Božićna zvezda se najčešće kupuje pred novogodišnje praznike, ali ovo je
višegodišnja sobna biljka, pa ako ste je sačuvali od prošle godine,
sada je trenutak da joj se posvetite
Kada se pojave crveni cvetovi biljka više ne sme da se pomera sa mesta na kome se nalazi, jer će da odbaci cvetove, pa čak i listove. Najbolje je biljku postaviti u neki miran kutak u blizini prozora ili na nekom svetlom mestu. Listovi ne smeju da dodiruju hladno prozorsko okno, ali ni radijator, niti da bude ispod klima-uređaja. Ne sme da se nalazi na promaji ili kraj prozora koji se često otvara. Ukoliko noću temperatura padne na 15 stepeni - cvetaće duže.
Ova biljka traži specifičnu negu, poput dosta svetlosti, visoku vlažnost vazduha, temperaturu od oko 20 stepeni i mesto daleko od promaje. Zaliva se jednom nedeljno, vrlo malo - odstajalom vodom. Zemlja mora da bude meka, nađubrena i sa malo peska.
Božićna zvezda treba da se oreže kada u rano proleće odbaci precvetale listove. Orezuje se nisko, samo desetak centimetara od korena, jer je to najvažniji preduslov da ponovo procveta narednog decembra. Posle cvetanja mora da miruje dva meseca na temperaturi od oko 15 stepeni u dobro osvetljenoj prostoriji. Tokom mirovanja se zaliva tek kada se kompost osuši. U aprilu može da se presadi u novu zemlju.
ŠARENI KAKTUS
BOŽIĆNI kaktus je jedna od omiljenih biljaka u vreme praznika, jer upravo se tada otvaraju njegovi roze, crveni, ljubičasti, žuti ili beli pupoljci.
To je člankoviti kaktus koji se lako razmnožava odvajanjem pljosnatog članka i sađenjem u pesak, jer svaki ima svoj korenčić. Posle tri nedelje će se ukoreniti i može da se presadi u zemlju za kaktuse. Međutim, ovo nije pravi kaktus i traži više vlage i zalivanja čim se osuši supstrat. Naročito ga treba prihranjivati u novembru i decembru - da bi cvetao za novogodišnje praznike.
Veoma je tolerantan na grejanje, pa podnosi i blizinu radijatora, a topao vazduh je i glavni preduslov da lepo cveta. Ipak, najviše voli zapadni prozor i dosta svetla.
Izvor Novosti.rs
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.