четвртак, 28. април 2016.

VELIKI PETAK - RASPEĆE HRISTOVO





VELIKI PETAK - RASPEĆE HRISTOVO 
 
Nije li to najtužniji dan za nas, kada postrada Onaj koji primi sve grehe naše, koji se rodio radi nas i našeg spasenja. Znao je Gospod Isus Hristos da će Ga jevrejske starešine uhvatiti i osuditi na smrt, te prethodne večeri okupi apostole Svoje i kaza im dajući im Hleb: "Uzmite jedite, ovo je telo moje koje se za vas lomi, za oproštaj grehova". A zatim im pruži čašu sa vinom i reče: "Uzmite i pijte iz nje svi, ovo je Krv moja Novoga Zaveta, koja se za vas izliva za oproštaj grehova". Te tako ustanovi Svetu Tajnu Pričešća. Poznade izdajnika svog, Judu i to mu kaza pred svima. I kada bi na molitvi u Getsimanskom vrtu uhvatiše Ga vojnici i dovedoše pred sudiju, Pontija Pilata, lažno Ga oklevetaše i osudiše na smrt. Bio je svirepo mučen, pljuvan i ponižavan, a na leđa Mu staviše drveni Krst i povedoše Ga između dvojice razbojnika na brdo Golgotu iznad Jerusalima. Razapeše Ga na Krst, gde On u teškim mukama izdahnu. Ali čak ni tada ne zaboravi On majku svoju, Presvetu Bogorodicu, nego je poveri svom vernom učeniku Jovanu Bogoslovu, obrativši mu se rečima: "Sine evo ti Majke, Majko evo ti Sina". U trenucima umiranja, kada Njegova duša napuštaše čovečije telo On moljaše Oca Svog Nebesnog da oprosti ljudima koji ga osudiše i razapeše, kako tada za njih tako i dan danas za sve nas on se usrdno moli Bogu da nam oprosti sve grehe naše i izbavi nas od nevolje.
Ispusti dušu svoju, Onaj koji je bio bezgrešan, Onaj koji primi sve grehe naše i proli krv svoju radi našeg spasenja i očišćenja. Zemlja se u tom trenutku zatrese i nasta velika tama. Mrtvi ustadoše iz grobova svojih, i shvatiše svi da On zaista bi Sin Božji. Skidoše Ga sa Krsta i sahraniše u Getsimanskom Vrtu. Naša Crkva slavi na ovaj dan uspomenu na Hristovo Raspeće. U svim našim molitvenim hramovima iznosi se plaštanica (platno na kome je prikazano polaganje Hristovo u grob), koju vernici celivaju sve do Vaskrsa. Plaštanica se postavlja na posebno ukrašen sto (Hristov Grob) ispred oltara. Vezano za taj događaj postoji u našem narodu običaj da se provlači ispod plaštanice i tada se pomišlja neka želja i pomoli se Bogu, koji će uslišiti naše molitve i ispuniti naše želje. Naša Crkva, na Veliki Petak zapoveda najstrožji post, bez ribe i ulja, po mogućstvu, ko može, poželjno je na taj dan ništa ne jesti.
Tropar (glas 2):
Blagoobraznij Josif s dreva snjem prečistoje tjelo tvoje, plaščaniceju čistoju obviv, i vonjami vo grobje novje pokriv položi.


Izvor http://www.crkvabatinac.com/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.