четвртак, 19. мај 2016.

Dodir koji dopire do duše

 

 Dodir koji dopire do duše: kako leči Rosen metoda

Postoji direktna veza između napetih mišića na našem telu i emocija, a Rosen metoda - koja nije masažna tehnika! - pomaže da se telo pročita a emocije oslobode...
 
Dodir u terapiji ima neizrecivo isceljujuće dejstvo. Zahvaljujući dodiru drugog ljudskog bića mi nismo sami u svojoj patnji već se osećamo podržano, ohrabreno, a energija koju prenosi terapeut ima moć da iz našeg tela oslobodi sve zarobljene emocije koje su se godinama u nama taložile.
 
Rosen metodu, čije je suština u nežnom polaganju ruku na ona područja na telu u kojima su „zabeležene" potisnute emocije, kreirala je fizioterapeutikinja Marion Rosen s ciljem da pomogne ljudima u oslobađanju od emocija koje na drugi način nisu uspeli da izraze.
 
Kroz svoj fizioterapetski rad Marion Rosen je shvatila da dodir seže mnogo dublje od naše fizičke dimenzije i da se uz mali podsticaj od strane terapeuta klijent često oslobađa ne samo fizičkog bola koji ga je i doveo do terapeutskog stola, već i emocija koje su uzrok većine naših fizičkih tegoba.
Telo je naša istorija, naša autobiografija. Sve što smo doživeli ostaje zabeleženo u našem telu. Obično je to u formi napetosti u mišićima.
 
Neko ko ima iskustva to vrlo lako pročita, a većina nas to i nesvesno radi u svakodnevnom životu. Način na koji neko hoda, kako se rukuje, da li su mu pokreti opušteni i lagani ili pak ima telesnu stegnutost, govori mnogo o samoj osobi. Svi mi to primećujemo i na osnovu toga često donosimo mišljenje o drugoj osobi. Kroz našu školu učimo se da vidimo i suptilnije delove koji nisu uočljivi na prvi pogled. Kroz disanje takođe možemo da ustanovimo kako se neka osoba oseća i način na koji osoba diše je centralno u ovoj metodi, ono je merilo svih osećaja."
 
Rosen metoda deluje na psihu, ali ona nema mnogo sličnosti sa psihoterapijom, pa čak ni sa telesnom psihoterapijom.U fizičkom smislu se poboljšava cirkulacija, imunitet, bol ili nestaje ili se smanjuje, a čitav organizam se postepeno vraća u optimalno stanje. Kad imamo napetost u telu mi smo ograničeni kako pokretima, tako i mentalno. Kad se to oslobodi, mi prestajemo da budemo žrtve i postajemo svesni da imamo mogućnost izbora, mogućnost za promenu."
 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.