понедељак, 15. октобар 2018.

15. Октобар - Свети свештеномученик Кипријан и мученица Јустина

Fotografija Света Петка Ђунис.   

Радуј се, свештеномучениче Кипријане, брзи помоћниче и молитвениче за спас душа наших!

Доселио се из Картагине у Антиохију, где је идолски жрец био Едесије. Едесијева кћерка Јустина спозна хришћанску веру, па у њу обрати и оца и мајку Клеодонију. Кипријан је био волх, имао је везе са нечистим духовима и гатао је. Неки младић Аглаид хтео је пошто пото да прелести девицу Јустину и затражио је помоћ од Кипријана. Кипријан навођаше зле духове на Јустину да би у њој распалио страст према Аглаиду, али света девица је крсним знамењем и молитвом Богу одгонила од себе демоне. Тако Кипријан спозна сили крста, па се и сам крсти и временом постаде свештеник и епископ. Незнабошци су и Кипријана и Јустину предали суду у Дамаску. Потом су мучени и посечени у Никомидији, крајем III века.

Тропар Кипријану, глас 4.
Био си наследник Апостола престолом и заједничар духом, богонадахнуто дело си нашао у виђењу духовног узрастања: Због тога си уздизао реч истине и ради вере си до крви пострадао, свештеномучениче Кипријане: Моли Христа Бога да спасе душе наше.

Кондак Кипријану, глас 1.
Од нечистоте врачарске ти се обрати, богомудри, ка божанском познању, и показао си се свету као мудри лекар, дарујући исцељења онима који те поштују. Свети Кипријане са Светом Јустином, моли се Човекољупцу Владики, да спасе душе наше.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.