петак, 1. септембар 2017.

Stari samuraj: kako adekvatno odgovoriti na provokacije

Picture  

Fraze i orijentalne priče su neprocenjivi izvori mudrosti koje bi mogli da smatramo klasičnim jer su i danas adekvatni. Upravo zbog toga posvećujemo današnji članak jednoj od ovih priča, koja sadrži odličnu lekciju o životu: Stari samuraj. 


​Jedna od mnogih fraza pripisanih Budi kaže: "Mi smo na ovom svijetu da bismo živjeli u harmoniji; oni koji su toga svjesni ne bore se međusobno. " Mudra izjava koja bi mogla biti korisna za razumevanje kako odgovarajuće reagovati na provokaciju. A sada otkrivamo priču o starom samuraju, čije je značenje veoma slično onome što je rekao Buda.

Stari samuraj
 
Stari samuraj koji je osvojio mnoge bitke živio je u blizini Tokija, zbog čega su ga poštovali svi. Međutim, njegovo borbeno vrijemese završilo.
Bez obzira na to, sve njegove mudrosti i iskustva su  koristili mladi ljudi, čiji je starac bio učitelj. Međutim, kružila je legenda o samuraju: pričalo se da je, iako je prošlo mnogo godina, mogao je da pobijedi bilo kakvog rivala, bez obzira koliko bio jak.

Jednog ljeta, čuveni ratnik, poznat po svojoj brutalnosti, pojavio se u kući starog samuraja. Njegov arogantan karakter izazivao je neugodnost kod njegovih protivnika, koji su spustili gard i slijepo napadali. Čovjek je, stoga, želeo da pobjedi starog samuraja, da bi ga svi pamtili.

Ovaj mračni ratnik, međutim, nije uspio da isprovocira starca. Samuraj nije potegao mač, što je dovodilo neprijatelja da se osjeća pobijeđenim i poniženim.

Učenici starog samuraja osjećali su se neprijatno jer su to smatrali kukavičlukom njihovog učitelja. Ubjeđivali su ga da potegne svoj mač, ali on je na to odgovorio kada vam neko daje nešto na poklon i ne prihvatite ga, on i dalje pripada njemu; bijes, ljutnja i uvrede, ako nijesu prihvaćeni, pripadaju onima koji ih izgovaraju.

Šta možemo naučiti iz priče o starom samuraju?
Kao što pretpostavljate, možemo naučiti važne životne lekcije iz ove stare i mudre  priče o Samuraju. Jer, u stvari, svi smo odgovorni za nezadovoljstvo, ljutnju, frustraciju, krivicu i strah. Međutim, to ne znači da moramo prenijeti našu frustraciju na druge.
Picture
"Podgrijavanje ljutnje je kao paljenje uglja u ruci s namjerom da se baci na drugog; na kraju samo ti budeš spaljen. "

~ Buddha

Bez obzira koliko težine nosimo, uvijek ćemo se sresti sa ljudima mnogo toksičnijim od nas. Destruktivni ljudi koji se pretvaraju da žele da pomognu, a onda nam  nanesu štetu, stvaraju osjećaj krivice, omalovažavaju naše napore i pothranjuju naše strahove i nesigurnosti.

Međutim, ako smo u stanju da odgovorimo, ali ne reagujemo, u svakom trenutku možemo održati spokojstvo. To jest, ako ne prihvatimo njihove provokacije, njihove otrovne poklone, svjesno reagujući i izbegavajući njihovu toksičnost, izbjećićemo infekciju njihovim otrovom.
 

Naučimo da odgovorimo na svjesan način
Ako naučimo da odgovorimo na svjesni način na provokacije, umjesto da reagujemo instinktivno, biće nas teže uvrijediti. Na ovaj način nećemo biti bespomoćni, jednostavno se nećemo osjećati vezano. U tu svrhu je korisno:

  • Otkriti šta čini da negativno reagujemo i u kojim situacijama gubimo kontrolu. Ovo će nam omogućiti bolju racionalizaciju.
  • Ostaviti prošlost iza sebe. Ono što je učinjeno je učinjeno, ali ne možemo uvijek živjeti sa sramotom ili strahom od onoga što se već dogodilo. Naučimo da sprečavamo greške koje se ponavljaju, jer nas to obrazovanje ojačava i čini nas sigurnim, čak i ako griješimo.
  • U ovom slučaju, kontrola emocija će biti vrlo korisna. Ako ih pustimo da nas vode, lako je izgubiti kontrolu. Ako, međutim, koristimo razum, identifikujemo šta nas boli i razmišljamo, bićemo spremni da izbjegnemo toksičnost.
​"Svaka riječ mora biti pažljivo izabrana za one koji će je slušati i biti pod njenim uticajem u dobru ili zlu."
~ Buddha 


Popularna izreka kaže da to ne vrijeđa onaj koji želi, već koji može. Na nama je, kao što je to učinio stari samuraj, da prihvatimo ili odbacimo ono što nam drugi ponude.


Prevod teksta: lamenteemeravigliosa.it

Prevele: Ana i Beba Muratović - bebamur.com ​​

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.