четвртак, 28. април 2016.

ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК – страсна седмица


 

Пред празник Пасхе, у Велики Четвртак, Христос се са ученицима вратио у Јерусалим где су имали Тајну Вечеру. Исус је тада установио Свету Тајну Причећша уз речи: “Узмите, једите; ово је тијело моје.” и “Пијте из ње сви; Јер ово је крв моја Новога Завета, која се пролива за многе ради отпуштења грехова” .
Ове се речи могу чути на свакој Светој Литургији, чији је централни део Свето Причешће.
Такође је својим ученицима опрао ноге, учећи их сопственим примером како треба да служе једни другима. Заповедио им је и да љубе једни друге: “Да љубите једни друге као што ја вас љубим”  и отворено говорио о предстојећем Му страдању и свему што има да се догоди.


ПОСЛЕ ТАЈНЕ ВЕЧЕРЕ

После вечере одлази Христос у Гетсимански врт на Маслинској гори. Ту су почела велика и нама несхватљива страдања Христова, прво духовна па онда телесна.


 
 
 
Удаљивши се од ученика, Христос је клечао и молио се Богу Оцу до крвавог зноја, као човек који предосећа страдања и који се сав предаје вољи Божијој. Молио се; “Ава, Оче, све је могуће теби; пронеси ову чашу мимо мене; али опет не како ја хоћу него како Ти”.
Исусу се јавља анђео са неба и храбри га. У том врту је изговорио и првосвештеничку молитву.


велики четвртак

Јуда је знао за поменути врт, јер се Исус ту често окупљао са својим ученицима, и ту је дошао са слугама првосвештеника и фарисеја. Показао им је Исуса целивајући Га, јер им беше рекао: “Кога пољубим, тај је” (Лука 22:47), Исус га је упитао ”Јудо, зар цјеливом издајеш Сина Човјечијега?”(Лука 22:48). Јуда није ништа одговорио. Тако су Исуса одвели пред првосвештеника да му суди.

 

ПЕТАР и ЈУДА

 

Те ноћи, ученици су били као стадо без пастира, изгубљени и очајни. Тада је Петар, који је бескрајно волео Христа, поклекао и три пута Га се од вечери до зоре одрекао. Питали су га да ли је он један од ученика и да ли је био са Исусом, Петар је одговорио да не зна ко је Он и да Га не познаје. Кад је трећи пут изустио да није, запевао је петао.
Петар се тада сетио речи Исусових да ће га се и он три пута одрећи пре него што запева петао. Петар је схватио колики је његов пад, покајао се из дубине душе и плакао је горким, чемерним сузама, молећи опроштај.
Јуда  је схватио да је то што је урадио ужасно. Дошао је у храм и бацио новац, рекавши да је издао крв невину, али његово окорело срце није било спремно на покајање.
Он није могао да се покаје и моли за опроштај, зато се у очајању обесио и тако је додао себи и неопростиви грех самоубиства. И тако је, за разлику од Петра, (који је постао једним од највећих апостола) назван сином погибли.
Првосвештеници нису хтели у благајну храма да ставе новац који је Јуда бацио, зато што је то новац за крв. За тај новац је купљена њива да буде место на којем ће се сахрањивати странци. Њиву су прозвали «Крвна њива», зато што је за крвави новац купљена.

 

ПОУКА

 

Мили Господ Исус је рекао; ”Ја сам дошао да бисте ви имали живот.”
Он је дошао да би нас спасао да не плаћамо високу цену за своје грехове и недела, већ да имамо могућност ући у Царство Небеско и да би нам открио тајну Бога и Његовог односа са нама, јер Бога интересује личан контакт са вама.
Никада вас нико неће и не може волети као Бог, а ни ви никада не можете бити срећни ако живите само за себе. Ваша намена и циљ је да живите за Бога. Ви сте створени да бисте прослављали Бога и да бисте проводили живот у Његовом присуству.
Бог има план, који је осмислио за ваш живот на овој планети, али се не завршава овде. Његов план обухвата много више од неколико деценија, које ћете провести у овом животу. Он вам пружа не само одличну прилику овог живота, већ и неодољиву понуду за живот са оне стране смрти.
Ми знамо да је Господ припремио дом за нас на оном свету. Тамо ћемо бити поново састављени са онима које волимо и са родбином, који су били верујући. Тамо ћемо бити растерећени од било какве патње и бола, награђени за нашу верност на земљи и добићемо наше активности и задужења, која ћемо из дубине душе уживати да чинимо. Уживаћемо у нераскидивом пријатељству и повезаности са Богом, а и Он ће уживати у нашем друштву кроз целу вечност. Једног дана, на крају овог живота, Христос ће вам рећи; ”Приђите блажени, уђите у радост коју сам вам припремио од почетка времена.”
Али да би се све то и остварило, било је потребно да тешком смрћу на крсту умре и пострада због сваког од нас.
Господ Исус Христос је умро на крсту раширивши руке и као да нам је тиме рекао; ”Ево, видите колико вас волим.”


Parohija Svetе Trojicе, Roterdam
 
 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.