Ako izađete van nakon kiše koja je
uslijedila iza dužeg sušnog razdoblja nepogrešivo ćete osjetiti svjež,
sladak, snažan miris koji povezujemo s mirisom kiše. Ako ste se ikad
zapitali otkud dolazi ovaj miris, niste sami.
1964. godine par australskih
znanstvenika, Isabel Joy Bear i R. G. Thomas, napravili su prvu ozbiljnu
znanstvenu studiju na tu temu i objavili je u časopisu Nature pod naslovom “Priroda glinenastog mirisa” (“Nature of Agrillaceous Odor”). Kako bi objasnili ovaj fenomen smislili su izraz “petrichor” koji su skovali iz korijena dviju grčkih riječi – petra, što znači kamen i ichor, što je riječ za krv bogova iz drevnih mitova.
U toj studiji te popratnim
istraživanjima, iznijeli su tvrdnju da karakterističan miris kiše dolazi
od mješavine ulja koje ispuštaju neke biljke tijekom sušnog perioda.
Kad nakon suše padne kiša, spojevi iz tih ulja, koji se tijekom vremena
akumuliraju u suhim stijenama, se pomiješaju i otpuštaju u atmosferu.
Dvojac je također primijetio da ta ulja sprečavaju klijavost sjemena, a
nagađa se da ih biljke proizvode kako bi ograničile konkurenciju tijekom
sušnih vremena kad su zalihe vode ograničene.
Ova uljna isparavanja u zraku se spajaju
s drugim supstancama i stvaraju prepoznatljiv miris kiše. U vlažnim
šumskim područjima zajednička tvar je geosmin – kemijska
supstanca koja potječe iz bakterije aktinomicete čije je stanište u tlu.
Pri proizvodnji spora bakterije izlučuju i komponente koje zajedno sa
sporama, za vrijeme kiše, dospijevaju u vlažan zrak, a time i do naših
noseva.
“To je vrlo ugodan miris koji podsjeća
na mošus”, izjavio je stručnjak za tlo Bill Ypsilantis. “Možete ga
osjetiti dok prevrćete zemlju u svom vrtu.”
S obzirom na to da bakterija uspijeva u
vlažnim uvjetima, a spore razvija tijekom sušnog perioda, miris geosmina
najviše ćemo osjetiti kad kiša padne nakon dužeg sušnog perioda jer je
najveća koncentracija spora nataložena na tlu. Studije ukazuju na to da
je osjetilo mirisa kod čovjeka izuzetno osjetljivo na geosmin pa ga neki
ljudi mogu osjetiti u izuzetno niskim koncentracijama.
Ozon, molekula sa spojena tri atoma
kisika, također igra veliku ulogu kod mirisa, posebno nakon oluje.
Električno pražnjenje u obliku munja može podijeliti molekule kisika i
dušika u atmosferi, pri čemu se one često rekombiniraju u dušikov
monoksid (NO) koji zatim reagira s drugim kemikalijama u atmosferi
stvarajući ozon. Ponekad se miris ozona u zraku (pomalo oštar miris koji
podsjeća na klor) može osjetiti i prije same oluje jer se on prenosi s
velikih udaljenosti na velikim visinama.
Osim saznanja da su specifične
kemikalije odgovorne za proizvodnju mirisa, postoji i dublji razlog
zašto nam je baš miris kiše tako ugodan, a taj je, pretpostavljaju
stručnjaci, evolucijske prirode.
Antropologinja Diana Young s australskog
Sveučilišta Queensland, koja je proučavala zapadnoaustralski narod
Pitjantjatjara, primijetila je da oni povezuju miris kiše sa zelenom
bojom, što ukazuje na duboku povezanost između sezone prvih kiša i
iščekivanja rasta u prirodi i pripadajućih životinjskih vrsta, što je od
najveće važnosti za njihovu ishranu. Ona upotrebljava naziv “kulturna
sinestezija” – miješanje različitih osjetilnih iskustava na širokoj
društvenoj skali evolucijske povijesti.
Nije nam teško zamisliti da i druge
kulture imaju pozitivne asocijacije na kišu zahvaljujući kolektivnoj
svijesti –potreba zajednička svim ljudima je hrana, bilo biljnog, bilo
životinjskog porijekla, a hrana je izdašnija za vrijeme kišnog nego za
vrijeme sušnog perioda. Sljedeći put kad budete uživali u svježini
mirisa kiše razmislite o tome kao o nečem što je naše kulturalno
obilježje koje potječe iz davnih vremena naših predaka.
Izvor: Smithsonian
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.