понедељак, 25. април 2016.

ВЕЛИКИ ПОНЕДЕЉАК – страсна седмица

 
 
Задња седмица Великог поста се зове Страсна Седмица или Недеља страдања (Господњих).
Прва 3 дана ове седмице – понедељак, уторак и среда, посвећени су догађајима из живота Спаситеља Исуса Христа, тачније најважнијим проповедима, пре него што је ступио на страдање због исплате наших грехова.
Последња 3 дана посвећена су следећим догађајима;
- четвртак – Јудиној издаји,
- петак – осуди, распећу на крст и смрти,
- субота – погребу, Христовом силаску у ад ради ослобађања душа раније умрлих праведника и првој најавви васкрсења.
ВЕЛИКИ ПОНЕДЕЉАК Страсне или Страдалне Седмице, посвећен је последњим догађајима из земаљског живота Господа нашег Исуса Христа, који је предсказан у животу страдалног Јосифа, сина старозаветног патријарха Јакова.
Попут Јосифа, кога су браћа из зависти бацила у јаму, а затим га продала да би он касније владао Египтом и наш Спаситељ је предат у руке грешника, осуђен, разапет и сахрањен, а после Свога Васкрсења влада светом.
Поред успомене на Јосифа, старозаветног страдалника, служба овога дана посвећена је и проклетству смоквекоја је слика јеврејске синагоге, која је Спаситеља предала на смрт.

ПОУКА

”Јер Њега (Исуса), који није знао греха, (Бог Отац) учини грехом нас ради, да ми постанемо као правда Божија у Њему.” (2. посланица Коринћанима 5, 21)
Пријатељи, ово је величанствена размена. Бог узима сво ђубре из ваших живота, све ваше егоцентичне јадности, сву вашу мржњу, злобу, љубоморе, зависти и оговарања, све непристојне и зле мисли, дела и речи које сте икада имали, учинили и изговорили, преузима их на себе и плаћа их својом жтрвом на крсту, тако да не морате платити казну за сва та лоша дела.
Христово савршенство прекрива сва наша зла дела, тако да слободно можемо ући на савршено Божије место, које се зове Царство Небеско.
Каква величанствена погодба за људски род! То се зове Милост Божија, а ово је једини начин на који се може ући у Небеско Царство – прихватањем Божијег поклона милости кроз Његовог Сина Исуса Христа.

”Јер сте благодаћу спасени кроз веру (у Христа Исуса); и то није од вас, већ је ДАР БОЖИЈИ.” (Ефесцима 2, 8)

Parohija Svetе Trojicе, Roterdam
 
 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.