субота, 28. мај 2016.

RETRO MARS U ŠKORPIONU


Sanja Perić


O retrogradnom Merkuru sve znamo. Kad ga pomenuh, više nije retro što znači da više ne možemo da se pozivamo na njegove sitne retrog(r)adne pakosti kada stvari krenu suprotno očekivanom. Ali zato, Mars je i dalje u retro hodu, i baš danas ponovo prelazi granicu između Strelca i Škorpiona. Sve do 2. avgusta Mars je u Škorpionu, a do 29. juna u retrogradnom hodu.
Najpre, šta donosi retro Mars? 

Ako je Merkur zadužen za probleme u saobraćaju, papirologiji, medjuljudskim odnosima - komunikaciji, onda je Mars zadužen za probleme u akcijama svih vrsta - od fizičkog rada, gradnje i zidanja, posla interventnih službi do vojnih - militantnih akcija. Početak svega je takođe u njegovom vladarstvu pa su i počeci sada otežani ili situacija poznata kao "nikako da počne", "nikako da krene". Taj prvi korak koji Marsu ne bi ni po čemu trebalo da je težak, sada kao da je od olova. Nenaučen da hoda unazad možda više od svih - jer Merkur bar ima slobodu kretanja u svim pravcima poput svakog vetra i vazduha, Marsu je prirodno da se kreće samo u jednom smeru - napred i direktno. Zato je retrogradnost kod Marsa gotovo hendikep, ali pomalo smešan - jer on nema svest šta mu se dešava. U praksi to je kao da gledate majstora kako rešen da uspe (i nikako drugačije) šesnaest puta pokušava da pronađe uzrok nekom kvaru - ni ne pada mu na pamet da odustane. Da je do njega eventualno - takođe mu neće pasti na pamet, već će tražiti problem u slavini, cevima, instalacijama, Kinezima il' Turcima koji su proizveli aparat, u domaćinima koji ga nisu pravilno koristili i tako dalje... Pa baš zato uvek kada je Mars retro - niko o njemu ne piše, niko ne prijavljuje da je negde napravio grešku, ali se kritikuje na sav glas i upire prstom u druge. A šta bi se desilo kada bi Mars makar pomislio da se i unazad može kretati i da je i takav hod prirodan? On bi to smatrao porazom. Gubitkom. Svojom najvećom slabošću jer u vojnim akcijama to se zove - povlačenje, a znamo svi kada se vojska povlači. Kada se projekat povlači, kada se novac povlači - uvek kada je poraz neki blizu, krah, pad berze ili nešto treće. Overen od kosmosa da nosi baklju pobede stalno i sebe smatra pobednikom, a ne gubitnikom - on (a zapravo svi mi) i za vreme retro hoda se ponašamo normalno ("kao da se ništa ne dešava") ni nećemo postati pažljiviji ili oprezniji, niti veći stratezi za ne daj bože. Samo ćemo nastaviti i na svaku prepreku upreti još više snage i sile.
Zato retro Mars donosi dosta sile, a znak u kome je najčešće opisuje gde ili kako (na koji način) se na kraju sve to završava. Pa dok je u Škorpionu, na žalost ćemo slušati vesti o novim ratnim akcijama, vadjenju ratnih sekira, a u svakodnevnim situacijama - sila vodi do rušenja, totalnog kvara (male smrti) da bi došlo do zamene potpuno novim. Pa i onaj majstor na kraju ništa nije popravio nego je zamenio novim aparatom. Tamo gde to nije moguće, velike su šanse da će akcije nositi label "Drži vodu dok majstori odu" i da će se potreba za angažovanjem novih službi, agencija, čega god pojaviti pre ili kasnije, a ceo postupak ponoviti. Retro Mars dok je boravio u Strelcu pokrenuo je ponovo mnoga stara sudjenja, vratio ih na prethodne sudove, tražio zamene advokata, sudija, nove veštake, a u Škorpionu će vratiti na stare probleme, kvarove, u zdravstvu - to je hirurgija ili reproduktivna intervencija poput veštačke oplodnje koja se ponavlja i kojih će biti dosta u ovom periodu.

U svakodnevnim aktivnostima pojačana je nervoza koja ide iz fizičke energije i loše strukture, nemanja strategije, pa se zakomplikuje i greši lako, daju se pogrešna usmerenja, direktive, dinamička intuicija (spontano odredjivanje pravca kfetanja) takodje radi pogrešno pa se ne iznenadite ako vas kao mene autobus zbog nekih radova na putu vrati na stanicu sa koje ste krenuli iako ste bili ubedjeni da ćete brže stići. No to je isto iz Strelca, a Škorpionski Mars vraća sve vezano za finansije, uštedjevine, osiguranja, banke, investicije. Vraća nas na obligacione odnose najviše koji mogu biti praćeni i negativnim energijama, teškim mislima, sumnjama i paranojicama - pogotovo ako je takvo iskustvo već postojalo. Neki će biti vraćeni na posao, ali mnogo njih će u ovom periodu ostati bez posla. Škorpion je kraj, gašenje, odstranjivanje, pa će se i neke firme zatvoriti. A ako planirate da izvedete neku akciju koja podrazumeva mahinacije, snalažljivost i hrabrost - sada nije dobar period jer možete biti vraćeni, uhvaćeni, preduhitreni.

U emotivnim odnosima retro Mars u Škorpionu vraća duhove prošlosti, Blast From the Past, tamo gde su se svesno ili ne ti duhovi i prizivali. Pa opet samo da bi se definitivno do kraja njegovog boravka u ovom znaku videlo da li Da ili Ne. Tako da sve do 29. juna (period retro hoda) možda neće biti mnogima jasno šta da rade u vezi / odnosu / relaciji u kojoj se nalaze, kakvog je tipa, gde im je mesto, šta od svega toga stvarno žele, ali vremenom kako bude nastavio direktno i naročito od ulaska u Strelca (2. avgusta) i to će se iskristalisati. Najčešći rezultat bude - da shvate da se ništa i niko nije promenio, pa se čak ponove potpuno iste radnje, ponašanja, povredjivanja često kao i ranije. Baš kao da nam nije bilo dovoljno da budemo malo ranjeni ili okrznuti, nego nam je trebalo dodatno sakaćenje u ljubavi da bi razumeli poruku i prekinuli agoniju. U dužim vezama i stabilnim odnosima ovaj Mars se najviše odrazi na finansije partnera, obično tada neko bude u krizi ili ostaje bez posla, ili se menjaju nekakvi treći životni uslovi, ali vrlo realni koji traže prilagodjavanje, uz puno nesnalaženja i potencijalnog okrivljivanja ovog drugog. Zato se trudimo da budemo tolerantni kad god možemo.

 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.