среда, 10. октобар 2018.

Miholjdan - smena leta i jeseni

Srpska pravoslavna  crkva danas obeležava praznik svetitelja i velikog podvižnika hrišćanske vere Kirjaka Otšelnika,  u narodu poznat i kao Miholjdan. Prema narodnom verovanju, posle Miholjdana nastupa prava jesen.
 
 
Lepo vreme često zna da ukrasi ovaj deo oktobra, pa se period oko Miholjdana zove i Miholjsko leto ili sirotinjsko leto.
 
 
Ovaj praznik je izrazito poštovan u primorju pošto se smatra zaštitnikom moreplovaca. U Boki ga zovu još i ''gospodski praznik'', jer su ga slavile mnoge admiralske i kapetanske  porodice toga kraja. Na ovaj dan se ne isplovljava na more, jer se veruje da ga treba proslaviti kod kuće
 
 
U narodu je uvreženo mišljenje da će, ako imamo miholjsko leto, predstojeća zima biti izuzetno hladna. Takođe, veruje se da su rođeni ovog dana posebno nadareni i blagosloveni, i da će ih pratiti svaka sreća u životu.
 
 
 
Ovo doba godine obeležava se na sličan način i u Francuskoj, ali se tamo zove leto svetog Martina, po tamošnjem svecu. Takođe, za ovaj period godine, u zemljama engleskog govornog područja, ustaljen je i američki naziv ''indian summer''.
 
 
 
U Holandiji postoji običaj da se na ovaj dan krcaju orasi. Ukoliko je jezgro suvo, puno i zdravo, godina će biti puna svih plodova, a ukoliko je vlažno – godina će biti kišovita, a letina slaba.
 
 
 
U Norveškoj se do 12. oktobra okončavaju svi poljski radovi i za taj dan se sprema naročita žetvena kaša od novog pšeničnog ili nekog drugog hlebnog zrna, dok Švajcarci na ovaj dan niz reku puštaju na daščicama upaljene sveće…
 
   

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.