понедељак, 22. октобар 2018.

Koral donosi ljubav i mudrost

Prema verovanjima ženi koja nosi koral, nijedan muškarac ne može da odoli...

Rezultat slika za украшения из красного коралла

 Prva asocijacija kada neko kaže koral su facinanstni podvodni svet, milijardu boja i oblika, prelepo tirkizno more i daleka ostrva.

Reč koral znači – „ćerka mora“. I zaista, korali rastu na dnu mora, izgledaju kao egzotični „cvetovi“, koji su, ustvari, kolonije morskih polipa.
Prvo su smatrani biljkama, ali danas naučnici znaju da su to polipi, a dragocena masa od koje se pravi nakit i predmeti od korala, ustvari je rezulatat akumulacije skeleta polipa. Korali, rođaci meduza, luče masu i tako formiraju prelepe koralne grebene koji mogu da opstanu samo u bistroj vodi, na temeraturi ne nižoj od 19 stepeni, niti na višoj od 29.
Zbog toga korali nastaju uglavnom u toplim morima - Sredozmenom, na obalama Autralije, Južnom Pacfiku, vodama Japana i Afrike. U svetu postoji oko 800 poznatih grebena, od čega je oko 600 u Indoneziji.
U proleće, srećnici koji imaju prilike da posmtraju razmnožavanje korala, budu svedoci neverovatnog prizora - duž celog koralnog grebena, zbog nekog hemijskog procesa, ponekad i samo zbog promene svetla, čitava populacija reaguje tako što ispušta narandžaste, crvene, plave i zelene čestice jajnih ćelija i sperme. Iz bogatsva boja rađaju se novi korali koje more lagano prenosi do mesta na kojem grade novi, predivni greben. 



Postoji više od 350 nijansi korala, a ovaj krhki, jedinstveni i prelepi mineral toplih mora poznat je još od antičkog perioda. Legenda kaže da su korali nastali iz kapi krvi Meduze, koje su pale na morsko dno.
Kada je Persej odsekao glave strašnoj nemani Meduzi od crvenih kapljica njene krvi koje su se pomešale sa morskom vodom nastali su korali.
Koristili su ih Sumerci, Mikenci, Grci, Rimljani, Indijci, Kinezi... Egipćani su ih posvećivali boginji ljubavi Izidi, zbog čega su bili čest poklon na venčanjima, dok su ih Grci namenjivali boginji noći. Rimljanke su ih nosile da bi privukle pažnju muškaraca i u njima probudile ljubav.
Najstariji poznati predmet od korala star je više od 20 hiljada godina.
Najpoznatiji na svetu je crveni, mada postoje mnogi varijeteti korala - bledo roze, beli, žuti, crni, tirkizni, narandžasti, ljubičasti... dok su najcenjeniji jarko crveni japanski "moro", roze "boke" i crveni "sardena". Koralima se pripisuju čudotvorne moći, pa neki narodi veruju da crveni koral štiti trudnice i nerođenu decu, da spašava od zaraza i uroka, beli od zubobolje, rahitisa i bolesti kostiju, dok ružičasti oslobađa telo od otrova.
Crni koral, kaže legenda, davao je snagu i moć Menelaju, čuvenom grčkom ratniku, koji je sa Odisejem učestvovao u Trojanskom ratu. Veličanstveno izgraviran crni koral pomagao mu je u borbama i činio ga nepobedivim.
Tokom srednjeg veka koral je nošen kao talisman protiv zlih sila, duhova, veštica... Verovali su i da gubi boju ukoliko njegov vlasnik od nečega boluje, a zbog svojih "magijskih" moći darivani su novorođenim bebama, dok su žene nosile minđuše od korala kao "ljubavne amajlije". Popularnost korala posle srednjeg veka naglo je opala, sve do 1870. godine kada ga je u Englesku doneo juvelir Robert Filips.
Njegova izuzetna lepota pretvorila ga je u najlepši nakit, pa su se izrađivali predivni komadi izrezbareni u obliku cvetova, lišća, voća... 



U vikotirjasnko doba nakit od korala, kombinovan sa dijamntima, brilijantima, smaragdima... i drugim dragim kamenjem bio je na ceni, a primerci iz toga doba danas vrede čitavo bogatstvo.
Krajem 19. veka koral ponovo gubi popularnost da bi ponovo ušao "u modu" polovinom prošlog veka. U Italiji, na primer, danas su vrlo popularne amajlije od korala, ali postoji jedno važno pravilo - muškarci nose amajlije i ukrase od crvenih korala, a žene samo od belih. Koliko su lekoviti svedoči i slučaj ostrva Okinave, gde žive najstariji ljudi na svetu.
Naime, na tom mestu ima mnogo stogodišnjaka, a naučnici to tumače činjenicom da piju vodu obogaćenu mineralima iz korala, koja sadrži čak 20 puta više organskog kalcijuma nego obična voda.
Korali su nezaobilazni i u modi, posebno leti, kada su aktuelne minđuše, ogrlice, narukvice... Prelepo ukrašavaju preplanulo žesnko telo, a, prema verovanjima, ženi koja nosi koral, nijedan muškarac ne možeda odoli.


LEKOVITOST I LEPOTA 

Arapi su koristili koralni prah kao lek protiv očnih i kožnih bolesti, bolesti srca i krvarenja, za čišćenje organizma i detoksikaciju. Poznavaoci drevne indijske medicine veruju da je crveni koral najbolji lek za anemiju, a tvrde i da "zaustavlja ludilo i donosi mudrost". U ajurvedanskim knjigama može se pronaći da korali leče kašanj, slabost, astmu, groznicu, urinarne infekcije, mušku nepolodnost, gonoreju i polne bolesti, glavobolju, vrtoglavicu, vertigo, tuberkulozu, povraćanje, hronični bronhitis... Lek od korala uvek se uzima u obliku praha, a Indijci veruju da je povezan sa srčanom čakrom, pa se snovi u kojima se koral pojavljuje tumače i kao znak ozdravljenja.
Korali popravljaju raspoloženje, otklanjaju zabrinutost, depresiju, strah i sprečavaju noćne more, zbog čega mnoge istočnjačke kulture preporučuju da se korali stave pod jastuk kako biste mirno spavali. Kinezi veruju da osobe koje nose korale dugo žive, Portugalci veruju da crveni korali leče od migrene i bolesti želudca, dok se u Engleskoj koriste za lečenje angine, u Meksiku protiv groznice. Na Tibetu narod često nosi korale i tirkiz kao nakit jer veruju da na taj način obezbeđuju duhovnu zaštitu i čuvaju zdravlje, dok lame koriste koralne brojanice. Koral je jedno od sedam blaga budista, veruju da može da ukroti čak i uragane, pa ga zbog toga nose svi koji putuju morima, kako bi se zaštitili od bura i oluja. Poslednjih godina proizvodi na bazi korala vrlo su popularni u lečenju brojnih bolesti, a naučnici tvrde da su lekoviti jer sadrže uravnoteženu mešavinu 74 minerala i kalcijuma, čije organsko poreklo garantuje dobru apsorpciju u organizmu. Zbog toga korali dobro regulišu kiselost telesnih tečnosti, obezbeđuju dobru cirkulaciju, čuvaju ćelije od raspadanja, kosti i zube čine zdravima, kao i nervni sistem... Stručnjaci tvrde da eleutherobin, smrotnosni otrov koji luče retki australisjki korali - ubija i ćelije raka.

Srodna slika




NE VOLE DA SU SAKRIVENI 
 
Beli korali posebno su pogodni za venčanja, jer, prema verovanjima, garantuju srećan bračni život. Legenda kaže da je žena najlepša kada nosi koral, jer dodir ovog minerala i gole kože najbolje reflektuju njenu lepotu. Korali se, tvrde upućeni, nose tako da se dobro vide. Ne vole da su sakriveni ispod odeće ili kose. Takođe, vole da ih čuvate i pazite, jer ako se ogule, polome ili okrznu, gube svoje moći. Brižljivo ih čuvajte od toplote, hemikalija i kozmetičkih sredstava, jer to menja njihovu boju. Najbolje je da nakit od korala držite u posebnoj vrećici i da ga perete rastvorom morske soli i vode, a zatim ih izglačate flanelskom krpom sa malo lanenog ulja.


UKRAS PLANETE 

Australijski Veliki koralni greben (Great Barrier Reef), vidljiv čak i sa Meseca, jedan je od najlepših ukrasa planete. Modre, indigo, safirne i bele boje, dugačak 2.300 km, najveći je živi organizam na svetu.
Sam greben sastoji se od preko 400 vrsta korala, a naučnici veruju da je nastajao preko 10 hiljada godina, tokom kojih se okean podigao do današnjeg nivoa. U blizini ovog grebena žive i veoma retke i zanimljive životinjske vrste, kao što je velika zelena kornjača, zbog čega je ovaj greben na listi svetskog nasleđa UNESKO.
Nažalost, naučnici koralnim grebenima ne predviđaju svetlu budućnost. Tvrde da će zbog globalnog zagrevanja za nekoliko desetina godina sa lica zemlje nestati čak trećina ovih ukrasa prirode.

Izvor Novosti.rs

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.