уторак, 12. април 2016.

Postavite sebi cilj


cilj3
Najsporiji, koji pred sobom ima cilj, stići će pre najbržeg koji bezglavo trči.“ Gothard E. Lesing Jedan od glavnih razloga, zbog kog ljudi ne postižu mnogo u životu ili ne uživaju u njemu, krije se u tome što ne znaju šta žele. Istraživanja pokazuju da ljudi, koji su sebi svesno postavili ciljeve, postižu mnogo više od onih koji to ne čine. Njihov um je čvrsto usredsređen na ono što žele. Postavljanje ciljeva je, stoga, prva tačka na putu ka uspehu. Bez tog koraka, svaki sledeći je besmislen.Evo pet dobrih razloga zbog kojih vredi postavljati ciljeve:

1. Pomažu vam da budete najbolji što možete

Ciljevi vam pomažu da ostvarite najviše potencijale. Bez njih se posvećujete običnim, osrednjim, svakodnevnim stvarima, samo zato što se tu osećate bezbedno i udobno. A, naravno, područje udobnosti je najveći neprijatelj ličnog rasta i napretka i sprečava vas da iskoristite sve potencijale koje nosite u sebi. Pomislite, koliko puta vam se dogodi da nešto ne možete da postignete. Onda, najzad, dođe taj dan kada pobednički možete da kažete: „Uspelo mi je!“. Ali, možda je sve to moglo da se dogodi mnogo ranije. Ciljevi vam omogućavaju da prekoračite ograničenja, koja sebi, ponekada, nesvesno postavljate. Sa ciljem pred sobom, postajaćete sve bolja i sve jača osoba.

2. Kristališu vašu viziju

Bez određenog cilja lutali biste po putu, ne znajući ni kuda ste zapravo krenuli. Postavljanje cilja vam pomaže da shvatite šta stvarno želite. Vaša vizija – vaše želje, postaju jasne (kristališu se) u vašim mislima. Počinjete da usmeravate svoje vreme, energiju i napore na ono što vam je stvarno važno. Tada i vaš život, postaje još ispunjeniji i bolji.
Vaša vizija postaje jasna!

3. Jačaju vašu samodisciplinu

Umesto da vaše želje ostanu samo na rečima, jer ne radite ništa konkretno kako biste ih ostvarili, kada budete imali cilj pred sobom, prećićete sa reči na dela. Ta samodisciplina pokazaće se u jednostavnim situacijama kao, na primer, onda kada bude potrebno da se odlučite između zdrave salate i pomfrita, ili kada odlučite da najzad sednete i završite “taj dosadni izveštaj”, umesto da besciljno “kuckate” po internetu. Zapamtite da, ako budete preuzeli odgovornost za svoje ciljeve, ostaćete verni svojim željama.

4. “Guraju” vas napred

Ciljevi koje sebi postavljate predstavljaju vaše unutrašnje želje i težnje, a one su vaša motivacija za život. Trenutak u kome postavite cilj je trenutak kada ste najbolje povezani sa izvorom svoje motivacije. Zapisani ciljevi tako postaju vaš stalni podsetnik. To je ono što će vas terati napred kada naiđu prepreke i problemi koji otežavaju i komplikuju njihovo ostvarenje i vaš život u celini.

5. Pomažu vam da se fokusirate

Događa vam se da mnogo vremena besciljno provodite na internetu četujući, igrajući igrice, ili dugo gledate televiziju ležeći na kauču? Kada nemate cilj vaša energija je nasumično raspoređena na besmislene aktivnosti. Potreban vam je fokus. Zapitajte se: “Koji je glavni razlog zbog kog uopšte započinjete gore pomenute aktivnosti?”. Do kakvih rezultata to dovodi? Da li su to vaši prioriteti u životu? Možda još uvek nemate definisanu ideju šta zapravo želite od života, ali sve dok ne postavite neki jasan cilj, vaš svakodnevni trud neće biti pravilno usmeren. Definisanje cilja će vam ukazati na goruću tačku – fokus, na koji je potrebno da usmerite svoju pažnju, trud i energiju.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.