петак, 19. октобар 2018.

19. Октобар - Срећан празник Светог Апостола Томе - Томиндан! Срећна слава!

МОЛИТВА Светом Апостолу ТОМИ

О, добрознаменити и славни апостоле Христов Томо. Када је на крају времена дошао Бог људима изабрао те је за ученика Свога и дао ти је власт да исцељујеш болесне, очишћујеш губаве, васкрсаваш мртве, изгониш духове. Ти не зато, него љубављу си се прилепио за Христа зажелевши да до смрти идеш за Њим. Због тога по допуштењу Божијем ниси видео са другим ученицима Васкрслога Спаситеља, ниси хтео да поверујеш у то док не ставиш прст свој у ране од гвожђа и ставиш руку своју у ребра Његова. Међутим, Господ испуни молбу срца твога и непроменљиво опет утврди твоју веру. Због тога те молимо: отвори нам очи вере да видимо телесно невидљиво, подари нам наду на снисхођење Божије, да нас не уништи греховно очајање, откри нам блаженство љубави јер је љубав јака као смрт и једина има власт над њом да послуживши Христу на земљи, подигнемо и ми себи покров Небески и са тобом и свима светима прославимо пречасно и величанствено име Оца и Сина и Светога Духа.Амин  


Fotografija Света Петка Ђунис.  


СВЕТИ АПОСТОЛ ТОМА

Један од дванаест великих апостола. Кроз његову сумњу у васкрсење Христа Господа добила се нова потврда тога чудесног и спасоносног догађаја.

На име: васкрсли Господ поново се јавио ученицима, да би уверио Тому. И рече Господ Томи: пружи руку твоју и метни у ребра моја, и не буди невјеран него вјеран. И Тома узвикну:

Господ мој и Бог мој (Јов. 20)!

После силаска Св. Духа, када апостоли метаху коцку, где ће ко ићи на проповед, паде коцка на Тому да иде у Индију. Он се мало ожалости, што мораде ићи у тако далеку страну, али му се Господ јави и охрабри га. У Индији св. Тома обрати многе, великаше и сиромахе, у веру Христову, и заснова тамо цркву, и постави свештенике и епископе. Између осталих обрати Тома у веру и две сестре, жене двојице кнежева Индијских, Тертијану и Мигдонију.

Због вере обе ове сестре бише намучене од својих мужева, с којима не хтеше живети после крштења свога, и отпуштене. Ослободивши се брака оне поживеше богоугодним животом до смрти. Дионисије и Пелагија, најпре верени међусобно, када чуше апостолску проповед, не саживеше се, него се посветише подвигу.

Пелагија сконча живот као мученица за веру, а Дионисије беше постављен од апостола за епископа. Кнез Муздије, муж Тертијанин, коме Тома крсти и жену и сина, Азаиа, осуди апостола на смрт, и посла 5 војника, који га прободоше са 5 копаља. И тако предаде душу своју у руке Xристу своме свети апостол Тома.

Пре смрти своје и он је, као и други апостоли, био чудесно пренет у Јерусалим на погреб Пресвете Богородице. Но стигавши доцкан, он зажали горко, те по његовој молби отворише гроб Свете Пречисте, али не нађоше тела у њему. Господ беше узео Матер Своју у насеља Своја небесна. И тако Тома свети тамо својим неверовањем утврди веру у васкрсење Господа, а овде својим одоцњењем откри нам чудесно прослављење Матере Божје.

Fotografija Света Петка Ђунис.   

Мошти Светог Томе - Грчка

Изабрани самовидче Бога Слова (Речи, Логоса), и славни сведоку Његов, који си до крајњих земаља проповедао веру твоју: Његове ране ја додирнух, Он је Господ и Бог. Међутим, пошто и сада истражујемо за нас невидљиво, за оне који траже веру моли се, да би ти клицали:
Радуј се, апостоле Томо, који си добрим неверовањем веру утврдио!

 Fotografija Света Петка Ђунис. 

Апостол Тома невером својом
Веру укрепи: Господ се јави
Тома га виде радостан поста
Радостан Тома Христа прослави.
Индија поста виноград Томин
Вешто га Тома крстом обдела:
Силним и малим објави Христа,
Христову мудрост, Христова дела.
О мудра децо земље Индије,
Мудрост је ваша змија у трави,
Ево вам мудрост с небеса сиђе,
Мудрост се Божја у телу јави.
Говори Тома и чуда чини
Мноштво народа уз Тому приста
Чујући мудрост, видећ чудеса
Што Тома створи именом Христа.
Муке велике претрпе Тома
Ал’ врата мрака идолског проби
И као Христос пет љутих рана
Ради истине на телу доби.
Пет љутих рана, по броју чула,
И то је наук тајне мудрости:
Ко не обузда сва чула своја
Неће духовне кушат сладости.

Fotografija Света Петка Ђунис.   

Мошти Светог Томе - Грчка

Тропар, гл. 2.
Био си Христов ученик, и учесник Божанског Апостолског Сабора, а својим неверовањем си потврдио Христово васкрсење, јер си се у то уверио пипањем Његових рана, Томо свехвални, и сада нам проси мира, и велику милост од Господа.

Кондак, гл. 4.
Испуњен благодатном премудрошћу, Христов апостол и служитељ истинити, у покајању клицаше Теби: Ти си Господ мој и Бог мој!


  

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.