петак, 6. мај 2016.

Потреба за духовником, а не "психијатром"

Према учењу наше Цркве, човек је склон болестима. Није онакав каквим га је првобитно створио Бог. Дакле, за лечење наше "оцрњене" природе, потребна је само Божија благодат и духовник који може да је пренесе преко светих тајни наше православне Цркве.

Духовник је неко сасвим посебан. Дело духовног оца је пружање благодати коју је добио. Није од овога света. Као што и онај који дарује благодат "није од овога света", већ је Христос, који са Светим Духом охришћује људе, тако и благодат коју добија духовник није од овога света, није дело науке и научног знања. Зато следи друга правила. Старац Пајсије, који је саветовао болеснике да консултују само лекаре хришћане, "јер их просветљује Бог."

Старац Пајсије је попут Светог Порфирија сматрао да је узрок већине душевних болести духовни и да је света тајна исповести целокупног живота од кључног значаја за коначно и комплетно душевно - духовно исцељење уз Божију благодат. На почетку процеса исцељења је покајање.
"Шта су то стрес, живци, ментална обољења?", питао је свети Порфирије и одговарао: "Верујем да иза овог свега стоји ђаво. Не потчињавамо се Христу са љубављу, па долази ђаво и све ремети".

"Дакле, Божија благодат је све, а души може помоћи само један истински Духовник помоћу своје вере, онај који истински воли душу и саосећа са њоме јер зна колико је она драгоцена, онај који помаже души да се покаје, де се растерети кроз исповест, да се ослободи стреса и да се креће ка Рају, да избаци из себе мисли преко којих ђаво мучи осетљиву душу, те се душа тако исцељује. Не постоји тежа болест у свету од мисли, тј. када ђаво убеди човека преко мисли да није добро. Као што нема бољег лекара у том случају од искусног Духовника, који улива поверење својом светошћу и избацује ове мисли из осетљивих бића Божијих, те лечи душе и тела без лекова, помоћу благодати Божије, и осигурава им Рај".

Мора престати дезоријентисаност савременог човека, који тежи да замени духовног оца психијатром, узалуд тражећи излечење душе тамо где га нема. Не остављајмо нашу душу, наше постојање, нашу слободу, у рукама људи и разних филозофских учења. Исцељење постоји само у истинској душевној болници, православној Цркви, а пружа га бесплатно Лекар наших душа и наших тела, наш Господ Исус Христ.

Протојереј П. Евтимије Музакитис

 

Извор  Света Петка Ђунис

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.