недеља, 10. септембар 2017.

Срећан празник драга браћо и сестре - Усековање главе светог Јована Крститеља и Претече!

Image may contain: 1 person  

Тропар, глас 2.: Успомена праведника слави се похвалама, а теби је, Претечо, довољно сведочанство Господње да си се заиста показао часнији и од пророка, јер си се удостојио да у реци крстиш Онога Кога си проповедао. Зато, пострдавши за истину, радујући се, објавио си радосну вест онима који су у аду, о Богу Који се јавио у телу и узео грех света и Који нам дарује велику милост.

Кондак, глас 5.: Претечино славно усековање, је славно Божије старање о свету, да и онима који су у аду проповедаш Христов долазак. Нека плаче Иродијада јер безаконо убиство поручи: Не заволе закон Божији, ни живот вечни, но варљиви привремени (земаљски)

Image may contain: 1 person

Радуј се, велики Јоване, пророче, претечо и крститељу Господњи
Беседа на Усековање Светог Јована Крститеља
Данас, данас је мали Велики Петак, други Велики Петак. Јер, данас је погубљен највећи између свих рођених од жена - Свети Јован Крститељ и Претеча Господњи. На Велики Петак људи су Бога убили, Бога распели. На данашњи свети велики празник људи су убили највећег човека. Највећег, то кажем не ја. Шта ће моје похвале великом и славном Претечи Господњем, кога су уста Господња похвалила више него икога од људи, више него икога од Апостола, од Анђела, од Пророка, од Праведника од мудраца. Јер су уста Госпдоња изрекла за њега: Ово је највећи између свих рођених од жена. Нема веће похвале у оовоме свету.

Преподобни отац Јустин (Поповић)



  





Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.