субота, 1. децембар 2018.

Glavni kriterijum zdravih odnosa

Picture   
Sigurna sam da je glavni kriterijum za zdrave odnose kvalitet komunikacije. Ništa više. Sve ostalo - pažnja, odgovornost, briga, i slično proizilazi iz toga.

Ako sa svojim partnerom razmatrate sve, apsolutno sve, bez osuđivanja, bez potiskivanja, bez obezvređivanja i podsmjeha, bez naknadnog spominjanja, bez okrivljivanja, znači da vam se posrećilo, ili ste sazreli da budete u odnosima ljubavi i harmonije. 

​Moje iskustvo pokazuje da ljudi između kojih se desila ljubav, mogu pričati satima o svemu. Sumnje, brige, nesigurnost, nada ... Nema tabu tema, uključujući i bivše odnose i nijanse fiziologije.

Prava bliskost je kada možeš biti otvoren sa drugim kao sa samim sobom. To ne znači da treba stalno živjeti otvoreno ( mi povremeno imamo potebu za ujedinjenje i u ličnom prostranstvu), to je kada si spreman i želiš da podijeliš,a drugi čovjek je spreman da te sluša. Sa željom da te razumije. Sa saosjećanjem. Sa podrškom.
On može imati svoje mišljenje i može čak da se ne slaže sa tobom, ali neće razbijati još više tvoje nestabilno stanje. On će sačekati bolji trenutak, ili odabrati prave riječi da prenese svoje mišljenje, ne štetivši tebi.


Brižan odnos - to je ono što karakteriše zdravu bliskost. "Ne treba da sam ja izvor bola za voljenu osobu." Uvijek milovanje i nježnost. Čak i neslaganje je blago.

Ako se čovjek predstavlja kao učitelj: "Vidiš, ti si istraumirana, treba nešto da uradiš sa sobom. Vrištiš, histerišeš, bijesniš - liječi se" pošaljite do đavola takvog učitelja. Odmah.

Onaj ko voli, tako ne govori, jer saosjeća sa tvojim osjećanjima.
Ako se ti ljutiš, znači da te boli, i on to zna. "U redu, volim te." 

Onaj ko voli, neće dirati tamo, gde žive tvoje patnje. Zato što te osjeća, i njemu će biti bolno kao i tebi. To je kao da povređuje samog sebe. Uzajaman osjećaj.

Za onoga ko voli, važno je da se voljena osoba može razviti, može da ostvari svoje snove, može da računa na razumijevanje i podršku u svim životnim situacijama. 
Voljeni čovjek mora da bude srećan. To je cemenat zdravih odnosa, ako u paru tako misle oboje.

Ako te neko muči, znači njega ne boli kada tebe boli. To je očigledno? Ako on ide na to što je tebi važno i ne želi da sasluša tvoje argumente, znači tvoja sreća nije važna za njega. To je jasno? Ako on vidi tvoja osjećanja, nastavlja da razbuktava u tebi još jače emocije, govori li to o njegovoj ravnodušnosti? Koga voli i o kome misli u datom trenutku?

Ako ne možete da komunicirate sa bliskim čovjekom kao sa sobom, znači drugog bliskog čovjeka, osim sebe samog vi nemate. 

Autor: Lilija Ahremčik
​Prevela: Beba Muratović - Bebamur.com 





Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.