недеља, 3. септембар 2017.

Da li ste znali da u Srbiji postoji treća na svetu plantaža lavande, a evo i u kojem mestu je klima najsličnija mediteranskoj

Svi znamo za lekovita svojstva lavande kao i to koliko se koristi kao čaj, ulje a i u dekorativne svrhe. Najčešće se upotrebljava njen cvet ali i etarska ulja.

Čaj od ove predivne biljke pomaže kod nesanice i lošeg varenja. A jedna posebna upotreba lavande jeste u borbi protiv moljaca, što se pokazalo veoma korisno.
plantaža lavande

Po proizvodnji ove izuzetne biljke najpoznatije su Provansa i Velika Britanija. Polja lavande izgledaju zaista fantastično, kao da ste ušli u neku bajku koju živite sa prelepim mirisom i izgledom ovog cveta.

Ako želite da doživite takvu jednu bajku ne morate ići u Provansu, možete da odete i do Bele Palanke, gde se u blizini ovoga grada, nalazi treća na svetu plantaža lavande.

plantaža lavande

Tačnije, ova plantaža se nalazi između Suve i Stare planine, a klima između ove dve planine je više nego povoljna za njen uzgoj prema rečima plantažera koji kažu da je njen kvalitet u skoro istoj ravni sa svetskim proizvodnjama. Uzgajivači kažu da je polje lavande niklo tamo gde skoro ništa ne niče, tako da bi lavanda uskoro mogla da postane srpski brend.

Izvor Opanak.net

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.