уторак, 2. октобар 2018.

Kada odlučimo da odemo, prema nama mogu promijeniti odnos

Picture  
Muž je vrijeđao ženu, tukao, ismijavao. I stalno govorio da ne želi da se bavi ženskim poslovima.

Nikada nije oprao tanjir posle sebe. I sina je takođe tukao. Ili ga jednostavno nije primjećivao. I onda je žena srela dobrog čovjeka. Dobila je snagu, osjetila podršku i ljubav, i odlučila je da napusti muža. Sve da ostavi i ode sa sinom Romanom.  ​A onda je muž postao veoma srdačan. Počeo je da daruje ženi gladiole, da mazi Romana po glavi i čak mu je kupio i autić. Zatim je značajno pogledao, ustao i oprao čašu, iz koje je pio čaj. 
Ženu su napustile sve sumnje i odmah je otišla. Da srećno živi u novom braku. I da niko ne tuče Romana sa kaišem i ne šamara.

Znate li zašto je otišla? Ranije je mislila da je muž takav čovjek. Takav mu je karakter. Teško detinjstvo; roditelji ga nijesu naučili kako se ponaša u porodici. Tukli su ga po glavi. On je takav. Ne umije drugačije.

Odlično, oni umiju drugačije. Samo poslušajte kako takvi ljudi tiho i laskavo govore sa svojim šefom. Kako su u blizini prijatelja velikodušni i duhoviti, koliko su voljni da pomognu i podijele sa strancima! Čije je mišljenje za njih važno. Kako služe one od kojih zavise. Kako su učtivi sa moćnim. I kako odlično umiju da pruže ruku lijepoj gospođi i daju kompliment, ako je potrebno.

Nijednu grubu riječ neće napisati onima od kojih zavise. I neće udariti policajca koji im je iznenada naredio da prokažu dokumente. Tako oni vrlo dobro znaju drugačije. Kada im je potrebno. 

Sa slabim, dobrim i zavisnim od njih oni pokazuju svoju unutrašnjost. Tako da nema smisla opraštati i trpjeti. Oni su potpuno normalni. Čak i ako su ih tukli po glavi.


Demjan Bednij, proleterski pjesnik, pisao je Lenjinu, pitao ga o ćelavosti, i još svake grubosti dopustao sebi. I Staljinu je pisao, zvao ga familijarno u goste i gruzijski akcenat imitirao. To je neustrašivi grubijan. Rođeni. On se ne može promijeniti. 
A ostali - oh, oni savršeno dobro znaju koga mogu vrijeđati i tući, a koga je opasno. I oni se mogu normalno ponašati. Samo ne žele. Ne smatraju vas dostojnim dobrog odnosa.
Picture

A privremeno poboljšanje ponašanja, jedna oprana šolja i gladiola - sasvim tačno ukazuju na to da treba otići. Ako se ima, gdje.

I dok se ima, gdje ...


Anna Kirjanova

Prevod teksta: https://vk.com/id224283523?w=wall224283523_24079

Prevela: Beba Muratović - bebamur.com

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.