среда, 18. мај 2016.

Kokosovo ulje odlaže starenje mozga

Novo dansko istraživanje je pokazalo da se simptomi starenja mozga mogu odložiti visokomasnom ishranom. To može da pomogne obolelima od Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

Ovo istraživanje je sprovedeno u Centru za zdravo starenje Univerziteta Kopenhagen i danskom Nacionalnom institutu za zdravlje. Kako starimo, u našem nervnom sistemu počinju da nastaju defekti, naš mozak gubi deo svoje intelektualne sposobnosti pa se povećava rizik od nastanka bolesti kao što su Parkinsonova i Alchajmerova. Od bolesti koje su povezane sa starenjem, trenutno je Alchajmerova bolest ona koja ima najbržu stopu rasta.
Važno je da tokom života u najvećoj mogućoj meri DNK u našim ćelijama ostane neoštećen. Ćelije poseduju mehanizme za popravku oštećenja. Ljudi počinjju da stare kad taj sistem za popravku prestane da funkcioniše. Kod Alchajmerove bolesti, istraživači su takođe utvrdili da postoje oštećenja DNK.
Danski naučnici su upravo zato proučili miševe koji imaju defekt u sistemu da “popravku” DNK. Kod ljudi, taj defekt nastaje usled tzv. Kokejnovog sindroma, kad pacijenti prevremeno stare kao deca i umiru sa 10-12 godina. Ovo istraživanje je pokazalo da se kod miševa sa Kokejnovim sindromom, koji se hrane visokomasnom hranom, usporavaju neki procesi starenja kao što su poremećen vid i sluh.
 “Ovo proučavanje je dobra vest za ljude sa Kokejnovim sindromom zato što trenutno lek za to ne postoji. Naše istraživanje ukazuje da visokomasna ishrana može da odloži proces starenja. Izgleda da visokomasna ishrana odlaže i starenje mozga. Ovi rezultati potencijalno podrazumevaju da oboleli od Alchajmerove i Parkinsonove bolesti na duže staze mogu da imaju koristi od ovog saznanja”, izjavio je prof. Vilhelm Bor, vođa ovog istraživanja.
Našem mozgu je neprekirno potrebno gorivo, koje dobija ili od šećera, ili od tzv. ketona. Ketoni su rezervno gorivo mozga, a posebnu ulogu igraju u periodima kad je nivo šećera u krvi nizak, na primer, ako gladujete. Kad je telu potreban šećer, a ne unosi se, ono razlaže masti i tokom tog procesa proizvodi ketone.
Istraživanje je utvrdilo posebno povoljan efekat na mozak kad su miševi hranjeni takozvanim srednjelančanim masnim kiselinama, od kojih se sastoji kokosovo ulje. “Na ćelijama dece koja pate od Kokejnogov sindroma ranije smo dokazali da je starenje posledica toga što je mehanizam popravke ćelija neprekidno aktivan. On iscrpljuje resurse ćelija i čini da one veoma brzo stare. Zato se nadamo da će iishrana sa velikom količinom kokosovog ulja ili sličnih masti imati povoljan efekat, zato što to mozgu daje dodatno gorivo a time i snagu da popravi oštećenja”, izjavio je dr Morten Šejbi-Knudsen, jedan od istraživača.
Istraživanje je objavljeno u naučnom časopisu Cell Metabolism.

Izvor:
www.sciencedaily.com


Preuzeto sa sajta prodavnicazdravehrane.rs

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.