четвртак, 19. мај 2016.

IDEALNA HRANA –„šumsko meso“

Pečurke ili gljive su fenomenalna hrana, specifičnog ukusa, koja se lako priprema bez obzira na to da li se servira kao prilog ili glavno jelo. Pripadaju grupi niskokaloričnih namirnica, visokih nutritivnih vrednosti, pa su idealan deo svake dijete. S obzirom na veliki udeo proteina, pečurke se često nazivaju i "šumskim mesom", a dodatna prednost je nizak sadržaj ukupnih masnoća, soli i odsustvo holesterola. Bogate su gvožđem, cinkom, biljnim vlaknima, esencijalnim aminokiselinama, vitaminima i mineralima. Pečurke sadrže i supstance koje ne možete naći u drugim namirnicama kao što su beta-glukan (važan za zdravlje srca i krvnih sudova), glikogen, manitol i hitin (snižava nivo holesterola). Naučna istraživanja su takođe pokazala da pečurke kao što su šampinjoni, šitake i bukovače, sadrže visoku količinu antioksidanasa, čak veću nego kod paradajza, zelene paprike i drugog vrsta povrća. Zato se preporučuju u ishrani, naročito u kombinaciji sa raznovrsnim povrćem. Treba znati da se kod svih pečuraka kuvanjem povećava sadržaj skroba, dijetalnih vlakana i masti, a snižava koncentracija hitina.
 

Osim hranljivih i lekovitih sastojaka, pečurke imaju karakterističnu aromu zahvaljujući eteričnim uljima koje im daju specifičan ukus i miris, kao i ekstrativne sastojke koji utiču na otvaranje apetita. Iz tog razloga, upotreba začina prilikom pripreme jela mora biti minimalna kako ukus pečuraka ne bi bio potisnut u drugi plan.
 

Zbog toga što se pečurke ne jedu dugo, ljudskom organizmu nedostaju enzimi za njihovo varenje pa se zato proteini pečuraka teže vare od onih iz mesa.
Pečurke se u najgrubljem dele na jestive i otrovne, a malo opširniji opis pokazuje da se prema stepenu jestivosti dele na bezuslovno jestive (mogu se konzumirati presne), uslovno jestive (upotrebljive samo termički obrađene), nejestive (zbog ukusa ili konzistencije), uslovno otrovne (kada se konzumiraju sa alkoholom), bezuslovno otrovne i lekovite.
 

Pečurke se zbog svoje sunđeraste strukture ne smeju prati direktno pod mlazom vode, već se brišu vlažnom krpom ili kuhinjskim ubrusom. Osim ako nije došlo do znatne promene boje, pečurku nema potrebe guliti, ali obavezno joj odrežite donji deo nožice. S obzirom na visok procenat vode, pečurke termičkom obradom smanje volumen i u stanju su da upiju ogromnu količinu masnoće.
 

HELJDIN KAČAMAK SA PEČURKAMA

50 grama heljdinog brašna (ili drugog dozvoljenog) neprekidno mešajući sipati u 250 militara ključale posoljene vode. Mešati onom žicom za lupanje, mnogo bolja varijanta od varjača i ostalih motkica. Isključiti ringlu i ostaviti kačamak na njoj, još par puta promešati dok ne prestanu da ”bućkaju” mehurici iz njega. Kačamak uliti u manji okrugli kalup koji ste obložiti najlonom i pustiti da se stegne.

Za to vreme spremiti pečurke.
3-4 veće bukovače ili rudnjače
2 struka mladog luka ili mešanog mladog luka i praziluka(ja obično seckam sve što imam


Propržiti luk na maslinovom ulju i dodati mu bukovače isečene na trake, te posoliti i dinstati u vodi koju puste dok voda ne ispari i one omekšaju. Pred kraj dodati kari i kašiku kajmaka, isključiti ringlu i promešati još malo da se sve sjedini. Ako pravite sa rudnjačama dodati ih odmah luku,ne čekati da se zacakli i kraće dinstati od bukovača,samo par minuta.

Izvrnuti kačamak iz modle ,odlepiti foliju i preko njega sipati spremljene pečurke pa po želji dodati još malo kajmaka u koji je iseckana mirodjija. Naravno sve ovo oko modli i igranja sa oblicima možete da preskočite i izručite k’o ljudi kačamak i pečurke u činiju,dodate extra kajmak ako hoćete i PRIJATNO!

PEČURKE U PATLIDŽANU

POTREBNO JE
2 veća patlidžana, 300 g šampinjona, glavica crnog luka, 16 čeri paradajza, peršun, so, biber, začinska paprika


PRIPREMA
Patlidžane operite i prepolovite. Napravite zareze na beloj površini svake polovine, posolite i ostavite da kratko odstoje. Potom ih ocedite i izdubite do kore. Sitno iseckajte luk, pa ga propržite na vrelom ulju. Zatim dodajte meso od patlidžana, posolite, pobiberite i nastavite s dinstanjem. Ubacite iseckane pečurke i peršun, pa još malo prodinstajte. Umešajte i kašičicu začinske paprike, pa skinite s vatre kad pečurke omekšaju, te smesom napunite kore patlidžana. Po vrhu rasporedite po četiri čeri paradajza i stavite u podmazanu vatrostalnu činiju. Pecite u rerni na 180 stepeni oko pola sata. Služite dok je toplo uz prilog po želji.


ČORBA S PASULJEM I PEČURKAMA

POTREBNO JE
250 g šampinjona, 300 g pasulja,glavica crnog luka, 2 paprike, 2 paradajza, 2–3 čena belog luka, 2 kašike margarina, 2 lista lovora, ulje, so, biber, suvi biljni začin, začinska paprika
PRIPREMA
Pasulj potopite dan ranije u vodu i ostavite da prenoći, pa ga sledećeg dana stavite da se kuva oko dva sata. Na ulju propržiteiseckan crni i beli luk, papriku i pečurke, pa dodajte i iseckan paradajz. Posolite, pobiberite, dodajte suvi biljni začin,listove lovora, začinsku papriku i malo margarina, pa nastavite s dinstanjem. Pred kraj prebacite u lonac s pasuljem i sve zajedno kuvajte još pola sata na tihoj vatri.


MUSAKA OD PIRINČA SA ŠAMPINJONIMA

POTREBNO JE
150 g pirinča, 300 g šampinjona, 2 glavice crnog luka, 2 čena belog luka, peršun, sveža iseckana mirođija, kašika karija, malo brašna, suvi biljni začin, ulje, so, biber
PRIPREMA
Pirinač skuvajte u slanoj vodi, pa, kad je gotov, dodajte biber i kašiku karija. Na ulju propržite sitno isečen crni luk i jedan čen belog luka. Kad luk dobije zlatnožutu boju, dodajte iseckane šampinjone i začinite. U podmazanu vatrostalnu posudu stavite polovinu kuvanog pirinča, pa polovinu pripremljenih šampinjona, a zatim preostali pirinač. Na malo ulja propržite brašno, dodajte preostali fil od šampinjona i nalijte malo vode. Ostavite na vatri da se zgusne, pa prelijte preko musake. Zapecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni.


MAKARONE S PEČURKAMA

POTREBNO JE
500 g posnih makarona, 400 g sitnijih šampinjona, 2 glavice belog luka, peršun, biber, so, ulje
PRIPREMA
Testeninu obarite u slanoj vodi s malo ulja, pa, kad je gotova, procedite je. Šampinjone dobro obrišite, a beli luk oljuštite i podelite na čenove, pa sve zajedno grilujte ili kratko pecite na tiganju da šamponjoni omekšaju i porumene. Grilovane pečurke i luk pomešajte s testeninom, pa pospite iseckanim peršunom i, po želji, pobiberite.


Salata sa šampinjonima

Potrebno je: 250 g šampinjona, 2 glavice zelene salate, 200 g feta sira, 3 kašike maslinovog ulja, 50 g integralnog pirinča, 4 struka mladog luka, 3 kašike svežeg sitno iseckanog bosiljka, sok od pola limuna, kašika meda, so i biber po ukusu.
 

Šampinjone operite, očistite, isecite na četvrtine, posolite, prelijte kašikom ulja, pa zapecite u rerni 10 minuta. U međuvremenu, pripremite veću činiju za salatu, zelenu salatu operite i iscepkajte, pirinač skuvajte i procedite, a mladi luk iseckajte na kolutove. Sve zajedno pomešajte u činiji, a u manjoj posudi sjedinite sok od limuna, med, 2 kašike maslinovog ulja, so i biber, pa dobro promešajte. Pečurke sipajte u salatu, promešajte, preko sipajte preliv iz manje posude i izdrobljeni feta sir. Pospite bosiljkom i ohladite u frižideru pre serviranja.

www.kuhinjica.rs/
http://hronokuhinja.rs/
http://zena.blic.rs/
http://www.novosti.rs/



Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.