Početkom juna iznesite je na otvoreno i držite u polusenci, a zatim joj skratite vršne delove za oko dva centimetra, da bude žbunasta. Tokom proleća i leta redovno je prihranjujte, a u septembru je iznesite na svetlo mesto i prestanite sa prihranjivanjem. Da bi se podstaklo cvetanje, najbolje bi bilo da deset nedelja bude prekrivena tamnim platnom najmanje 16 časova dnevno, od večeri do narednog dana u podne.


UKRASNI ARANŽMANI


OSIM borovih grančica, šišarki, listova hrasta, oraha, suvog voća ili crvenih bobica, u izradi božićnih aranžmana možete da koristite i biljke u saksijama, božićnu zvezdu i kaktus, ciklamu, orhideju... Lepo izgledaju u modernim posudama od stakla: čašama, činijama za sitne kolače, čak i svećnjacima. Ovakvi aranžmani su savršeni za male prostore, a za njihovu izradu možete da upotrebite i veće staklene ili keramičke posude, koje se oblikom i bojom uklapaju u ambijent. I, ne zaboravite da dodate ukrasne tračice u veselim bojama.


Izvor Novosti.rs


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.