понедељак, 25. септембар 2017.

Krstovdan: slava krstu na koji je Hrist razapet

Na dan 27. septembra pravoslavni hrišćani praznuju pronalazak časnog Krsta na Golgoti i njegov povratak iz Persije u Jerusalim. 


Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia
Dva događaja u vezi sa časnim Hristovim krstom obeležavaju se na Krstovdan: prvi je njegov pronalazak a drugi povratak iz Persije.


Po predanju, carica Jelena je naredila da se poruši hram ispod kojeg su bila zakopana tri krsta - Hristov su raspoznali tako što su na svaki stavili mrtvaca, a na trećem je vaskrsao. Sveti krst je pao u roprsto cara Hozroja koji ga je odneo u Persiju, a odande ga je vratio grčki car Iraklije. Predanje kaže da nije mogao da ga iznese na Golgotu dok nije skinuo raskošno carsko odelo i obukao bednu odeću pa krenuo bosonog.

Na Krstovdan se strogo posti, ali se u celoj Srbiji organizuju vašari i to je dan kada se prodaje i kupuje stoka. U narodu postoji verovanje da će, ako je danas oblačno, zima biti hladna i puna snega. U suprotnom, očekuje nas vedro godišnje doba. 

Kako prenosi portal Srbijuvolimo, u našem narodu se veruje da na Krstovdan - 11. po starom, odnosno 27. septembra po novom kalendaru, treba iskopati rupe za sađenje voćaka, kako bi im se grane što više razgranale.

U okolini Leskovca na ovaj dan Ijudi su u crkvi osveštavali bosiljak, grožđe, žito i jabuke. Taj osveštali bosiljak držali su sa ikonom i on je kasnije služio za razna isceljenja. U mnogim krajevima se tog dana predskazuje i vreme: 

- Ako je na Krstovdan oblačno, zima će biti bogata snegom, a ako je suvo, naredna godina će biti sušna.

- Ako do Krstovdana ne odu laste, neće biti jake zime.

- Tiha kiša o Krstovdanu predskazuje blagu zimu.

- Grmljavina o Krstovdanu predskazuje plodnu godinu.

- Posle toplog i suvog septembra predstoji hladan i kišovit oktobar.

- Septembarska kiša - zlato njivama, otrov vinogradima.

- Što "ne skuva" avgust, "skuvaće" septembar.

- Kakav septembar, takav i mart.

- Ako je Krstovdan oblačan, zima će biti snegovita. Ako je vedar, biće suvomrazice.

Za ljude rođene na ovaj dan veruje se da na svojim nejakim plećima nose senku Časnog krsta i da su zato pred Bogom posebno odgovorni za svoje postupke.

Običaj je da se na današnji dan bere i posvećuje bosiljak.  Slavi se kao krsna slava.

Llepaisrecna.rs 




Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.