Kako temperature rastu, tako nam postaje sve teže da se rashladimo.
Pogrešan izbor namirnica u letnjem periodu može učiniti stvari još
težim. Zato birajte onu hranu koja će imati rashlađujući efekat tokom
vrelih letnjih dana.
Tokom leta, visoke temperature mogu uzrokovati gubitak tečnosti iz tela, skupljanje toksina i dehidraciju. Simptomi pregrejavanja mogu biti: osećaj vrućine, znojenje, žeđ, zatvor, neugodni mirisi stolice, mučnina, crvenilo očiju, crvenilo lica, preterana osetljivost, glavobolja, živopisni snovi, izrasline u ustima ili jeziku ili oko usta, brzi puls, taman urin, preterana želučana kiselina, osetljivost i upale kože.
Prema ayurvedi pitte, u nedostataku yina, odnosno energiju odgovornu za funkcije vlaženja i hlađenja tela, dolazi do zagrejavanja.
U odnosu na njihove energetske karakteristike, namirnice možemo podeliti u tri kategorije: one koje hlade, one koje greju organizam i neutralne. Evo šta bi trebalo da izbegavate, a šta je poželjno da uvedete u svakodnevnu ishranu, da biste ublažili vrelinu leta.
IZBEGAVAJTE:
Ono što bi trebalo da izbegavate su šećer, začini, kofein i alkohol.
NAMIRNICE KOJE HLADE:
Voće: jabuka, banana, grejp, kivi, limun, narandža, kruška, jagoda, lubenica
Povrće: celer, krastavac, patlidžan, zeleno lisnato povrće, svež paradajz
Žitarice: ječam, heljda, proso, tofu, integralna pšenica
NEUTRALNE NAMIRNICE:
Voće: kajsija, smokva, goji bobice, grožđe, masline, ananas, šljiva
Povrće: šargarepa, kineski kupus, kukuruz, krumpir, bundeva, slatki krompir, grašak
Žitarice, semenke i orašasti plodovi: bademi, crni sezam, kikiriki, riža, raž, neke vrste pasulja, semenke suncokreta
Hrana koja hladi nije pogodna za osobe sa simptomima hladnih ruku, nogu, tela, dijarejom, bolovima u stomaku, manjkom energije i bolnim zglobovima.
Iyvor Blic zena- rs
Tokom leta, visoke temperature mogu uzrokovati gubitak tečnosti iz tela, skupljanje toksina i dehidraciju. Simptomi pregrejavanja mogu biti: osećaj vrućine, znojenje, žeđ, zatvor, neugodni mirisi stolice, mučnina, crvenilo očiju, crvenilo lica, preterana osetljivost, glavobolja, živopisni snovi, izrasline u ustima ili jeziku ili oko usta, brzi puls, taman urin, preterana želučana kiselina, osetljivost i upale kože.
Prema ayurvedi pitte, u nedostataku yina, odnosno energiju odgovornu za funkcije vlaženja i hlađenja tela, dolazi do zagrejavanja.
U odnosu na njihove energetske karakteristike, namirnice možemo podeliti u tri kategorije: one koje hlade, one koje greju organizam i neutralne. Evo šta bi trebalo da izbegavate, a šta je poželjno da uvedete u svakodnevnu ishranu, da biste ublažili vrelinu leta.
IZBEGAVAJTE:
Ono što bi trebalo da izbegavate su šećer, začini, kofein i alkohol.
NAMIRNICE KOJE HLADE:
Voće: jabuka, banana, grejp, kivi, limun, narandža, kruška, jagoda, lubenica
Povrće: celer, krastavac, patlidžan, zeleno lisnato povrće, svež paradajz
Žitarice: ječam, heljda, proso, tofu, integralna pšenica
NEUTRALNE NAMIRNICE:
Voće: kajsija, smokva, goji bobice, grožđe, masline, ananas, šljiva
Povrće: šargarepa, kineski kupus, kukuruz, krumpir, bundeva, slatki krompir, grašak
Žitarice, semenke i orašasti plodovi: bademi, crni sezam, kikiriki, riža, raž, neke vrste pasulja, semenke suncokreta
Hrana koja hladi nije pogodna za osobe sa simptomima hladnih ruku, nogu, tela, dijarejom, bolovima u stomaku, manjkom energije i bolnim zglobovima.
Iyvor Blic zena- rs
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.