уторак, 26. септембар 2017.

KO SE KRSTOM KRSTI – NA KRSTOVDAN POSTI! ŠTA BI SUTRA TREBALO SVAKO OD NAS DA URADI: Ne zaboravite ovu SREDU jako je BITNA!

  

Veliki dan za čitavo hrišćanstvo je pronalaženje Časnog Krsta! Velika pobeda nad zlim silama manifestuje se kroz ovaj veliki praznik.

Čuli ste srpsku poslovicu „Ko se krstom krsti na Krstovdan posti“, velika je stvar za sve vas koji poštujete časni Krst i žele da prilože malu žrtvu Gospodu. Sreda i petak su dani kada bi bilo dobro da postite, za sve vas, za sve vaše bližnje.

Neka ova sreda bude početak vašeg novog života, pokaži žrtvu Gospodu i Gospod će poslati nagradu!
Ako možete i ako ste u mogućnosti vi budite i na svetoj Liturgiji, zapalite sveću za svoje bližnje i pokojne i one u telu, to je ono što bi svako od nas treba da uradi.

Pogledajte šta se dogodili na Krstovdan i zašto slavimo ovaj veliki praznik!

Rimski car Maksencije činio je mnoga zla narodu, goneći i mučeći hrišćane, te Rimljani poslaše pismo caru Konstantinu, da ih izbavi i spase od toga.

Car Konstantin, poče prijateljski ubeđivati Maksencija da prestane sa zlodelima, ali on ne posluša, te Konstantin bi prinuđen da krene u pohod na Rim, i tu bi pobeđen Maksencije, silom i dejstvom Časnog Krst.

Veliki car Konstantin, pobedonosno uđe u Rim, gde ga narod dočeka sa velikom radošću i počastima. A sam car uznosaše veliku blagodarnost Bogu, koji mu silom Časnog i Životvornog Krsta darova pobedu. U tu čast on postavi usred Rima na visokom stubu Krst i napisa na njemu: „Ovim spasonosnim znamenjem oslobođen je ovaj grad od nasilničkog jarma“.

Carica Jelena u Jerusalimu, saznavši gde je zakopan Časni Krst, poruši Venerin hram i ispod njega nađe 3 krsta. Tada joj patrijarh Makarije reče da stavi jedan po jedan na mrtvaca kojeg su pronosili.

Kada su stavili treći krst, mrtvac ožive. Carica napravi srebrni kovčeg i u njega položi Časni Krst i od tada se praznuje VOZDVIŽENjE (Podizanje) Časnog Krsta. Ona sa sobom ponese samo deo ovog Časnog Krsta Gospodnjeg i svete klince, kojima je Isus Hristos bio prikovan za taj Krst, a sam Krst položi u srebrni kovčeg i predade ga patrijarhu Makariju. Blaženi car Konstantin položi životvorno drvo u zlatan kovčeg, a svete klince, carica Jelena baci u Jadransko more, a jedan car ukova u svoj šlem, jedan u đemove na uzdi svog konja.

Po povratku svete carice Jelene iz Jerusalima u Vizantiju, hristoljubivi car Konstantin načini tri velika krsta, prema broju javljenih mu u ratovima: prvi u Rimu, drugi u Vizantiji, a treći, nakon pobede nad Skitima na Dunavu. On načini tri krsta i napisa na njima: IS HS NIKA – Hristos pobeđuje. Neka je i od nas Njemu čast, slava i poklonjenje sada i uvek i kroza sve vekove. Amin.

Izvor: Beogradski portal


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.