недеља, 10. септембар 2017.

Свети Александар Невски-12. септембар (30.август) (рус. Алекса́ндр Яросла́вич Не́вский)

Image may contain: 1 person, text  

Александар Невски - мислилац, филозоф, стратег, светац

Александар Невски је велики руски владар, командант, мислилац и, коначно, светац, посебно поштован међу људима. Његов живот, иконе и молитве - у чланку!

Алекандер Невски

5. априла 1242. Александар Невски победио је немачке витезе на језеру Пеипси.
Александар Јарославич Невскиј (1220 - 14 новембар 1263), кнез Новгород, Перејаслав, Велики војвода Кијеву (од 1249.), Велики војвода од Владимира (од 1252.).
Потпукована од стране Руске православне цркве уочи верника под митрополитом Мацариусом у московској катедрали 1547. Памћење 6. децембра и 12. септембра у новом стилу (трансфер реликвије од Владимир-на-Клиазме до Санкт Петербурга, до манастира Александра Невског (од 1797. - лаурел) 30. августа 1724.).


Александар Невски: само чињенице

(Журнал Фома бр. 1 / 6. јануара 2009.)
Свети кнез Александар Невски
 
- Принц Александар Јарославовић рођен је 1220. године (према другој верзији - 1221. године) и умро је 1263. године. У различитим годинама свог живота, принц Александар имао је наслове кнежевског Новогова, Кијева, а касније и великог војводе Владимира.
- Принц Александар је освојио своје војне победе у својој младости. Током битке код Неве (1240) био је на снази од 20 година, током битке за ледом - 22 године. После тога, постао је познат као политичар и дипломата, али је периодично деловао као војни вођа. Током цијелог живота, принц Александар није изгубио ни једну битку.
- Александар Невски је канонизован као принц . Овом особом светаца су лажи, који су постали познати по искреној дубокој вери и добрим дјелима, као и православним владарима који су у свом државном министарству иу разним политичким сукобима успјели остати вјерни Христу. Као и сваки православни светник, побожни принц уопште није идеалан безгрешни човек, али је првенствено владар у животу пре свега водио вишим хришћанским врлинама, укључујући милост и филантропију, а не жажом моћи и личног интереса.
- Супротно популарном уверењу да је Црква канонизовала пред вернике готово свих владара средњег века, само је неколико њих славило. Тако, међу руским светињама кнежевског поријекла, већина се прославља пред светицима због њиховог мучења због својих суседа и ради очувања хришћанске вере.
- Кроз напоре Александра Невског, проповедање хришћанства проширило се на сјеверне земље Помораца. Такође је успео да помогне стварању православне епархије у Златној Хорди.
- Савремену идеју Александра Невског утицала је совјетска пропаганда, која је говорила искључиво о његовим војним заслугама. Као дипломата који је изградио односе са Хордом, а још више као монах и свеца, био је потпуно неприкладан за совјетску владу. Због тога ремек-дела Сергеја Ајзенштајна "Александар Невски" не говори о целом животу принца, већ само о битци на језеру Пеипси. То је довело до уобичајеног стереотипа, као да је у чин свеца принца Александра рангирана за његову војну заслугу, а сама светост је постала нешто "награда" од Цркве.
- Поштовање кнеза Александра као свеца започело је одмах након његове смрти, у исто време прикупљено је прилично детаљно "Прича о животу Александра Невског" . Званична канонизација принца одржана је 1547.

Живот светог и благословеног великог кнеза Александра Невског

Автор А.Иу. Карпов, историчар, књижевник, члан Савеза писаца Русије, аутор књига из серије "ЗхЗЛ": "Владимир Светог", "Јарослав Мудри", "Јури Долгоруки"
Портал "Реч"
Кнез Александар Невски припада броју оних великих људи у историји наше Отаџбине, чије активности нису утицале само на судбину земље и народа, већ их је на много начина мењало, унапред одређивало ток руске историје за много векова. Имао је право владати Русију у тешком, критичном тренутку, након рушитог освајања Монгола, када је реч о самом постојању Русије, да ли ће преживети, одржати своју државност, своју етничку независност или нестати са мапе, као и многи други народи Источне Европе , који су нападнути истовремено са њом.
Рођен је 1220. године (1) у граду Переиаславл-Залесски, и други је био син Иарослава Всеволодовича, у то време Перејаславског принца. Његова мајка Тхеодосиус, очигледно, била је кћер познатог принца Торопет Мстислав Мстиславицх Удатни, или Удалого (2).
Веома рано, Александар је био укључен у турбулентне политичке догађаје који су се одвијали око Великог Новоггора - једног од највећих градова у средњовековној Русији. У Новгороду ће се повезати већина његове биографије. По први пут Александар је дошао у овај град као дојенчад - зими 1223. године, када је његов отац био позван у Новгородово владавино. Међутим, владавина је била краткотрајна: крајем те године, свађа са новгородима, Јарослав и његова породица су се вратили у Перејалавлав. Дакле, Јарослав ће потом устати, онда се свађати са Новгором, а онда ће се то догодити иу судбини Александра. Објашњено је једноставно: Новгородима је био потребан снажног принца из сјевероисточне Русије близу њих, како би заштитио град од спољних непријатеља. Међутим, такав принц владао је Новгором превише кул, а градјани су се обично међусобно срушили и позвали на владавину неког југословенског принца, који их није толико надахнуо; и све би било добро, али он, заувек, није могао да их заштити у случају опасности, и више се бринуо о својој јужној имовини - зато су новгородисти морали да се поново обратите владарима или Перејалавовим принцима за помоћ, и све је поновљено поновљено.
Принц Јарослав је поново позван у Новгород у 1226. Две године касније кнез је поново напустио град, али овај пут оставио је своје синове као принчеве - деветогодишњег Федора (његовог најстаријег сина) и осмогодишњег Александра. Заједно са децом били су бојари Јарослав - Фјодор Даниловић и принцели тиун Иаким. Међутим, они нису успели да се носе са Новгородским "слободним" и у фебруару 1229. године морали су бежати са принчевима у Перејаславлу. За кратко време у Новгороду, кнез Михаило Всеволодович Чернигов, будући мученик за вере и поштованог светитеља, постао је основан. Али јужно руски принц, који је владао удаљеним Черниговима, није могао да заштити град од пријетње споља; Поред тога, у Новгороду је започела озбиљна глад и куга. Децембра 1230. новгородари су по трећи пут позвали Јарослава. Пожурно је стигао у Новгород, потписао споразум са новгородима, али је остао у граду само две недеље и вратио се у Перејаславл. У владавини Новгорода, његови синови Фјодор и Александар поново су остали.
 
Новгород кнез Александар
 
Тако је у јануару 1231 Александар формално постао принц Новгород. До 1233. године владао је са својим старијим братом. Али ове године Федор је умро (његова изненадна смрт се догодила непосредно пре вјенчања, када је све било спремно за свадбени празник). Права моћ је била у рукама свог оца. Вероватно је Александар учествовао у очевим кампањама (на пример, у 1234. години под Јурјевим, против Ливонских Немаца, а исте године против Литванаца). Године 1236. Иарослав Всеволодовицх је освојио ослобођени престо Кијева. Од тог времена, шеснаестогодишњи Александар постао је независни владар Новогрода.
Почетак његове владавине био је у страшном времену у историји Руса - инвазији монголских Татара. Пре Новгорода, хорде Бату, које су засејале 1237/38 у Русији, нису досегле. Али већина североисточне Русије, највећи градови - Владимир, Суздал, Риазан и други - уништени су. Многи принчеви су убијени, укључујући и Александра ујака, Велики војвода Владимир Јуриј Всеволодовић и сви његови синови. Велика војвоткиња била је отац Александра Јарослава (1239). Катастрофа која се догодила претворила је читав курс руске историје и оставила неизбрисив утисак на судбину руског народа, укључујући, наравно, Александра. Иако је у раним годинама владавине, није морао директно да се сусреће са освајачима.
Главна претња у тим годинама била је за Новгород са запада. Од самог почетка КСИИИ вијека новгородски принчеви морали су да зауставе нападе интензивиране литванске државе. Године 1239. Александар гради утврђења дуж реке Шерони, штити југозападне границе своје кнежевине од литванских рација. Исте године, у његовом животу догодио се важан догађај: Александар је оженио ћерку Полотског принца Бриацхислава, свог савезника у борби против Литваније. (Касније извори називају име принцезе Александра (3).) Вјенчање је организовано у Торопетсу, важном граду на руско-литванском пограничном подручју, као и поновном свадбеном празнику у Новгороду.
Још опаснији за Новгород био је напредовање од запада од немачких витезова-крсташа из Ливонског реда мача (уједињено 1237. са Теутоницом), а са севера - Шведске, која је у првој половини 13. века интензивирала напад на земљу финског племена Ем (Таваст) традиционално укључени у сферу утјецаја новгородских принчева. Може се сматрати да су вести о страшном разарању Батија због тога изазвале владаре Шведске да преносе војне операције на територију Новгородског земљишта.
Шведска војска је у лето 1240. године ушла у новгородске границе. Њихови бродови су ушли у Нву и зауставили се на ушћу притоком Изхора. Касни руски извори извештавају да је шведску војску предводио познати Јарл Биргер, зет шведског краља Ерика Ериксона и дугогодишњег владара Шведске, али истраживачи сумњичав су о вијестима. Према хроници, Швеђани су намјеравали "заробити Ладога, једноставно рећи Новгород и читав Новгород регион".
 
Борба са Швеђанима на Неви
 
Ово је био први заиста озбиљан тест за младог новгородског принца. А Александар је са частом одустао, показујући квалитете не само рођеног војног вође, већ и државног мужа. Тада је, када је примио вијест о инвазији, и његове познате речи звучале: " Бог није на власти, већ у истини! "
Скупљајући малу екипу, Александар није чекао помоћ од свог оца и отишао је на кампању. На путу се повезао са ладоземима и 15. јула је изненада напао шведски логор. Битка је завршена у потпуној победи Руса. Новгородска кроника извештава огроман губитак од непријатеља: "И многи од њих су пали; напунио два брода са телима најбољих мужева и пустила их испред њих на мору, а за остале су ископали рупу и бацили га тамо без броја. " Руси, према истој хроници, изгубили су само 20 људи. Могуће је да су шведски губици преувеличани (значајно је да шведски извори не помињу ову битку), а Руси су потцењени. Сачуван у КСВ веку, синодик новгородске цркве Светих Борис и Глеба у Столарима са спомеником "принца војводе и Новгородског гувернера и сва наша модрица" који су пали "на Неви од Немаца под Великим војводом Александром Јарославичем"; њихово сећање почастило се у Новгороду иу КСВ, иу КСВИ веку, а касније. Ипак, значај битке код Неве је очигледан: шведски напад у правцу северозападне Русије је заустављен, а Русија је показала да је, упркос освајању Монголије, у стању да брани своје границе.
Александров живот наглашава подвиг шестих храбрих мушкараца из пекларства Александра: Гаврила Олексич, Скислав Јакуновић, Полоканин Јаков, новгородска Миша, Савина млађа сестра (која је убила златно-везани краљевски шатор) и Ратмир, који је умро у борби. Живот такође говори о чуду почињеном током битке: на супротној страни Изхоре, где уопште није било новгородаца, касније су нашли многе лешеве поражених непријатеља, које је ударио анђео Господњи.
 
Ова победа донела је велику славу двадесетогодишњем принцу. Била је у њену част да је добио частан надимак - Невски.
 
Убрзо након победничког повратка, Александар се препирио са Новгородима. Зима 1240-41 принц је заједно са својом мајком, женом и "својим судом" (то јест војска и принчевска администрација) напустио Новгород за Владимир, за свог оца, а одатле "владао" у Перејаславлу. Разлози његовог конфликта са Новгородима су нејасни. Може се претпоставити да се Александар трудио да влада Новгором, по свом примеру свог оца, да влада Новгором, а то је изазвало отпор од новгородских бојара. Међутим, изгубивши снажног принца, Новгород није могао зауставити офанзиву још једног непријатеља - крсташа. У години победе Неве, витезови у савезу са "Цхудиу" (Естонци) су заузели град Изборск, а потом Псков - најважнији атентат на западним границама Русије. Следеће године, Немци су ушли у Новгородске земље, узели град Тесов на реку Лугу и поставили тврђаву Копорие. Новгородисти су се обратили Иарославу на помоћ, тражећи од њега да пошаље свог сина. Јарослав је прво послао им свог сина Андреју, млађег брата Невског, али је након поновљеног захтева новгородаца пристао да поново пусти Александра. Године 1241. Александар Невски се вратио у Новгород и становништво га је са ентузијазма поздравило.
 
Ловацка клања
Опет је деловао одлучно и без одлагања. Исте године Александар је узео тврђаву Копорие. Немци су делимично заробили, а делом пуштени кући, обесили су издајице истих Естонаца и чаробњака. Следеће године, са Новгородом и екипом Суздал од свог брата Андреиа, Александар се преселио у Псков. Град је узет без много потешкоћа; Немци који су били у граду убијени су или послати као војни плен у Новгород. Развој успјеха, руске трупе ушле су у Естонију. Међутим, у првом сусрету са витезима, Алекандеров одред страже био је поражен. Један од воивода, Дома Твердиславицх, погинуо је, многи су заробљени, а преживели су побегли у пукотину у регименту. Руси су морали да се повуку. 5. априла 1242. године на леду Пеипси ("на Узмену, близу Вранског камена") настала је битка која се у историји догодила као битка на леду. Немци и Естонци, који су се кретали клином (на руском, "свињу") ударио је напредни руски пук, али су онда били окружени и потпуно поразени. "И они су их јурили, тукли, седам миља на леду", сведочи хроничар.

 


 
 

При процени губитака немачке стране, руски и западни извори се распадају. Према новгородској хроници, небројени "чудови" и 400 (у још 500) немачки витезови су умрли, а заузето је 50 витезова. "И кнез Александар се вратио с славном победом," живи свеца ", и било је много заробљеника у његовој војсци, и били су боси близу коња оних који себе називају" Боговима витезима "." Постоји прича о овој битци у тзв. Ливонској римској хроници крајем 13. века, али извештава само 20 мртвих и 6 заробљених немачких витезова, што изгледа да је снажно занемаривање. Међутим, разлике са руским изворима делимично се могу објаснити чињеницом да су Руси сматрали све мртве и рањене Немце, а аутор "Рхимед Цхроницле" - само "браће-витезови", односно стварни чланови Реда.
Клање леда било је од великог значаја за судбину не само новог, већ целог Русије. Агресија крсташа је заустављена на леду језера Пеипси. Русија је добила мир и стабилност на својим северозападним границама. Исте године, између Новогора и Реда, закључен је мировни споразум, према којем су се затвореници размјењивали, а све руске територије које су Немци заплијенили вратили су се. Хроника преноси речи немачких амбасадора упућених Александру: "Оно што смо узели силом без принца Вода, Лугуа, Пскова, Латигола - од тога се повлачимо. А да су ваши мужеви ухватили - спремни су за размјену: пустићемо те, али пустите наше људе. "
Битка са Литванима
Успех је био у пратњи Александра у биткама са Литванцима. Године 1245. на њих је изазвао велики пораст: у близини Торопетова, код Жижића и код Усвјета (код Витебск-а). Многи литвански принчеви су убијени, а други заробљени. "Његове службеници су се ругали, везали их реповима својих коња", каже аутор Живота. "И од тада су почели да се плаше његовог имена." Тако су били заустављени и литванске рације у Русији.
Познато је још једна, каснија кампања Александра против Швеђана - 1256 . Предузето је било као одговор на нови покушај шведских да нападну Русију и успоставе тврђаву на источној, руској, обали реке Нарове. До тада, слава Александрових победа већ се проширио далеко изнад граница Русије. Упознајући чак ни о перформансима руских ратника из Новогрода, већ само о припремама за наступ, окупатори "побегну преко мора". Овог пута, Алекандер је послао своје одреде у Северну Финску, недавно се придружио шведској круници. Упркос тешкоћама зимског прелаза преко снијежног пустињског терена, кампања је успјешно завршила: "И Поморие се борио све: неки су убијени, али други су одведени и вратили се назад у своју земљу с пуно полонијума."
Али Александар се не само борио против Запада. Око 1251. године између Новогрода и Норвешке склопљен је споразум о решавању граничних спорова и објашњавању прикупљања признања са огромне територије на којој су живели Карелци и Саами. У исто време, Александар је преговарао о браку свог сина Василија са кћерком норвешког краља Хакона Хаконарсона. Истина, ови преговори су били неуспешни због инвазије Русије од стране Татара, тзв. Неврујевог рата.
У последњим годинама његовог живота, између 1259. и 1262. Александар, у своје име иу име свог сина Дмитрија (проглашен у Новгороду од стране принца Новогодије 1259. године) закључио је трговински споразум са Готском, Лубецком и Немачком градови; овај уговор је одиграо важну улогу у историји руско-немачких односа и показао се веома дуготрајним (о чему се чак помиње 1420. године).
У ратовима са западним противницима - Немцима, Швеђанима и Литванцима - војни таленат Александра Невског живописно је приказан. Али његов однос са Хордом био је потпуно другачији.
Односи са Хордом
После смрти оца Александра Великог кнеза Владимира Јарослава Всеволодовића, отрованог у далеку Каракоруму 1246. године, престолонаследник Велике војске прошао је принцу Александру принца Свјатослава Весоволодовића. Међутим, годину дана касније, брат Александра, принца, био је ратни, енергичан и одлучујући. Следећи догађаји нису потпуно јасни. Познато је да је 1247. године Андреја, а након њега и Александар, отпутовао у Хорду, у Бату. Још их је послао, до Каракорума, главног града огромне монголске империје ("према Кановичима", како су рекли у Русу). Браћа се вратила у Русију тек у децембру 1249. Андреи је од Татара примио пречицу до принца Великог принца у Владимиру, и то Александра - Кијеву и "читавој руској земљи" (то јест, јужном Русу). Формално, статус Александра је био већи, јер се Кијев и даље сматра главним главним градом Русије. Али упропастили Татари и депопулисали, потпуно је изгубио своје значење, па је стога Александар тешко могао бити задовољан одлуком. Чак и без престанка у Кијеву, одмах је отишао у Новгород.
 
Преговори са папинским престолом
 
У време Александарове посете Хорди, његови разговори са папешким престолом били су његови. Сачувана два бикова папе Инноцент ИВ, упућена кнезу Александру и од 1248. године. У њима је Примат римске цркве понудио руском принцу савез за борбу против Татара - али под условом да је прихватио црквену заједницу и прошао под заштиту римског престола.
Папски легати нису пронашли Александра у Новгороду. Међутим, може се помислити да је и прије његовог одласка (и пре него што је примио прву папинску поруку) принц имао неку врсту преговора са представницима Рима. У очекивању предстојећег путовања "Кановичи", Александар је давао неуобичајени одговор на приједлог папе, чији је циљ био наставак преговора. Посебно се сложио да изгради цркву у Пскову - цркву која је била прилично честа за древну Русију (таква католичка црква - "варангска богиња" - постојала је, на пример, у Новгороду од КСИ вијека). Папа је сматрао принчевим споразумом као спремношћу да иде у синдикат. Али таква процена била је дубоко погрешна.
Обе принчеве папинске поруке вероватно су добијене већ након повратка из Монголије. До тог тренутка, он је изабрао - а не у корист Запада. Као што верују истраживачи, оно што је видио на путу од Владимира до Каракорума и уназад, Александар је имао снажан утисак: био је уверен у непобедиву моћ Монголске империје и немогућност рушевине и ослабљене Русије да се супротстави моћи татарских "краљева".
Овако Живот принца говори његов чувени одговор папинским изасланствима :
"Једном приликом му долазили амбасадори папе из великог Рима с тим ријечима:" Наш отац каже ово: Чули смо да сте принц вредан и славног и ваша земља је сјајна. Због тога су вам послали од дванаест кардиналаца два вештачка ... како бисте слушали њихово учење о Божјем закону. "
Кнез Александар, размишљајући с својим мудрацима, писао је њему: "Од Адама до Потопа, од Потопа до подјеле језика, од збуњености језика до почетка Абрахама, од Авраам до проласка Израела кроз Црвено море, од егзодуса синова Израелових до смрти Краљ Давид, од почетка краљевства Соломона до Августа краља, од почетка Августа до Христовог рођења, од Божијег рођења до патње и васкрсења Господњег, од Његовог васкрсења до Узвишења на небо, од Узвишења до Неба и Краљевине Константине, од почетка царства Константина пре првог катедрали, први катедрала седми - све добро у незнању, и учим да не прихватају ". Вратили су се кући. "
У овом одговору принца, у његовој неспремности да чак и учествује у дебати са латинским амбасадорима, никако није било неких његових религиозних ограничења, што се може чинити на први поглед. То је био избор, и религиозни и политички. Александар је био свестан да Запад не би могао да помогне Русији у ослобађању од Хордовог јарма; Борба са Оордом, за коју се назвао папешки престол, могао би да буде катастрофалан за земљу. Александар није био спреман да иде у заједницу са Римом (и то је био неопходан услов за предложену синдикат). Усвајање синдиката - чак и уз формалну сагласност Рима да сачува све православне обреде у обожавању - у пракси може значити само једноставну подређеност латинима, истовремено политичким и духовним. Историја доминације Латина у Балтичкој или Галицији (где су привремено основана у КСИИИ вијеку) јасно је показала то.
Дакле, кнез Александар изабрао је за себе другачији пут - начин напуштања сваке сарадње са Западом и истовремено пут присилне послушности Хорду, прихватање свих његових услова. У томе је видео једино спасење и за своју моћ над Русијом, ограниченом признавањем Хордовог суверенитета - и за саму Русију.
Период краткотрајног Великог војводе Андреи Јарославицх је врло слабо осветљен у руским хроникама. Међутим, очигледно је да се између браће појавио сукоб. Андрев - за разлику од Александра - показао се као противник Татара. Зима 1250/51 удала се за ћерку галицијског принца Даниила Романовича, присталице одлучног отпора Хорди. Претња да се уједињују силе сјевероисточне и југозападне Русије, није могла упозорити Хорду.
Размак је дошао у лето 1252. Опет, не знамо тачно шта се десило. Према хроникама, Александар је поново отишао у Хорду. Током боравка (и можда, чак и након повратка у Рус), казнена експедиција је послата из Хорде против Андреја, под командом Невриуиа. У битци код Перејалавла, пора Андреја и његовог брата Јарослава, који га је подржао, поражен је. Андреи побјегао у Шведску. Сјевероисточна земља Русије је пљачкана и уништена, многи људи су убијени или заробљени.
У Хорди
 
Свети кнез Александар Невски
Ст. Бл. књига. Алекандер Невски. Са сајта: хттп://ввв.ицон-арт.ру/
 
Извори који су нам на располагању ћутају у вези са било каквом повезаношћу између доласка Александра у Оруд и поступака Татара (4). Међутим, може се претпоставити да је Александарово путовање у Хорду било повезано са променама на Хановом престолу у Каракоруму, гдје је у лето 1251. Менгу, Батунов савезник проглашен великом ханом. Према изворима, "све етикете и печат, које су принцеви и племићи били неселективно издати у претходној владавини", наредио је нови Кхан да одузме. Дакле, те одлуке, према којима је Алекандеров брат Андрев био означен за велику владавину Владимира, такође су изгубили своју силу. За разлику од његовог брата, Александар је био изузетно заинтересован да разматра ове одлуке и стекне велику владавину Владимирског, којем је, као најстарији од Јарославичија, имао више права од свог млађег брата.
У сваком случају, али у последњој историји кључног 13. века отвореног војног сукоба руских принчева са Татарима, кнез Александар је можда био не само по својој кривици - у логору Татара. Од овог тренутка можемо дефинитивно причати о специјалној "татарској политици" Александра Невског - политику усмјеравања Татара и бескрајне послушности према њима. Његова следећа честа путовања у Хорду (1257, 1258, 1262) имала су за циљ спречавање даљњих инвазија Руса. Принц се трудио да редовно поклања освајачима и спречава им да говоре против њих у самој Русији. Историчари различито процјењују Хордову политику Александра. Неки то виде као једноставну обавезу на немилосрдног и непобједивог непријатеља, жељу да на било који начин задржи власт у Русији; други, напротив, сматрају најважнију услугу принца. "Два подвига Александра Невског - подвиг битке на западу и подвиг понизности на истоку", написао је највећи историчар руске дијаспоре, Г. Вернадски, "имао је један циљ: очување православља као моралне и политичке силе руског народа. Тај циљ је постигнут: раст руског православног краљевства остварен је на основу које је поставио Александар. " Блиску евалуацију политике Александра Невског дала је и совјетски истраживач средњовековне Русије ВТ Пашуто: "Са пажљивом политиком предострожности, он је спасио Рус од последњег пропасти по редовима номада. Оружана борба, трговинска политика, изборна дипломатија, он је побегао од нових ратова на северу и западу, могуће, али фатално за руску унију са папском и конвергенцијом Курије и крсташа са Хордом. Победио је времена, дозволио Русу да се ојача и опорави од ужасне рушевине. "
Без обзира на то, неспорно је да је политика Александра дуго времена одредила однос између Русије и Хорде, у многим погледима одредио је избор Русије између Истока и Запада. После тога, ова политика пацификације Хорде (или, ако желите, слијепила с Хордом), наставиће се принцима из Москве - унуци и праунуци Александра Невског. Али историјски парадокс - или пре више историјска регуларност - лежи у чињеници да су они, наследници Хордеове политике Александра Невског, који ће моћи да оживи моћ Русије и на крају одбаци мржњу Јахве.
Принц је изградио цркву, обновио град
... У истом 1252. Александар се вратио из Хорде у Владимир са етикетом за велику владавину и свечано је сједио на престолу престо. После ужасне невријевске рушевине, прво је морао да се побрине за рестаурацију рушених Владимир и других руских градова. Принц "цркве подигнут, обновио град, расељени људи окупили су се у својим кућама", - свједочи аутор кнежевине Зхитиа. Принц је посебну пажњу посветио Цркви, украшавајући храмове књиге и посуђе, нудећи их богатим поклонима и земљиштем.

 
Свети кнез Александар Невски  

Новгород Троубле
Пуно брига достављено Александру Новгороду. Новорођени су 1255. године протјерали сина Александра Василија и затворили принца Јарослава Јарославича, брата Невског. Александар се приближио граду својим везом. Међутим, избјегло је крвопролиће: као резултат преговора постигнут је компромис, а новгородисти су поднели.
Ново узбуђење у Новгороду десило се 1257. године. То је узроковано појавом у татарским "бројевима" - пописивача становништва, који су послати из Хорде ради прецизнијег опорезивања становништва од стране почасти. Руски народ тада је третирао попис са мистичним ужасом, видио у њему знак Антихриста - предсказање последњих дана и Пресуде. Зима 1257. татарски "нумеричари" "пребројали су читаву земљу Суздал, Риазан и Муром и ставили станаре, а хиљаде и тамнике", написао је хроничар. Од "броја", то јест, из поклонства, ослобођени су само свештенство - "црквени народ" (монголи су се увек ослобађали од давања слуге Божије у свим земљама које су освојили, без обзира на религију, како би се слободно обратили различитим боговима молитвама за своје освајачи).
У Новгороду, на коме није била директно погођена инвазија Батијева, или војска "Неврујеваја", вијест о попису била је испуњена посебним бесом.Немири су се наставили у граду за годину дана. На страни грађана је чак син Александра кнеза Васили. Када је отац, који је пратио Татари, он је побегао у Псков. У овом тренутку Новгорода побегао попис, ограничава исплату богате данак Татара. Али њихов неуспех да испуни вољу Хорде изазвао гнев Великог војводе. Василије је протеран у Суздал, инспиратори ових немира строго кажњен: један, по налогу Александра, погубљен, а други "цут" нос, трећи заслепљен. Само зими 1259 Новгород, коначно пристао да "дати број." Ипак, појава званичника Татара изазвало нову побуну у граду. Само са личним учешћем Александра и под заштитом пописа пратња принц је спроведено. "И они су почели да возе улицама проклетим преправљање Цхристиан Хоме", у складу са Новгород хроничар. Након завршетка пописа, и одласка Татара Александра лево Новгород, остављајући га млади син принц Дмитриј.
У 1262, Александар се помирио са Литваније Дуке Миндаугас. Исте године је послао велику војску под номиналном командом његовог сина Дмитри против Ливониан Ордер. У овој кампањи учествовали смо тима млађи брат Александра Невского Иарослав (са којим је помирио), и њен нови савезник, Литвански принц Товтивил смештена у Полотск. Хике завршио велику победу - је донета од стране града Иуриев (Тарту).
На крају истог у 1262, Александар у четвртом (и последњи) пут отишао Хорде. "Било је у тим данима великих јеретика насиља - каже Принцели живот - одвезли их хришћани, присиљавајући их да се боре на њиховој страни. Принц је Великиј Александр отишао краљу (Хорда Кан Берке -. АК) у отмолит свој народ од ове катастрофе ". Можда је принц такође настојао да ослободи Русију нове казнене експедиције Татари у истом 1262 у великом броју руских градова (Ростову, Суздал, Јарослав) народни устанак против ексцеса на сакупљача трибуте Татара.
Последњи дани Александра
Александар очигледно нису успели да постигну своје циљеве. Међутим, Берке Кан га у притвору скоро годину дана. Само у јесен 1263, већ болестан, Александар се вратио у Русију. Достизање Нижниј Новгород, принц уопште разболео. У Городетс на Волги, већ осећају приступ смрти, Александар је замонашио (према каснијим изворима, име Алекеи) и умро је 14. новембра. његово тело је премештена у Владимиру и 23. новембра, је сахрањен у катедрали Рођења Богородице манастира Владимира Божића са великим гомиле људи. Познати речи са којима Митрополит Кирил објавио народу смрти Великог војводе: "Моја деца, знате да је већ сунце је поставио земљу Суздал!" На неки други начин - и, можда тачније - стави Новгород хроничара: Принце Алекандер "сметало Новгород за целу руску земљу. "
crkva страхопоштовање
 
Свети кнез Александар Невски 

Црква обожавање светог кнеза почела, очигледно, непосредно после његове смрти. Живот је прича о чуду које се десило на сахрани, када је тело принц положили у гроб, и митрополит Кирил, као и обично, жели да стави завете руке људи видели принца, "ако живи, пружи руку и узео писмо из руке Митрополит ... Тако славити Бога је задовољство. "
Неколико деценија после смрти кнеза свог живота када је написан, који је касније више пута подвргнут разним променама, прераде и допуне (укупно, има двадесет издања животима, са датумом КСИИИ-КСИКС века). Званични канонизација кнеза Руске Цркве одржан у 1547. на Сабору, сазвао је митрополит Макарија и цара Ивана Грозног, када су именован светаца, многи нови руски мирацле радника, раније поштовани само локално. Црква једнако велича и војне јунаштво у принца ", николизхе у бранех побезхдаема, увек исти побезхдаиусцха", и његов феат кротост, стрпљење "изнад храбрости" и "непобедиве скромности" (у речима Акатист наизглед парадоксално).
Ако се окренемо наредним вековима руске историје, онда ће се појавити као да је други, постхумно биографија принца, чија је невидљива присутност се јасно осећа у многим догађајима - а посебно у критично, најдраматичнијих тренутака у животу земље. Први налаз од његових моштију се врши у години великог Куликов победе освојила је праунука Александра Невского, Гранд Принце оф Мосцов Дмитрием Донским у 1380. Чудотворна визије принц Александр Иарославицх и представља директан учесник у већем делу Куликов битке, а Баттле оф тхе Иоунг 1572. године, када су се трупе кнеза Михаила Ивановича Воротински поразио Кримског Кхан Девлет Гираи само 45 километара од Москве. Слика од Александра Невского видети на Владимир у 1491., годину дана након коначног рушења Тартар јарма. У 1552., током кампање против Казана, што је довело до освајања Казањски канат, цар Иван Грозни ради молитву на гробу Александра Невского, а током ове молитве је чудо, сматра сви као знак наредном победе. Мошти Светог кнеза, остао све до 1723. године у манастир Владимира Божић одисао бројне чуда, од којих су детаљи снимљене пажљиво монашке власти.
Нова страница у поштовања светих и Блажене кнеза Александра Невского почела је у КСВИИИ веку, за време владавине Петра Великог . Победник Швеђанима и оснивач Санкт Петербурга, који је постао за Русију "прозор на Европу," Петар видели у Престолонаследника Александра ИИ његовог непосредног претходника у борби против Шведске доминације Балтичког мора, и пожурио да прође под његовом небеском патронатом је основао град на Неве. Назад у 1710 Питер наредио да се у ослобађању име обожавања у Ст. Александра Невского као молитву за предстател "Нева земљи." Исте године је лично изабрао сајт за изградњу манастира Свете Тројице и Св Александра Невского - будућност Александра Невског лавре. Петар желео да зивимо овде од Владимир моштију светог кнеза. Рат са Швеђанима и Турака успорила извршење ове жеље, а само у 1723. почела је реализацију. 11. август уз сво дужно озбиљношћу мошти изведе из манастира Божић; поворка је отишао у Москву, а затим у Петрограду; свуда је у пратњи молитвама и гомиле верника. Као што је замислио Петра у новом граду Русије реликвија требало да 30. август - дан када је мир у ништаду са Шведском (1721). Међутим, опсег на путу није дато да спроведе тај план, као и мошти стигли у Схлисселбург само 1. октобра. По налогу цара су оставили у Схлисселбург Црква Благовести, као и да их примењују у Петрограду одложена до следеће године.
Састанак светилиште у Петрограду август 30, 1724 разликовала посебна свечаност. Према традицији, на последњој фази путовања (из уста Изхора на Александра Невског Манастир) Петер личних галеријама правила са племенитог терета, и весла су његови најближи сарадници, први великодостојници државе. У исто време када је успостављен годишњи прославу сећања на Светог кнеза на дан преноса моштију 30. августа.
Данас је црква слави успомену на свето и Блажене Гранд Принце Александра Невского, два пута годишње, 23. новембра (6 децембра на грегоријанском календару) и 30. августа (12. септембра).
Током прославе Светог Александра Невског:
23. маја (5. јуна, ново) - Катедрала Светог роштака-Јарослава 30. августа (12. септембра, нова година) - дан преноса мошти у Санкт Петербург (1724) - главни [13] 14. новембар (27. новембра, Нова година) - дан смрти у граду (1263) - отказан 23. новембра (6. децембра, Нова година) - дан сахране у Владимиру, у шеми Алексеја (1263)

Мит о Александру Невском

(Журнал Фома бр. 1 / 6. јануара 2009.)
1. Битке за које је познати кнез Александар били су толико безначајни да се у западним аналама још нису помињали.
Није истина! Ова идеја је настала чисто незнање. Битка на језеру Пеипси огледа се у немачким изворима, нарочито у "Старијој ливонској римској хроници". На основу тога, поједини историчари говоре о малом размаку битке, јер "Хроника" извештава о смрти само двадесет витезова. Али овде је важно схватити да говоримо о "витешким браћама", који су вршили улогу високих команданата. Смрт њихових ратника и представника балтичких племена регрутованих у војску, који су формирали кичму војске, не говоре ништа. Што се тиче Битке код Неве, она није нашла никакве рефлексије у шведским љетописима. Али, према речима највећег руског стручњака за историју балтичког региона у средњем вијеку Игора Шасколског, "... то не треба изненадити. У средњовековној Шведској до почетка четрнаестог века нису створени никакви велики наративни радови о историји земље, као што су руске хронике и велике западноевропске хронике. " Другим ријечима, од Швеђана нема трагова битке код Неве.
2. Запад није представљала пријетњу Русији у то вријеме, за разлику од Хорде коју је принц Александар искористио искључиво ради јачања своје личне моћи.
Не опет! Мало је вероватно да се у 13. веку може говорити о "једном западу". Можда би било тачније говорити о свету католичког, али је био врло хетероген у свом тоталитету, хетерогени и фрагментиран. Русу није заправо запретио "запад", већ тевтонским и ливонским наредбама, али и шведским освајачима. И из неког разлога су били разбијени на руској територији, а не код куће у Немачкој или Шведској, и стога је пријетња од њих била прилично стварна. Што се тиче Хорде, постоји извор (Устиуг Цхроницле), који омогућава да преузме организациону улогу кнеза Александра Јарославича у антиордијском устанку.
3. Кнез Александар није бранио Русију и православну веру, једноставно се борио за власт и користио Хорду да физички елиминише свог брата.
То су само шпекулације. Принц Александар Јарославич је прво одбранио оно што је наследио од оца и деде. Другим ријечима, с великом вјештином обавио је задатак чувара, чувара. Што се тиче смрти његовог брата, неопходно је проучавати пред таквим пресудама како је он, у безобзирности и младости, положио руске војнике без добробити и на који начин је уопште стекао власт. Показаће: није толико принц Александар Јарославић био његов разарач, колико је тврдио за улогу брзог разарача Русије ...
4. Кретање према истоку, а не на запад, принц Александар је поставио темеље за будући беспомоћни деспотизам у земљи. Његови контакти са монголима чине Русу азијском снагом.
Ово је већ потпуно неутемељено новинарство. Са Хордом, онда су сви руски принчеви дошли у контакт. После 1240. године имали су избор: да умру од себе и да униште Рус или да преживе и припремају земљу за нове битке и, коначно, за ослобођење. Неко је бацио главу у борбу, али 90% наших принчева друге половине 13. века изабрала је другачији пут. А онда се Александар Невски не разликује од наших других принчева тог периода. Када је ријеч о "азијској моћи", данас се овде звуче различита гледишта. Али ја, као историчар, верујем да Русија никада није постала. Није био и није део Европе или Азије, или нешто попут мешавине, где европски и азијски имају различите размере, у зависности од околности. Русија је културна и политичка суштина, оштро другачија од Европе и Азије. Баш као што је православље ни католицизам, ни ислам, ни будизам, нити било која друга вјера.

Митрополит Кирил Александра Невског - име Русије

5. октобра 2008. године, на телевизији посвећеном Александру Невском, митрополит Кирил одржао је огроман 10-минутни говор у којем је покушао да открије ову слику тако да је постао доступан широкој публици. Митрополит је почео са питањима: зашто благословљени принц из далеке прошлости, из КСИИИ вијека може постати име Русије? Шта знамо о њему? Одговарајући на ова питања, Митрополит упоређује Александра Невског са дванаесторици кандидата: "Морате веома добро знати историју и морате осећати историју како бисте разумели модерност тог човека ..." пажљиво сам погледао на имена свих. Сваки кандидат је представник своје радње: политичар, научник, писац, песник, економиста ... Александар Невски није био представник радње, јер је и он био највећи стратег ... особа која није осећала политичке, већ цивилизоване опасности за Русију. Није се борио са специфичним непријатељима, не са Истоком или са Западом. Борио се за национални идентитет, за национално саморазумевање. Без њега не би било Русије, нема Руса, ни нашег цивилизацијског кодекса . "
Према Метрополитан Кириллу, Александар Невски је био политичар и бранио је Русију "с врло фином и храбром дипломатијом". Схватио је да је у том тренутку било немогуће победити Хорду, која је "двапут пегла Русију", заробила Словачку, Хрватску, Мађарску, отишла у Јадранско море, напала Кину. "Зашто није подигао борбу са Хордом?" Питао је Митрополита. - Да, Хорд је освојио Русију. Али Тартар-Монголима није била потребна наша душа и наш мозак није био потребан. Тартар-монголци су требали наше џепове, а они су испустили ове џепове, али нису угрозили наш национални идентитет. Нису могли превазићи наш кодекс цивилизације. Али када је постојала опасност од Запада, када су Тевтонски витезови, оклопљени у оклопу, отишли ​​у Рус - без компромиса. Када папе Александру пише писмо, покушавајући да га одведе до његове стране ... Александар одговара "не". Он види цивилизациону опасност, он среће ове витезове витезове на језеру Пеипси и сруши их, баш као што је, са чудом Божјом, ломио малом екипом шведских војника који су ушли у Неву. "
Александар Невски, према Метрополитену, даје "суперструктурне вредности", дозвољавајући Монголима да прикупе признање из Русије: "Он разуме да то није страшно. Моћна Русија ће опоравити сав тај новац. Неопходно је очувати душу, националну свест, националну вољу и неопходно је дати могућност да наш изузетни хисториозоф Лев Левљевић Гумилев назива "етногенеза". Све је уништено, морате набавити снагу. А ако нису набавили своје снаге, да нису олакшали Хорду, да нису зауставили ливонску инвазију, где би била Русија? То не би било. "
Према Метрополитан Кириллу после Гумилева, Александар Невски је био креатор тог мултинационалног и вишеконфесионалног "руског света" који постоји до данас. Био је онај који је "откопао Златну Хорду из Велике Степе" *. Са својим лукавим политичким потезом, он је "подстакао Бату да не поштује монголе. И Велики степен, овај центар агресије на цео свет, из Русије је изолован од стране Златне Хорде, која је почела да се вуче у област руске цивилизације. Ово су прве инокулације нашег савеза са татарским народом, са монголским племенима. То су прве инокулације наше мултинационалности и мултирегионалности. Од овога је све почело. Он је поставио темеље за такво чудовиште нашег народа, који је одредио даљи развој Русије као Русије, као одличне државе ".
Александар Невски, према митрополиту Кирилу, представља колективну слику: то је владар, мислилац, филозоф, стратег, ратник, херој. Лична храброст је комбинована са дубоком религиозношћу : "У критичном тренутку, када би требало показати моћ и снагу команданта, он уђе у борбу и боре на Биргеровом лицу копље ... А одакле је почело? Молио се у Светој Софији у Новгороду. Ноћна мора, хорде, много пута превазилазећи. Какав отпор? Он излази и обраћа се свом народу. Са којим ријечима? Бог није на власти, али истина ... Можете ли замислити које ријечи? Каква снага! "
Метрополит Кирил зове Александра Невског "епски херој": " Имао је 20 година када су га побеђивали Швеђани, 22 године, када је потопио Чудско језеро .... Млади, згодни момак! .. Болд ... јак ". Чак је његов спољашњи изглед "лице Русије". Али најважније је то што је, као политичар, стратег, командант, Александар Невски постао светац. "Боже мој! Изговара Метрополит Кирил. - Ако би у Русији били владари светаца после Александра Невског, каква би била наша историја! Ово је колективна слика колективног имиџа ... То је наша нада, јер данас нам треба оно што је Александар Невски учинио ... Не само да дамо своје гласове, већ и наша срца свецаном и благословеном великом кнезу Александру Невском, спаситељу и организатору Русије ! "
(Из књиге Митрополита Хилариона (Алфеева) "Патријарх Кирил: Живот и светски приказ")

Одговори Митрополита Кирила на питања публике пројекта "Име Русије" о Александру Невском

Википедиа назива Алекандер Невски "омиљеним принцем свештенства". Да ли поделите ову процену и, ако јесте, који је разлог за то? Семен Борзенко
Драги Семион, тешко ми је рећи шта су тачно аутори бесплатне енциклопедије "Википедиа" водили, Алекандер Невски. Можда зато што је принц био рангиран међу светињама и поштован у православној цркви, у његову част се изводе свечане божанске службе. Међутим, Црква је почаствовала и друге светске принчеве - Димитри Донскои и Даниил Москве, и било би погрешно издвојити "омиљене" међу њима. Верујем да је такав имен могао бити савладан од стране принца јер је током живота фаворизовао Цркву и поклонио га.
Ви сами, лично сте гласали на сајту Име Русије? За Александра Невског или за неког другог? Роса
На жалост, ритам мог живота и количина рада омогућавају ми да користим Интернет искључиво у пословне сврхе. Редовно посјетим, рецимо, сајтове с информацијама, али ја немам апсолутно вријеме да претражим оне странице које би ми биле лично занимљиве. Стога нисам могао да учествујем у гласању на вебсајту "Руско име", али сам подржао Александра Невског гласањем телефоном.
Потомци Рурик су победили (1241), учествовали у борбама за моћ у грађанским ратовима, његов брат паган издао (1252), својим рукама, новограђани су огребани (1257). Да ли је РОК спреман да канонизује Сатану како би одржао подјелу цркава? Иван Незабудко
Говорећи о оним или другим актима Александра Невског, потребно је узети у обзир различите факторе. Ово је и историјска епоха у којој св. Александар - онда су многе акције, које нам данас изгледају чудно, биле прилично уобичајене. То је и политичка ситуација у држави - сјећамо се да су у то вријеме земљу озбиљно угрожавали татарски-монголски и св. Александар је учинио све што је могуће смањити ову претњу на минимум. Што се тиче чињеница које цитирате из живота св. Александар Невски, историчари и даље не могу потврдити или оспорити многе од њих, а камоли дати им недвосмислену процјену.
На пример, у односу Александра Невског са његовим братом Принцеа Андревом, има много нејасноћа. Постоји тачка гледишта према којој се Александар жалио кхану о свом брату и затражио да пошаље наоружан одред како би се бавио њим. Међутим, ова чињеница се не спомиње ни у једном древном извору. Први пут о томе извештава само ВН Татишев у својој "Историји Руса", и постоји сваки разлог да се верује да је аутор био фасциниран историјском реконструкцијом - "помислио" шта заправо није. Н. Карамзин посебно је веровао: "Према татишевој фикцији, Александар је обавестио Кана да његов брат Андреи, који је дао себе Велико Војводство, обмањује Могхул, даје им само део поклонства и тако даље" (Карамзин Н.М. Историја руске државе, Москва, 1992. Т.4, С. 201. Напомена 88).
Многи историчари данас су склони да се придржавају тачке гледишта, осим Татишева. Андреи, како је познато, водио је независну политику из Батуа, ослањајући се на ривалове Хана. Чим је Бату преузео власт у своје руке, одмах је скинуо своје противнике, послајући одреде не само Андреју Јарославичу, већ и Даниелу Романовичу.
Не знам ни за једну чињеницу која би могла чак и индиректно свједочити да је поклонство Св. Александра Невског прилика за црквени раскол. 1547. године побожни принц је био канонизован, а његово сећање је сацредјено не само на руском, већ иу многим другим локалним православним црквама.
Коначно, не заборавимо да Црква приликом одлучивања о канонизацији одређене особе узима у обзир факторе као што су молитвено поштовање људи и чуда извршене према овим молитвама. И то и друго у сету су се одвијале у вези са Александром Невским. Што се тиче грешака које је таква особа учинила у животу, па чак и на његове грехе, мора се запамтити да "нема човека који ће живети, а не грешити". Гријех је искупљено покајањем и тугом. А то, а посебно друго, било је присутно у животу принца, као што је било присутно у животима таквих грешника који су постали свети, попут Марије из Египта, Мојсија Мурина и многих других.
Сигуран сам да ако пажљиво и пажљиво прочитате живот св. Александра Невског, схватићете зашто је рангиран као светац.
Како се Руска православна црква позива на чињеницу да је принц Александар Невски изручио свог брата Андреја Тартарима и претио његовом сину Василију ратом? Или, такође, одговара канону, као посвећеност бојних глава? Алекеи Караковски
Алексеј, у првом дијелу вашег питања ваше питање одражава питање Ивана Незабудка. Што се тиче "посвећености бојевих глава", не знам за такав случај. Црква је одувек благословила своју децу ради одбране Отаџбине, вођене заповестом Спаситеља. Због ових разлога, од давнина је посвећено оружје. Молимо за сваку Литургију о војсци наше земље, схватајући колико велика одговорност лежи на људима, са оружјем у рукама чувара сигурности Отаџбине.
Зар није тако, Владика, да бирањем Невског Александра Јарославича изаберемо мит, филм, легенду?
Сигуран сам да не. Александар Невски је врло конкретна историјска особа, човек који је много учинио за нашу Отаџбину и дуго времена поставља темеље самог постојања Русије. Историјски извори омогућавају нам прилично дефинитивно сазнање о свом животу и активностима. Наравно, у времену које је прошло од смрти светиње, људска гласина уводила је у његов имиџ одређени елемент легенде, што још једном сведочи о дубоком поштовању које је руски народ увек платио принцу, али убеђен сам да ова нијанса легенде не може да представља препреку за то , тако да данас видимо св. Александра као историјску историју.
Драги Господине. По чему, по вашем мишљењу, квалитет руског хероја Светог Александра Невског би могао да пазњује, али, ако је могуће, и усвоји своју тренутну руску моћ? Који принципи власти су релевантни за данас? Вицтор Зорин
Виктор, свети Александар Невски припада не само свом времену. Његова слика је релевантна за Русију данас, у 21. вијеку. Најважнији квалитет, који, по мени, увек треба да буде инхерентан у моћи је неограничена љубав према Отаџбини и њеном народу. Сва политичка активност Александра Невског одређена је управо овим јаким и сублимним осећајем.
Драги Владика, одговорите, да ли је Александар Невски близу душа народа данашње модерне Русије, а не само древног Руса. Нароцито нације које мисле ислам, а не православље? Сергеј Краинов
Сергеј, сигуран сам да је слика св. Александра Невског у сваком тренутку близу Русије. Упркос чињеници да је принц живио пре неколико векова, његов живот, његове активности су релевантне за нас данас. Имају ли таква ограничења као љубав према Твојој земљи, Богу, комшији, као спремност да ставе своје животе ради мира и просперитета Таме? Да ли могу бити инхерентни само у православним и страним за муслимане, будисте, Јевреје, који дуго мирно, једнако другдје, живе у мултинационалној и мулти-конфесионалној Русији - земљи која никад није познавала ратове на вјерској основи?
Што се тиче самих Муслимана, дала бих вам само један пример који говори за себе - у програму "Име Русије", који је приказан 9. новембра, интервју је направио муслимански лидер који је говорио у знак подршке Александру Невском јер је то био свети принц који је поставио темеље за дијалог исток и запад, хришћанство и ислам. Име Александра Невског подједнако је драго свим људима који живе у нашој земљи, без обзира на њихову националну или верску припадност.
Зашто сте се одлучили учествовати у пројекту "Име Русије" и деловали као "адвокат" Александар Невски? По вашем мишљењу, зашто већина људи данас изабере име Русије, а не политичара, научника или културне личности, односно свеца? Вика Островерхова
Вика, да учествујем у пројекту као "бранитељ" Александра Невског, одмах ме је инспирисало неколико околности.
Прво, уверен сам да је св. Александар Невски који би требало да постане име Русије. У мојим говорима, више пута сам расправљала о свом положају. Ко, ако не и светац, може и треба да се зове "име Русије"? Светост је концепт који нема временске границе, проширујући се у вечност. Ако наши људи бирају свог свеца као свог националног хероја, то сведочи о духовном препороду који се одвија у главама људи. Данас је ово посебно важно.
Друго, овај светац је веома близу мене. Моје детињство и младост прошле су у Санкт Петербургу, где су остали реликвији св. Александра Невског. Довољно имам среће да имам прилику често да се приближим овом храму, молим се своме принцу у мјесту његовог одмора. Учили смо се у Лењинградским теолошким школама, које се налазе у непосредној близини Лавра Александра Невског, сви ми, тада ученици, јасно смо осетили корисну помоћ коју је Александар Невски пружио онима који су га уз вјере и наду позвали у своје молитве. На реликвијама светог принца добио сам руководство свим степенима свештенства. Стога, са именом Александра Невског, имам дубоко лична искуства.
Драги Владика! Пројекат се зове "Име Русије". По први пут ријеч је звучала Русија скоро 300 година након доласка принца! Под Јохном Грозним. А Александар Јарославич је владао само у једном од крајева Кијевске Русије - надограђену верзију Велике Скитије. Дакле, шта Свети Александар Невски има везе са Русијом?
Најнепосреднији. У свом питању додирнате на фундаментално важну тему. Кога данас сматрамо? Наследници културе? Носачи цивилизације? Од када треба да сматрамо своје биће? Да ли је то било само из времена владавине Ивана Грозног? Пуно зависи од одговора на ова питања. Ми немамо право да будемо Иванов, који се не сјећају нашег сродства. Историја Русије почиње много пре Џона Грозног, и довољно је отворити школски уџбеник за историју како би се уверио у то.
Реците нам о посмртним чудима Александра Невског од тренутка његове смрти до данашњег дана. Анисина Наталиа
Наталиа, има много таквих чуда. Више о њима можете прочитати у животу свеца, као иу многим књигама посвећеним Александру Невском. Штавише, сигуран сам да је свако ко је искрено, са дубоком вером позвао на молитве св. Принца, имао мало чуда у његовом животу.
Драги Господине! Да ли РОК узима у обзир канонизацију других принца, као што су Иван ИВ Грозни и ЈВ Стаљин? На крају крајева, били су аутократски, што је повећало моћ државе. Алекеи Пецхкин
Алексеју, у чин светаца, поред Александра Невског, налазе се и многи принчеви. Приликом одлучивања о канонизацији одређене особе, Црква узима у обзир мноштво фактора, а достигнућа на политичкој арени играју далеко од одлучујуће улоге овде. Руска православна црква не узима у обзир канонизацију Ивана Грозног или Стаљина, који, иако много учинили за државу, у својим животима нису показивали никакве квалитете, што би могло указати на њихову светост.

Свети кнез Александар Невски

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.